Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Mahdal
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Měření na aktivních součástkách Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Bc. Josef Mahdal Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 AKTIVNÍ SOUČÁSTKY Mezi aktivní součástky patří hlavně diody a tranzistory. Dioda je polovodičová součástka ze dvou oblastí polovodiče: P a N. Propouští proud jen jedním směrem. Mezi polovodiči vznikne napětí, tzv. potenciálový val, které má směr od polovodiče typu N k polovodiči typu P. Potenciálový val způsobuje že náboje se nemohou přes přechod N-P volně pohybovat, dokud vnějším napětím se správnou polaritou není tento val překonán. Proud teče s anody na katodu. Důležité pro charakteristiku diody jsou veličiny: prahové napětí – u křemíkových diod 0,51 V, u germaniových 0,28 V, u led až 3 V; maximální proud v propustném směru – u malých diod 0,5 A; maximální závěrné napětí – V.

4 TRANZISTORY: Bipolární tranzistory se vyskytují ve dvou variantách NPN a PNP. Funkčně jsou stejné, liší se opačnou polaritou. Častěji se používají tranzistory NPN. Tranzistor může pracovat např. jako spínač nebo jednoduchý proudový zesilovač. TESTOVÁNÍ DIOD MULTIMETREM Nastavíme přepínač funkcí do polohy test diod. Připojíme červený vodič do svorky COM a černý do svorky VωmA, + polarita je na červeném vodiči. Přiložíme červenou měřící šňůru k anodě a černou ke katodě a přečteme údaj na displeji. Na displeji se zobrazí přibližný úbytek napětí na diodě v propustném směru.

5 SCHÉMATICKÁ ZNAČKA DIODY

6 TRANZISTORY NPN A PNP

7 Ukázky tranzistorů u

8 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google