Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII - 6.3 ZAPOJENÍ MULTIVIBRÁTORŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII - 6.3 ZAPOJENÍ MULTIVIBRÁTORŮ."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII - 6.3 ZAPOJENÍ MULTIVIBRÁTORŮ Obor:Elektrikář slaboproud Ročník:2. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč

2 Klopné obvody - jsou elektronické obvody, které se používají pro získání obdélníkového impulsu - podle zapojení se klopný obvod může během své činnosti nacházet ve stabilním nebo nestabilním stavu - v klopných obvodech pracuje tranzistor jako spínač - Stabilní stav je takový pracovní režim, ve kterém setrvává klopný obvod tak dlouho, dokud není vnějším impulsem převeden ( překlopen ) do druhého stavu stabilního nebo nestabilního stavu - Nestabilní stav klopného obvodu je pracovní režim s omezenou dobou trvání, ze kterého se obvod samovolně překlopí zpět do stabilního nebo druhého nestabilního stavu

3 Podle uvedených fyzikálních vztahů se rozlišují tyto klopné obvody: a) astabilní - mají dva nestabilní stavy b) monostabilní – mají jeden stabilní a jeden nestabilní stav c) bistabilní – mají dva stabilní stavy

4 Astabilní klopný obvod astabilnímu klopnému obvodu se také říká multivibrátor V klasickém zapojení je to dvoustupňový zesilovač s kapacitní vazbou mezi stupni, ve kterém je zavedena stoprocentní kladná zpětná vazba. Tranzistory pracují jako spínače – jeden je vždy otevřený a druhý zavřený a naopak. Přechod z jednoho stavu do druhého je vlivem silné kladné zpětné vazby velmi rychlý.

5

6 Dobu uzavření T1 určuje časová konstanta t1 = RB1 x CV1. V případě, že t1 = t2 je šířka impuls a mezera stejná a průběh má „střídu“ 1:1. Výstupní napětí U1 a U2 jsou stejně velká a jsou v protifázi. Obvod samovolně překlápí z jedno stavu do druhého. Překlopení se dá pouze urychlit (a tím kmitočet zvýšit a oscilátor synchronizovat) přivedením kladného impulsu do báze zavřeného tranzistoru nebo záporného impulsu do báze otevřeného tranzistoru.

7 Výstupní napětí nemají přesně obdélníkový průběh, ale nabíjením vazebních kondenzátor přes kolektorové obvody dojde ke zkreslení. Tvar výstupních napětí potom odpovídá průběhu výstupního napětí z integračního článku s malou časovou konstantou t. Toto zkreslení se dá zmenšit zapojením nabíjecího obvodu. Připojením dalšího kondenzátoru paralelně k výstupu se tento kondenzátor bude v době uzavření tranzistoru přes jeho kolektorový odpor pomalu nabíjet a po otevření tranzistoru se přes něj rychle vybije.Tím opět můžeme dostat napětí pilovitého průběhu.

8 Příklad zapojení multivibrátoru:

9

10 Děkuji Vám za pozornost Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII - 6.3 ZAPOJENÍ MULTIVIBRÁTORŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google