Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Vladimír Balhárek Konzultant: Vladimír Houšť.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Vladimír Balhárek Konzultant: Vladimír Houšť."— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Vladimír Balhárek Konzultant: Vladimír Houšť

2 Vlastní 3D návrh mechanismu

3 Řešený problém  Při řešení tohoto projektu bylo zjišťováno co nejlepší využití vodní energie a vhodné konstrukční provedení mechanismu mříže tak aby nedocházelo k vzájemnému ovlivňování vzniklých proudu při obtoku profilu lopatek. V práci nás také zajímalo vhodné použití materiálu které by odolávali vodnímu prostředí.

4 Znázornění rychlostí při obtoku profilů Rovinná deska obtékaná tekutinou – znázornění poměru rychlostí v těsné blízkosti povrchu profilu.

5 Ukázka rychlosti v těsné blízkosti povrchu rovinné desky

6 Vznik vření při obtoku profilu lopatky Výsledný profil lopatky – chování tekutiny v těsné blízkosti profilu. Laminární proudění při obtoku Vznik turbulentního víření vlivem odtržení proudnic od profilu

7 Rychlost obtékání profilu

8 Vzájemná poloha dvou lopatek a proudění v mezi prostoru Rychlost a chování tekutiny mezi dvěma lopatkami. Znázornění obtoku v prostotu mezi lopatkami.

9 Chování tekutiny za lopatkou kolmo k ose proudění Obtok lopatky kolmo k ose proudění. Prostor za lopatkou kde vzniká turbulentní víření.

10 Chování tekutiny v mechanismu Chování tekutiny a znázornění rychlosti tekutiny v lopatkové mříži.

11 Grafické znázornění průtoku tekutiny v mříži

12

13

14

15

16 Vlastní řešení mechanismu

17 Lopatka s uchycením

18 Vzájemná poloha dvou lopatek O vzájemnou polohu se starají táhla obdélníkového průřezu

19 Mechanické upnutí na řemenu pomocí šroubu a podložky se závity

20 O přenos kroutícího momentu se starali kladky upevněné na hřídeli které byly mezi sebou vzájemně propojeny silnostěnnou trubkou.

21 Mechanismus je upevněn ke dnu koryta pomocí kotvících šrouby zalitých v betonu.

22 Uchycení mechanismu v kanálu

23  Shrnutí  Stanovený výsledný profil byl testován na proudění v lopatkové mříži a víření bylo vyhodnoceno jako za vyhovující. Při řešení konstrukce mechanismu se nám podařilo eliminovat víření s malými turbulencemi. Materiál mechanismu je převážně z nerezuvzdorné oceli se součástmi z plastu. Lopatka je vyrobena z plastické hmoty s ocelovými nebo kompozitními výztuhami.

24 Poděkování  Tímto bych chtěl poděkovat za poskytnutí informací ohledně řešené problematiky panu Ing. Houšťovi. Také bych chtěl poděkovat za poskytnutá školení v rámci mé práce. Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vypracoval: Vladimír Balhárek Konzultant: Vladimír Houšť."

Podobné prezentace


Reklamy Google