Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŽIVOTOPIS Narozen 19. července 1623 v Clermont – Ferrandu Francouzský fyzik, teolog, matematik a filozof V 16 napsal rozsáhlé pojednání o geometrii V.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŽIVOTOPIS Narozen 19. července 1623 v Clermont – Ferrandu Francouzský fyzik, teolog, matematik a filozof V 16 napsal rozsáhlé pojednání o geometrii V."— Transkript prezentace:

1

2 ŽIVOTOPIS Narozen 19. července 1623 v Clermont – Ferrandu Francouzský fyzik, teolog, matematik a filozof V 16 napsal rozsáhlé pojednání o geometrii V roce 1642 sestrojil počítací stroj 1647 se definitivně usadil v Paříži a i přes své chatrné zdraví dělal pokusy s vakuem Formuloval zákon o rovnoměrném šíření tlaku v tekutinách 1654 se uchýlil do kláštera Port – Royal Zemřel 19. srpna 1662 ve věku 39 let

3 Pascalovy spisy Rozprava o kuželosečkách Pojednání o prázdnotě Rozprava o cykloidě Rozprava o vášních milostných Paměť Obrana křesťanského náboženství (Myšlenky)

4 Pascalova věta: Průsečíky protějších stran šestiúhelníku kuželosečce vepsaného jsou tři body ležící na jedné přímce (tzv. Pascalově přímce) a obráceně, leží-li průsečíky protějších stran šestiúhelníku na jedné přímce, pak tento šestiúhelník je vepsán jisté kuželosečce.

5 Pascalův zákon: Tlak vyvolaný vnější silou v kapalině je ve všech místech a ve všech směrech stejný.

6 Použití v hydraulických zařízení


Stáhnout ppt "ŽIVOTOPIS Narozen 19. července 1623 v Clermont – Ferrandu Francouzský fyzik, teolog, matematik a filozof V 16 napsal rozsáhlé pojednání o geometrii V."

Podobné prezentace


Reklamy Google