Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dokončení textu Čtenářská gramotnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dokončení textu Čtenářská gramotnost."— Transkript prezentace:

1 Dokončení textu Čtenářská gramotnost

2 Úvodní motivace JAN WERICH – FIMFÁRUM, nakladatelství Albatros, Praha, 1992, str. 71, 72 Motivace veršovanou pohádkou Byl jeden král, měl na peci vál… Každá pohádka má pohádkový začátek a šťastný konec. Moderní pohádky Jana Wericha jsou poučné a humorné.

3 Práce s textem Čtení textu od začátku, končíme větou“to musí
bejt námaha…“ Úkol pro žáky: 3 – 5 větami dokonči pohádku ve stylu JW – obecná čeština, humor, podivuhodný a dobrý konec s ponaučením nebo vysvětlením. Koho si zvolil jako svého nástupce?

4 Prezentace prací a hodnocení
Žáci čtou svoje dokončení. Konec pohádky JW z knihy. Hodnocení.

5 Metoda Kmeny a kořeny Tato metoda je vhodná při probírání nového
typu učiva, prohlubování znalostí nebo procvičování učiva. Žáci jsou rozděleni do skupin po čtyřech až pěti. Jeden z nich – kmen – zapisuje sebrané informace pro svoji skupinu.

6 Ostatní žáci – kořeny – chodí po třídě a kladou ostatním spolužákům v jiných skupinách připravené otázky k tématu. Ti stručně a jasně odpovídají, jejich interpretace je přenesena na papír. Po 15 – 20 minutách dostanou skupiny pokyn, aby doplnily svoje poznatky na dané téma pod získané informace.

7 Vtip je v tom, že při návštěvě cizích skupin se mají naučit ptát na věci, které sami nevědí. Nakonec skupiny prezentují před třídou odpovědi, jiní žáci mají dotazy nebo ještě doplňují a celkově hodnotí celou skupinu. Vzhledem k časovému omezení na 45 minut jsou ideální čtyři skupiny, které se po 5 minutách představí a zůstane chvilka na shrnutí pro učitele.

8 POHÁDKY Metoda Kmeny a kořeny I. skupina: Postavy, zvířata, věci
II. skupina: Děj pohádek, jaké známe III. skupina: Co je typické pro pohádky Prezentace skupin Hodnocení hodiny

9 Pracovní list TÉMA: ………………………………………………….
Přečtěte si dobře dané téma vaší skupiny Připravte si otázky pro ostatní spolužáky Ptejte se na konkrétní věci, které nevíte Vhodně formulujte otázky Kmen – váš zapisovatel – píše odpovědi, které jste získali od cizích skupin, jste jeho kořeny… Zformulujte si informace pro prezentaci skupiny


Stáhnout ppt "Dokončení textu Čtenářská gramotnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google