Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací."— Transkript prezentace:

1

2 Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací Systémy moderních elektroinstalací Princip sběrnicového systému – 1. hodina Princip sběrnicového systému – 1. hodina

3 Proč moderní elektroinstalace? - Zvýšení komfortu užití instalace. takeit.idnes.cz - Úspora elektrické energie.

4 V čem se liší od klasické elektroinstalace? Klasická elektroinstalace - Přístroje spínají přímo výkonové obvody - Automatizační prvky v instalaci pracují samostatně - Kontrola práce jednotlivých přístrojů je problematická Moderní elektroinstalace - Ovladače zasílají informaci výkonovým prvkům. - Celá instalace tvoří jednotný celek - Řízení systému a jednotlivých prvků ve vzájemných souvislostech.

5 Demonstrace funkce klasické instalace

6 Funkce klasické instalace - Průřez vodičů všech obvodů musí být dimenzován na maximální proud spotřebiče. - Ve spínacím prvku je síťové napětí (nebezpečí úrazu) a protéká jím stejný proud jak spotřebičem (více spojů = větší riziko přechodových odporů na spojích). - Funkce spínacího prvku je řešena mechanicky (opotřebení).

7 Funkce moderní elektroinstalace - Jen vodiče výkonového obvodu musí být dimenzován na maximální proud spotřebiče (úspora mědi). - Sběrnice, pokud je realizována vodičem, má jen malý průřez.

8 Funkce moderní elektroinstalace - Ve spínacím prvku je jen nízké napětí (bezpečné) - Funkce spínacího prvku je řešena elektronicky (zvyšuje se životnost spínacího prvku).

9 Demonstrace funkce moderní instalace

10 Funkce moderní elektroinstalace povel počítači přiřadí dvojkové číslo - Stlačením tlačítka dáme povel počítači, který přiřadí vyvolané (předem naprogramované) dvojkové číslo. - Toto číslo se zpravidla skládá z více částí, vždy ale adresy členu, který chceme ovládat a kód činnosti který má člen vykonat. uspořádáníčísla protokol. - Systému uspořádání tohoto čísla říkáme protokol.

11 Funkce moderní elektroinstalace Příklad komunikačního protokolu Adresa Kód příkazu Další informace

12 Funkce moderní elektroinstalace - Adresa - je dvojkové číslo, zpravidla o délce větší než 16 bitů. - Kód příkazu je opět dvojkové číslo. Ve vysílači i přijímači je vždy k tomuto kódu uložena akce. - Vysílač po akci (např. stlačení tlačítka) vyšle tento kód. - Přijímač po jeho přijetí provede předprogramovanou akci (například sepnutí relé)

13 Funkce moderní elektroinstalace - Princip je velmi podobný komunikaci osobních počítačů v počítačovém síti. - Informace vytvoření v počítači se vyšle na sběrnici.. - Výkonové prvky připojené ke sběrnici čtou adresy. Pokud načtou svoji adresu, vykonají příkaz, jinak nereagují.

14 Funkce moderní elektroinstalace - U tlačítka je zpravidla vysílač zprávy - U výkonového prvku je zpravidla přijímač.. - V systémech, kde je potřeba zpětné kontroly funkce, musí mít oba prvky vysílač i přijímač.

15 Funkce moderní elektroinstalace - O tlačítka je zpravidla vysílač zprávy - U výkonového prvku je zpravidla přijímač.. - V systémech, kde je potřeba zpětné kontroly funkce, musí mít oba prvky vysílač i přijímač.

16 Napájení Funkce moderní elektroinstalace Napájení - U sběrnicových systémů s metalickou sběrnicí se elektronika nevýkonových prvků zpravidla napájí po sběrnicovém vedení. - Elektronika výkonových prvků se většinou napájí ze sítě.. - U ostatních systémů se nevýkonové prvky napájí z baterií, nebo vlastních napájecích zdrojů.

17 Napájení Funkce moderní elektroinstalace Napájení - Výkonové prvky jsou napájeny ze síťového rozvodu. - Výhodou je jednoduší konfigurace (není nutné vést vedení k ovládacím prvkům)

18 Použitá literatura: 1. takeit.idnes.cz 2. www.moeller.cz 3. www.abb.cz 4. www.inels.cz Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009

19 Děkuji Vám za pozornost Ing. Josef Nevařil Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací."

Podobné prezentace


Reklamy Google