Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma SPOJE PŘÍRUBOVÉ Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Spoje přírubové Témata: Funkce přírubového spoje
Provedení přírubového spoje Ocelová příruba pro plastové trubky Technické údaje přírub

5 Funkce přírubového spoje
Přírubový spoj patří k rozebíratelným spojům – spoj lze rozebrat bez poškození materiálu. Účelem je tedy vytvoření spoje, který lze rozebrat. Přírubové spoje se používají na odpadních i tlakových troubách a tvarovkách, armaturách, pro připojení čerpadel, výměníků apod.

6 Provedení přírubového spoje
Každý přírubový spoj, stejně jako každý jiný, musí řádně těsnit. Mezi příruby se vkládá těsnění. Materiál těsnění musí odpovídat protékající látce. Pro studenou vodu je těsnění z pryže, pro teplou vodu z pryže nebo silikonu, pro horkou vodu nebo páru z klingeritu. Počet šroubů v přírubě musí odpovídat velikosti průměru příruby. Ve velkých přírubách může být až několik desítek šroubů. Utahování šroubů se provádí způsobem do kříže. Je třeba používat správný zámečnický klíč – nikoliv hasák.

7 Ocelová příruba pro plastové trubky
Plastové trubka lze spojovat pomocí příruby. Do příruby se vloží plastový kroužek, na který se z druhé strany přivaří trubka. Spoj se pak provede klasickým způsobem – pomocí šroubů a matic.

8 Technické údaje přírub
Nejdůležitějšími technickými údaji přírub jsou jejich průměr, tlak, materiál a povrchová úprava. Průměr se uvádí vždy vnitřní, aby bylo známo, pro jaký průměr trubky jsou vhodné, příruby se sériově vyrábí v průměrech od 10 mm až do 3600 mm. 2. Tlak je informací, která uvádí jak velký tlak příruba vydrží bez poškození. Výrobní rozsah tlaků přírub je od 2,5 bar až do 400 bar. 3. Materiál určuje pro dopravu jaké látky je příruba vhodná. Materiálem může být plast, ocel, mosaz a litina. 4. Povrchová úprava: pozinkování, pískování, leštění, základový nátěr.

9 Příruby – vlevo na litinovém filtru, uprostřed na kolenu, vpravo příruba pro připojení na ocelové potrubí

10 Kontrolní otázky: 1. Mezi jaké spoje patří přírubový spoj?
2. Proč mají příruby různý počet šroubů? 3. Jaké těsnění se používá do přírubových spojů? 4. Jak se provádí připojení plastových trub pomocí příruby? 5. Kde se uplatňují přírubové spoje?

11 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google