Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kurzy k získání odborné způsobilosti pro JSDH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kurzy k získání odborné způsobilosti pro JSDH"— Transkript prezentace:

1 Kurzy k získání odborné způsobilosti pro JSDH
Zásadní změny HZS Jihomoravského kraje odd. IZS a služeb

2 Nový předpis 3. Pokyn generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR ze dne , k odborné přípravě a odborné způsobilosti členů jednotek SDH obcí a jednotek SDH podniků. Co přinese? Změny v získání odborné způsobilosti velitelů a strojníků. Změny v prodlužování odborné způsobilosti velitelů a strojníků. Výčet specializačních kurzů.

3 Velitelé JPO II a III Získání odborné způsobilosti v kurzech V-40 zůstává beze změny. Možnost získání odborné způsobilosti v kurzu V-40 formou e-learningu. To znamená cca 16 hod. výuky pomocí prezentací na internetu doma, na obci či zbrojnici zakončených závěrečným testem a následně 3 dny (24 hodin) prezenčního studia na určené požární stanici územního odboru nebo v Zařízení Tišnov HZS JMK. Prodloužení odborné způsobilosti získává člen absolvováním kurzu V-8. Musí se zúčastnit minimálně 3x za pět let. Pátý rok se člen navíc přezkouší a způsobilost se prodlouží na dalších 5 let.

4 Strojníci JPO II a III Získání odborné způsobilosti v kurzech S-40 zůstává beze změny. Prodloužení odborné způsobilosti v kurzu S-16 po 5 letech! Zrušily se S-8. Od roku 2015 se plánuje možnost získání odborné způsobilosti v kurzech S-40 formou e-learningu. To znamená cca 16 hod. výuky pomocí prezentací na internetu doma, na obci či zbrojnici zakončených závěrečným testem a následně 3 dny (24 hodin) prezenčního studia na určené požární stanici územního odboru nebo v Zařízení Tišnov HZS JMK.

5 Velitelé JPO V a VI – získání odborné způsobilosti
Získání odborné způsobilosti nově v kurzech V-40! Možnost získání odborné způsobilosti v kurzu V-40 formou e-learningu. To znamená cca 16 hod. výuky pomocí prezentací na internetu doma, na obci či zbrojnici zakončených závěrečným testem a následně 3 dny (24 hodin) prezenčního studia na určené požární stanici územního odboru nebo v Zařízení Tišnov HZS JMK.

6 Velitelé JPO V a VI – prodloužení odborné způsobilosti
Velitelé, kteří prodlužují odbornou způsobilost v roce 2014 musí absolvovat kurz V-8, následně budou přezkoušeni a nově jim bude vystaveno osvědčení na kurz V-40 s platností 5 let od data vystavení. Velitelé, kteří prodlužují odbornou způsobilost v roce 2015 musí absolvovat kurz V-8 v roce 2014 a 2015, v roce 2015 budou přezkoušeni a nově jim bude vystaveno osvědčení na kurz V-40 v roce 2015 s platností 5 let od data vystavení. Velitelé, kteří prodlužují odbornou způsobilost v letech 2016, 2017 a 2018 musí absolvovat kurz V-8 alespoň 3x v následujících letech. V roce prodloužení budou přezkoušeni a nově jim bude vystaveno osvědčení na kurz V-40 s platností 5 let od data vystavení.

7 Strojníci JPO V a VI s CAS nebo AS
Získání odborné způsobilosti v kurzech S-16. Prodloužení odborné způsobilosti v kurzu S-16 po pěti letech.

8 Strojníci JPO V a VI, které nedisponují CAS nebo AS
Získání odborné způsobilosti v kurzech S-8. Prodloužení odborné způsobilosti v kurzu S-8 po pěti letech.

9 Další specializační kurzy
technik technické a chemické služby dobrovolné jednotky absolvují technici dobrovolné jednotky v kurzu „TCH-16 technik dobrovolné jednotky PO“ v rozsahu 16 hodin nositel dýchací techniky absolvují určení členové dobrovolné jednotky v kurzu „NDT – nositelů dýchací techniky“ v rozsahu 16 hodin. V rámci pravidelné odborné přípravy procvičí použití izolačních vzduchových dýchacích přístrojů nejméně 1x za 3 měsíce technik ochrany obyvatelstva v jednotce SDH obce absolvují určení členové jednotky nebo technici ochrany obyvatelstva pro ochranu obyvatelstva jednotky SDH obce v kurzu „TOOB-16 technik ochrany obyvatelstva“ v rozsahu 16 hodin základy zdravotnických znalostí pro členy dobrovolných jednotek absolvují určení členové jednotky v kurzu „Základy zdravotnických znalostí pro členy dobrovolných jednotek PO“ v rozsahu 16 hodin obsluhovatel motorové pily v jednotce PO absolvují určení členové dobrovolných jednotek v kurzu „Obsluhovatele motorových pil v jednotce PO“ v rozsahu 66 hodin obsluhovatel musí každoročně absolvovat 8 hodin pravidelné odborné přípravy (3 hod. praktického výcviku a 5 hod. teoretického výcviku).

10 Další specializační kurzy
práce na vodě pro členy dobrovolných jednotek PO absolvují určení členové dobrovolných jednotek v kurzu „Práce na vodě pro členy dobrovolných jednotek PO“ v rozsahu 16 hodin člen jednotky SDH obce, předurčené k zásahům při silničních dopravních nehodách zabezpečující odbornou úroveň připravenosti jednotky SDH obce k záchranným pracím při dopravních nehodách Kurz absolvují určení členové jednotky SDH obce v kurzu „Vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel“ v rozsahu 40 hodin.

11 Dotace na kurzy pro rok 2014 Hodinová dotace odborné přípravy Účelová neivestiční dotace obci na člena dle hodinové dotace 40 2000,- 24* 1200,- 16 800,- 8 400,- ∗ Pozn.: Na kurz V-40 v rozsahu 24 hodin prezenční formou při absolvování osnovami určené části kurzu V-40 e-learningovou formou se poskytne účelová neinvestiční dotace ve výši 24 hodin, tzn ,- Kč. Pří absolvování V-40 prezenční formou se poskytne dotace ve výši 1200,- Kč.

12 Osnovy kurzů

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Kurzy k získání odborné způsobilosti pro JSDH"

Podobné prezentace


Reklamy Google