Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Martin Havlena Číslo VY_32_INOVACE_19.12_fyzika Název Blaise Pascal Téma hodiny Tlak Předmět Fyzika Stupeň/Ročník Druhý / 7. Anotace Materiál je možné využít při výkladu učiva Očekávaný výstup Informovanost o B. Pascalovi Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor, internet Klíčová slova B. Pascal, pascalův zákon, hydraulika, gravitace, tlak Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz poslední strana prezentace

2 Blaise Pascal

3 Blaise Pascal Blaise Pascal [bléz paskal] (19. června 1623 – 19. srpna 1662 Paříž) byl francouzský matematik, fyzik, spisovatel, teolog a náboženský filosof. Za veřejné asistence provedl řadu přesných srovnávacích měření rtuťového sloupce v různých nadmořských výškách a dokázal možnost vakua, kterou starší fyzika popírala, a ukázal, že rtuťový sloupec podléhá pouze gravitaci a tlaku atmosféry. Další pokusy se týkaly spojitých nádob a šíření tlaku v kapalinách, kde formuloval tzv. Pascalův zákon. Na jeho počest se proto jednotka tlaku nazývá Pascal.

4 Pascalův zákon Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na kapalinu v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný. Totéž platí kromě kapalin také pro plyny. Pascalův zákon je základem hydraulických zařízení, která využívají přenosu tlaku a tím i tlakové síly od jednoho pístu k druhému. Velikostí pístu se dá ovlivnit i velikost tlakové síly.

5 Hydraulická zařízení

6 http://upload. wikimedia


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google