Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Martin Havlena Číslo VY_32_INOVACE_19.18_fyzika Název Měření tlaku plynu Téma hodiny Atmosférický tlak Předmět Fyzika Stupeň/Ročník Druhý / 7. Anotace Materiál je možné využít při výkladu učiva Očekávaný výstup Žák získá představu o měření atmosférického tlaku Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor, internet Klíčová slova Atmosférický tlak, tlakoměr, barograf, aneroid, meteorologická mapa Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz poslední strana prezentace

2 Měření tlaku plynů

3 Atmosférický tlak Atmosferický tlak dosahuje nejvyšších hodnot při hladině moře (popř. povrchu planety) a s rostoucí výškou klesá. Atmosférický tlak má velký význam v meteorologii.

4 Rtuťový tlakoměr Rtuťový tlakoměr udává tlak výškou rtuťového sloupce ve vzduchoprázdné skleněné trubici, která je nahoře uzavřena a dole ponořena do nádoby s rtutí. Hmotnost rtuti vytlačené do trubice je v rovnováze s hmotností atmosféry, která působí na hladinu rtuti v nádobce. S kolísáním barometrického tlaku kolísá výška sloupce rtuti v trubici.

5 Aneroid Principem je tenkostěnná kovová krabička (Vidieho dóza), uvnitř vzduchoprázdná, která se působením atmosférického tlaku více nebo méně deformuje. Velikost deformace je přenášena na ručičku ukazující velikost tlaku na stupnici.

6 Barograf Barograf je registrační barometr pro záznam časového průběhu atmosférického tlaku (tlaku vzduchu). Tím se liší od barometru a aneroidu, které ukazují jen aktuální hodnotu atmosférického tlaku. Barograf používaný v meteorologii má dobu záznamu obvykle pro jeden den. Základem barografu je několik spojených aneroidů a ručička s perem kreslící na pomalu se otáčející válec graf atmosférického tlaku v průběhu dne. Válec je otáčen hodinovým strojem.

7 Meteorologické mapy 1052 hPa = Pa

8 http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Barograph


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google