Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUSIČNANY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUSIČNANY."— Transkript prezentace:

1 DUSIČNANY

2 Dusičnan sodný Použití: Dusičnan sodný NaNO3 se v přírodě vyskytuje v podobě nerostu známého pod označením chilský ledek. Od začátku 18. století slouží jako jediné přírodní dusíkaté hnojivo (dnes z více než 90 % nahrazen syntetickým ledkem a dalšími dusíkatými hnojivy). Dusičnan sodný se pod označením E 251 hojně užívá také v potravinářství jako konzervační přísada u masných výrobků. Zajímavost: Chilský ledek se zapsal do historie lodní dopravy. Původně byl v lodních dokladech uváděn pod všeobecným názvem „hnojivo“, ale několik katastrof parníků, které ho převážely, vedly k tomu, že byl přesunut do kolonky „vysoce nebezpečný náklad“, neboť se ukázalo, že hořící chilský ledek hašený směsí horké vody a páry má tendenci explodovat. Došlo dokonce k případům, že explodující parník zničil celé přístavní město a potopil několik okolo kotvících lodí.

3 Dusičnan draselný Dusičnan draselný KNO3, je někdy označován jako sanytr. Používá se se jako dusíkaté hnojivo, stejně jako další dusičnany. Vzhledem k jeho povaze silného oxidačního činidla, je součástí mnoha pyrotechnických výrobků, jako je např. střelný prach, nebo dýmovnice.

4 Dusičnan stříbrný lapis infernalis, bezbarvá krystalická látka, rozpustná ve vodě. Nejznámější sloučenina stříbra. Pokud je dusičnanem stříbrným AgNO3 zasaženo oblečení či kůže, vznikají špatně odstranitelné skvrny. Používá se při výrobě fotografických filmů. Slouží také jako výchozí sloučenina pro přípravu některých třaskavin. Dusičnan stříbrný lze použít jak zdroj stříbrných iontů při přípravě roztoků k pokovování. V lékařství bývá používán jako prostředek k chemickému vypalování bradavic, (jiný způsob – pomocí kapalného dusíku), nebo k zastavování krvácení.


Stáhnout ppt "DUSIČNANY."

Podobné prezentace


Reklamy Google