Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu."— Transkript prezentace:

1 Warez scéna, crack

2 Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu s autorským právem. Slovo bylo vytvořeno z anglického slova wares (zboží, zřejmě v souvislosti se slovem softwares). Podle druhu bývá někdy warez rozdělován na gamez (počítačové hry), appz (aplikace), crackz (cracky) a také moviez (filmy). Nejčastějším způsobem šíření warezu je dnes hlavně Internet. S warezem je spojena dosti výrazná internetová subkultura a slovo warez se kromě označení samotných dat používá i pro tuto kulturu. Lidé, kteří zacházejí s warezem, bývají označováni jako počítačoví piráti.

3 Warez skupiny Jsou to skupinky třeba 15 lidi, kteří mezí sebou sdílí data. Ať už to jsou filmy, hry, cracky nebo software. Razor1911 - je jednou z nejpopulárnějších warez skupin, založena roku 1985 RELOADED - je jednou z největších vydavatelů cracků dnešních her na počítač. Byla založena v roce 2004. SKiDROW - je jednou z největších warez skupin současnosti a vznikla v roce 2007. 24. srpna 2012 vydali prohlášení, že mají na kontě už 500 her.

4 Komunikace Tyto warez skupiny komunikují mezi členy skupiny, a to pomoci kanálů které jsou přísně hlídané pomoci hesla apod. Vše musí byt šifrované a nikdo nesmí použit svojí IP adresu.

5 Typický průběh šíření warezu vypadá zhruba takto: 1) Je vydán software. 2) Warezová skupina získá kopii. 3 )Software je předán programátorovi (crackerovi), který odstraní ochranu proti kopírování. 4) Takto upravený software je rozšířen na internet. Warezové verze software jsou vydávány ve dvou podobách: plné a tzv. rip. Rip-verze je menší, neobsahuje zbytečné části, např. PDF příručku, v případě počítačových her v rip- verzi obvykle chybí videosekvence. Plné verze se obvykle šíří jako obrazy CD či DVD disků.

6 Cracking Cracking (z anglického crack – lámat) je metoda odstraňování ochranných prvků softwaru. Osoba odstraňující tyto ochrany se nazývá cracker (taktéž z angličtiny). Prolamování softwarových ochran je ve většině zemí nezákonné, protože je software opatřen autorským právem. Takto upravený software se nazývá warez a je většinou dále šířen po internetu. Crack je program, sloužící k odstranění, či omezení funkčnosti ochranných prvků jiného programu či softwaru. Obvykle přepíše údaj o originálním sériovém či registračním čísle.

7 Anketa Co je to crack? 17 z 20 dotázaných vědělo, co je to crack

8 Použili jste někdy crack? 13 ze 17 lidí někdy použilo crack

9 Jak často používáte crack? 9 lidí používá crack 1 za měsíc, 3 lidé 1 za rok a 1 člověk 1 za týden


Stáhnout ppt "Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu."

Podobné prezentace


Reklamy Google