Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky T.2.6 Pomocná zařízení SMV T.2.6 Pomocná zařízení SMV Obor:Autoelektrikář Ročník:3. Vypracoval:Tomáš Dolina Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Předehřívání motoru - Toto zařízení může být použito jak pro zážehový, tak pro vznětový motor. - Systém se skládá z elektrické odporové spirály, zařazené zpravidla do hadicových spojů a ohřívající chladící kapalinu. - Zařízení může být konstruováno na napětí sítě (230V) nebo na bezpečnější napětí 24V.

4 Zařízení pro zážehové motory Předehřívání sacího nebo plnícího potrubí pomocí elektrického odporového tělesa. Zařízení je napájeno z elektrické sítě vozidla, od spuštění motoru až do jeho zahřátí.

5 Zařízení pro vznětové motory Vysoká teplota musí být dosažena v okamžiku vstřiku paliva, jinak nemůže dojít k jeho vznícení. K ohřevu vzduchu se používají elektrická odporová topná tělesa tzv. žhavicí svíčky. Jejím úkolem je před spouštěním zvýšit teplotu vzduchu ve válci na teplotu vznícení nafty a spolupůsobit při vzněcování částeček rozpráš e-ného paliva.

6 Žhavící svíčka

7 Funkce žhavení Řídicí jednotka motoru sleduje pomocí čidla teplotu ve válci a podle této teploty určuje dobu žhavení. Proto se doba žhavení mění podle aktuálních podmínek (studený motor – delší doba žhavení a teplý motor – kratší doba žhavení).

8 Kontrolka žhavení Činnost je signalizována kontrolkou oranžové barvy, která zhasíná při dosažení předepsané teploty. Kontrolka může také signalizovat poruchu ve žhavení, nejčastěji vadné žhaviče. Závady se vyhledávají pomocí diagnostiky.

9 Kontrolka žhavení

10 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google