Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého"— Transkript prezentace:

1 Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého
Název školy:ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB autor:VAŇOUSOVÁ VĚRA Název materiálu: VY _32_INOVACE_ČESKÝ JAZYK PRO 4.ROČNÍK_08_shoda přísudku s podmětem Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého

2 Napiš věty v množném čísle v minulém čase
množné číslo Pes štěká na kočku. Psi štěkali. Kuře pípá. Kuřata pípala. Dívka myla okna. Dívky myly okna. Teplý den skončil. Teplé dny skončily. Kráva se pase na louce. Krávy se pásly na louce. Jabloň v zahradě rozkvetla. Jabloně v zahradě rozkvetly. Divoký kůň se splašil. Divocí koně se splašili. Rudá růže kvetla. Rudé růže rozkvetly. Servírka obsluhovala hosty. Servírky obsluhovaly hosty. Holub vrkal na střeše. Holubi vrkali na střeše.

3 Napiš věty v množném čísle v minulém čase
množné číslo V pokoji je křeslo. V pokoji byla křesla. Na zahradě běhalo house. Na zahradě běhala housata. V noci nesvítilo světlo. V noci nesvítila světla. U lesa pobíhal zajíc. U lesa pobíhali zajíci. Na poli rachotil traktor. Na poli rachotily traktory. V lese houkala sova. V lese houkali sovy. Dítě běhalo venku. Děti běhaly venku. Hrad stál na kopci. Hrady stály na kopci. Brouček zalezl do trávy. Broučci zalezli do trávy. Stoh slámy spadl. Stohy slámy spadly.

4 Napiš věty v množném čísle v minulém čase
množné číslo Na zdi visí obrázek. Na zdi visely obrázky. V knize je malé písmeno. V knize byla malá písmena. Oddíl vojáků se zastavil. Oddíly vojáků se zastavily. Autobus se sportovci odjel. Autobusy se sportovci se rozjely. Slavík v kleci zpíval. Slavíci v kleci zpívali. Majitel volal na psa. Majitelé volali na psy. U silnice stál topol. U silnice stály topoly. Vazba knihy se rozlepila. Vazby knih se rozlepily. Nádrž se naplnila vodou. Nádrže se naplnily vodou. Kůň cválal po dráze. Koně cválali po dráze.

5 Napiš věty v množném čísle v minulém čase
množné číslo Hlas chlapce utichl. Hlasy chlapců utichly. Židle stála u stolu. Židle stály u stolu. Přístroj se porouchal. Přístroje se porouchaly. Člen kapel přijel. Členové kapely přijeli. Kapela hrála na zábavě. Kapely hrály na vystoupení. Kolo se točilo pomalu. Kola se točila pomalu. Žák cvičil v tělocvičně. Žáci cvičili v tělocvičně. Voják bojoval ve válce. Vojáci bojovali ve válce. Chlapec sbíral houby. Chlapci sbírali houby. Miminko plakalo. Miminka plakala.

6 Napiš věty v množném čísle v minulém čase
množné číslo Lišce se narodilo mládě. Lišce se narodila mláďata. Turista prošel stezkou. Turisté prošli stezkou. Moucha se chytla do pavučiny. Mouchy se chytly do pavučiny. Záhon zarostl plevelem. Záhony zarostly plevelem. Orel kroužil nad lesem. Orli kroužili nad lesem. Družstvo chlapců vyhrálo. Družstva chlapců vyhrála. Skupina lidí stála u obchodu. Skupiny lidí stály u obchodu. Strom se zelenal. Stromy se zelenaly. Cvičitel volal na psy. Cvičitelé volali na psy. Dítě se rozběhlo k tetě. Děti se rozběhly k tetě.


Stáhnout ppt "Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého"

Podobné prezentace


Reklamy Google