Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky MEII - 4.1.1 ZÁKLADNÍ TYPY USMĚRŇOVAČŮ Obor:Mechanik Elektronik Ročník:2. Vypracoval:Bc. Martin Fojtík Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Jednocestný usměrňovač Používá se tam, kdy na výsledky usměrnění nejsou kladeny zvláštní požadavky. Je tvořen jednou usměrňovací diodou, která je zařazená do obvodu střídavého proudu. Nevýhodou jednocestného usměrňovače je velké zvlnění usměrněného proudu. tzv.(tepavý průběh)

4 Dvoucestný usměrňovač Oproti jednocestnému usměrňovači je dokonalejší, ale složitější. Jelikož vyžaduje dvě usměrňovací diody a transformátor, který má dvě sekundární vynutí. Tím se získávají dvě střídavá napětí, která jsou fázově obrácená. Zvlnění usměrněného napětí je podstatně menší, než u jednocestného usměrňovače.

5 Můstkový usměrňovač (Greatzův můstek) Usměrnění obou půl vln střídavého proudu bez transformátoru s dvojím sekundárním vynutím umožňuje můstkový usměrňovač. Jeho nevýhodou je potřeba 4 diod.

6 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google