Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:"— Transkript prezentace:

1 Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma:  Lakros Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 11. září 2012 Metodický popis, (anotace):  Podpora hodiny Sportovní hry

2 Kolektivní moderní disciplína pocházející od severoamerických Indiánů.
Lakros Kolektivní moderní disciplína pocházející od severoamerických Indiánů.

3 Historie Lakros vznikl v Severní Americe v oblastí Velkých jezer již před několika stoletími. Tento sport byl založen indiánským kmenem Irokézů, kteří ho nazývali „tewaarathon“ (mohawkština). Algonkinští indiáni mu říkali „bagattaway“ (odžibwejština), což v překladu znamená „malý bratr války“. Lakros sloužil indiánům jako alternativa k válce při řešení sporů, ale i k udržení kondice. Označení lacrosse vymysleli až francouzští misionáři. Tento název má původ ve francouzském „la crosse“ („biskupská berla“), neboť původní indiánská lakrosová hůl svým zahnutím připomínala misionářům berlu biskupa.

4 Dnešní doba Postupem časů se vyvinuly další verze hry. Američané odvodili verzi fieldlakros, Kanaďané vymysleli boxlakros. V Česku se také hraje verze český lakros, který má svá specifika. Na první pohled se odlišuje tím, že se hraje jednoruč ( viz. dále). Pak je tu poslední verze, která je nejmladší – interkros. Jednotlivé verze her se od sebe liší velikostí hřiště, počtem hráčů a způsobem, jakým je možné zneškodnit soupeře. Např. interkros je naprosto bezkontaktní sport, soupeře se nesmíte ani dotknout. Naopak boxlakros je tvrdý, kontaktní sport - soupeře můžete například mlátit holí do jeho hole nebo krosčekovat.

5 Český lakros. Pravidla. Historie.
Hraje se v pěti hráčích v poli a jedním brankářem na dvě poloviny po 25 minutách. Branky jsou od sebe vzdáleny 50 m a mají rozměr 183 x 183 cm. Uprostřed vzdálenosti mezi brankami je středová čára dlouhá 30 m opatřená praporky, mezi kterými se vždy musí probíhat. Hřiště nemá autové čáry. Od ostatních lakrosů se liší tím, že lakrosová hůl ("lakroska") se drží jen v jedné ruce a je kratší. Lakroska měří cm, "hlava" může činit max. 1/3 hole a šíře hlavy je cm. Poprvé se u nás hrál již v roce 1936 mezi tehdejšími československými woodcraftery. Lakrosky se tehdy tradičně vyráběly z lískového či vrbového proutí a vyplétaly se provázkem (dnes již jsou ovšem duralové). Až teprve v roce 1978 založili skautské a trampské týmy pravidelnou ligovou soutěž lakrosu a o rok později byl založen SALH - Sdružení amatérských lakrosových hráčů. Jako samostatná sportovní organizace byl SALH byl zaregistrován až v roce V současné době existují 2 pražské mužské ligy, 1 pražská ženská & žákovská liga a 2 moravské ligy (druhá je často smíšená). V červnu se navíc hraje Mistrovství ČR, kam postupuje 8 nejlepších mužských týmů (6 pražských, 2 moravské) a 4 nejlepší ženské týmy. Tento typ lakrosu se v ČR stále hraje i mimo ligovou soutěž, v turistických, skautských a indiánských oddílech. Náklady na základní výbavu jsou poměrně nízké.

6 Stručná pravidla Každý lakros se hraje ve volném prostranství, na kterém jsou umístěny dvě branky o velikosti 180x180cm ve vzdálenosti 50 ( +- 5 ) metrů od sebe. Uprostřed je středová čára a středový kruh o poloměru 3 metry. Hrací doba je 2x25 min. hrubého času s 5 min. přestávkou. Nastupuje 5-22hráčů z každého družstva, vybavených chrániči a lakrosovou holí ( cm dlouhá). Cílem hry je dostat míček ( stačí obyčejný tenisák) do soupeřovy branky. Míček se hází, nosí v lakrosce nebo odbíjí. Je možná spousta obměn pravidel: např. hráč může přenést míček ve své lakrosce na soupeřovu polovinu pouze v případě, přejde-li jako první ze svého týmu středovou čáru, dále například zpětná přihrávka se nepřipouští apod.

7 Použité zdroje: vlastní


Stáhnout ppt "Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:"

Podobné prezentace


Reklamy Google