Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konstrukce s mikrokontrolery MEIV-1.2.5 Obor: Mechanik elektronik Ročník:4. Vypracoval:Antonín Mahdal Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Konstrukce s mikroprocesory To, abychom dokázali nějakou technologii zařízení ovládat, monitorovat, hlídat mikrokont ro-lérem je potřeba různých vnějších periferií. Tyto periferie dělíme do dvou základních skupin, na vstupy a výstupy.

4 Vstupy ● Vstupní signály nám slouží ke komunikaci s vnějším okolím, zařízením a jeho monitorování. ● Dále dělíme vstupy podle typu signálů. ● - binární vstupy, ● - analogové vstupy. ● Binární vstupy jsou buď log.1 nebo 0. ● Reakce vstupu může být na náběžnou hranu nebo sestupnou hranu.

5 ● Takovým vstupním zařízením může být maticově zapojená klávesnice ● binární vstupy

6 Analogové vstupy ● Analogové vstupy nám slouží k snímání proměnné hodnoty v čase. Takovou hodnotou může být měření různých fyzikalních veličin např. měření teploty, tlaku, vzdálenosti atd. ● K tomu, abychom dokázali měřit různé fyzikální veličiny zpravidla potřebujeme snímač veličiny s patřičným převodníkem. ● Převodníky máme napěťové, proudové, digitalní.

7 binární výstupy ● Pomocí binárních výstupů můžeme ovládát (řídit) konkrétní akční člen. ● Tyto členy mohou být různé od tranzistorů, relátek, stykačů, zobrazovacích jednotek atd. Pro naše účely nám budou stačit led diody, které nám budou signalizovat signál na jednotlivých výstupech.

8 Analogové výstupy Slouží nám k analogovému řízení výstupu v čase. Takovéto výstupy využíváme k přesnější regulaci různých akčních členů. Regulace otáček motoru pomocí frekvenčního měniče, k plynulému řízení výstupního výkonu akčního členu.

9 Zobrazovací zařízení ● K zobrazování hodnot, nastavení pracovního stavu zařízení požíváme zobrazovací jednotky. ● Mohou to být různé sedmi segmentové displeje, lcd displeje, led displeje atd.

10 ● Základní deska je ta, kde je umístěn samotný mikrokontrolér. K této desce přidáváme periferie podle potřeby pro konkrétní aplikaci. Základní deska mikrokontroleru

11 Závěr Toto je velmi stručné seznámení s konstrukcí vstupů a výstupů mikrokontroleru. V dalších hodinách si ukážeme využití z některé popisované periferie. Tyto technologie v sobě skrývají velký potenciál pro praktické využití.

12 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google