Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST MECHANICKÉ VLASTNOSTI MATERIÁLŮ
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma MECHANICKÉ VLASTNOSTI MATERIÁLŮ Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Mechanické vlastnosti
Témata: Pevnost Pružnost Tvrdost Tvárnost Houževnatost

5 Pevnost Vyjadřuje napětí, které je zapotřebí k rozdělení materiálu. Materiály mohou být namáhány několika způsoby. Někdy působí na materiál jen jeden druh namáhání, někdy jich je několik současně. Druhy pevnosti: v tahu, tlaku, krutu, ohybu, střihu (smyku) a vzpěru. Nejčastěji jsou materiály namáhány tahem. Při označování ocelí je v čísle (např ) zastoupeno maximální namáhání v tahu dvojčíslím 37. Plasty mají několikanásobně nižší pevnost v tahu než ocel a jiné kovy. Materiály se zkoušejí na pevnost několika způsoby – tahem, tlakem, ohybem, krutem, střihem a na vzpěr. Nejčastěji jsou materiály a hotové výrobky namáhány tahem. Ve výrobě se proto zkouška tahem provádí nejčastěji ze všech zkoušek.

6 Základní způsoby namáhání materiálů

7 Pružnost Je schopnost materiálu deformovat se při namáhání. Pokud je materiál namáhán nějakou silou, dochází k jeho deformaci. Když se odstraní síla a dojde k vrácení do původního stavu, je materiál pružný. Jestliže materiál zůstane po odstranění namáhání deformován, pak pružný není. Pružné materiály: pleteniny, kůže, pryž, některé druhy plastů, pružinová ocel. Nepružné materiály: litina, kalená ocel a další materiály. V praxi se používají materiály pružné i nepružné. Dokonce nejpoužívanější kovový materiál – ocel – je vyráběn v provedení pružný a nepružný.

8 Pružiny z pružinové oceli

9 Tvrdost Vyjadřuje schopnost materiálu klást odpor proti vnikání cizího tělesa. To se zjišťuje vtlačováním velmi tvrdého zkušebního tělíska do zkoušeného materiálu. Tímto vtlačovaným tělískem může být kulička, kužel nebo jehlan. Tvrdost materiálů se zjišťuje zkouškami, které se nazývají vnikové. Tvrdé materiály: většina kovů (kromě olova a cínu), určité druhy dřeva, kamenina, litina, sklo, keramika atd. Instalatéři používají nejčastěji tyto tvrdé materiály: ocel, litina, měď, mosaz. Naopak měkké materiály nejčastěji používané v instalatérské praxi jsou všechny druhy plastů.

10 Stupnice tvrdosti materiálů

11 Tvárnost Je to schopnost materiálu měnit svůj tvar při fyzickém namáhání. Rozlišuje se tvárnost zastudena a zatepla. Všechny materiály se po ohřátí tvarují při menší síle namáhání. Význam je zejména při ohýbání ocelových trubek při rozvodech vytápění.

12 Houževnatost Vyjadřuje, jak velké množství práce je nutno vynaložit k opracování či rozdělení materiálu. Houževnaté materiály: všechny druhy oceli a mnoho neželezných kovů. Houževnatost je protikladem křehkosti, křehkými materiály jsou litina, kamenina a všechny materiály, které při namáhání snadno prasknou.

13 Kontrolní otázky: 1. Vyjmenujte mechanické vlastnosti materiálů?
2. Co je pevnost a které materiály jsou pevné? 3. Co je pružnost a které materiály jsou pružné? 4. Co je tvrdost a které materiály jsou tvrdé? 5. Co je tvárnost a které materiály jsou tvárné? 6. Co je houževnatost a které materiály jsou houževnaté?

14 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google