Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Navíjení Obor:Elektrikář.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Navíjení Obor:Elektrikář."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Navíjení Obor:Elektrikář Ročník:2. Vypracoval:Bc. Martin Fojtík

2 Základní pojmy u vinutí transformátorů Mezivrstvá izolace Izolace vinutí Vývody a odbočky Spojování vodičů Tepelné pojistky Izolační trubičky Ukončení vývodu Výroba cívek

3 Vinutí transformátorů Vinutí cívek transformátorů a cívek přístrojů se navíjí vodiči normalizovaných průměrů z mědi nebo hliníku ( lakované dráty, měděné a hliníkové izolované vodiče ). Navíjíme na navíječce nebo na navíjecím stroji. Vinutí se vinou na tělíska cívek bez čel-nosné trubky, nebo tělíska cívek s čely, nebo skládací tělíska s čely z tvrzeného papíru E, tvrzené tkaniny J, skleněného textilu U a na cívky zhotovené lepením.

4 U cívek s čely je nutné pájecí body, nýty a očka po roznýtování z izolačních důvodů podlepit z vnitřní strany čela textilní lepící páskou nebo proužkem drážkové lepenky. Pořadí vynutí se určuje podle elektrické pevnosti a proudového zatížení. Platí zásada, že cívky nižšího napětí jsou uvnitř blíže k železu. Jen cívky na velké proudy jsou s ohledem na masivní vývody vně i při nižší napětí.

5 Směry vinutí

6 Složená kostřička pro vinutí

7 Navinutá kostřička

8 Děkuji Vám za pozornost Bc. Martin Fojtík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Navíjení Obor:Elektrikář."

Podobné prezentace


Reklamy Google