Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0125 Téma: Shoda přísudku s podmětem - prezentace Anotace: Prezentace slouží vyučujícímu jako vizualizace výkladu pravidel o shodě přísudku s podmětem. Obsahuje také konkrétní příklady k jednotlivým pravidlům.

2 Shoda přísudku s podmětem Psaní y/i v koncovkách příčestí minulého

3 Při psaní se řídíme podobou konkrétního podmětu  Podmět rodu mužského životného v mn. čísle  Podmět všeobecný  -i  Koně klusali na závodišti.  Psali to v novinách

4  Podmět rodu mužského neživotného v mn. čísle  Podmět rodu ženského v mn. čísle  -y  Ve schránce zůstaly dva dopisy.  Divoké kachny letěly nad vodou.

5  Podmět rodu středního v mn. čísle  -a  Auta prudce brzdila, kola skřípala a koťata utekla do zahrady.

6 Několikanásobný podmět  alespoň jeden člen je rodu mužského životného  -i  Spisovatelka ani překladatel se besedy nezúčastnili.  Kočky i kocour před psem utekli.  Chlapci i dívky se setkali se slavným zpěvákem.

7 Několikanásobný podmět  Žádný z členů není rodu mužského životného  -y  Hřeben a mýdlo ležely na umyvadle.  Krávy a telata se pásly spolu.  Nákladní loď i ostatní plavidla opustily přístav.

8 Několikanásobný podmět  Všechny členy jsou rodu středního v množném čísle  - a  Koťata a štěňata si hrála na dvoře.  Plastová auta a letadla patřila k oblíbeným dětským hračkám.

9 Několikanásobný podmět  Několik členů je rodu středního a alespoň jeden je v jednotném čísle.  -y  Koťata i štěně si hrály na dvoře.

10 Přísudek předchází podmětu  Stojí-li ve větě přísudek před několikanásobným podmětem, může se koncovka příčestí shodovat i s rodem nejbližšího jména.  Před psem utekly kočky i kocour.  Před psem utekli kočky i kocour.  Z misky pila koťata i kočky.  Z misky pily koťata i kočky.

11 Děkuji za pozornost  Vytvořila: Mgr. Vanda Malurová  5. dubna 2012  Zdroje:  Pravidla českého pravopisu. Academia, Praha, 2011. 2. vyd. ISBN 978-80-200-1327-9  Odmaturuj! Z českého jazyka. Didaktis, Brno, 2007. 3. vyd. ISBN 80-7358-082-9


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6."

Podobné prezentace


Reklamy Google