Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Voda

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Voda"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Voda
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Voda Tematická oblast: Ekologie Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: říjen 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Ekologie je seznámit žáky se základními ekologickými a biologickými termíny v návaznosti na pochopení dalších složitějších témat Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekologie a biologie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na téma Voda

3 Význam vody pro život. Vlastnosti.
Voda Význam vody pro život. Vlastnosti.

4 Voda pro život nezbytná součást těl organismů
zajišťuje transport látek v těle účastní se všech biochemických reakcí v organismu umožňuje tepelnou regulaci životní prostředí mnoha organismů většinu tvoří slaná voda, jen 3 % sladká (2 % vázána v ledovcích)

5 zdrojem vody v přírodě jsou především atmosférické srážky
život organismů ovlivňují také fyzikální a chemické vlastnosti půdy, např. salinita moří a oceánů, teplota, hustota, obsah kyslíku, pH, prodění vody, viskozita atd. podle nároků na vodu rozlišujeme organismy hygrofilní (vlhkomilné) a xerofilní (suchomilné) ve vodě ubývá množství kyslíku se zvyšující se teplotou (v půdě se zvyšující se vlhkostí)

6 Koloběh vody

7 Cyklus vody

8 Kontrolní otázky Voda tvoří a)atmosféru b)hydrosféru, jejíž součástí jsou oceány, moře a povrchová i tekoucí voda. Voda je – není součástí všech těl živočichů a rostlin.

9 Správné odpovědi b) je

10 Zdroje JELÍNEK, Jan. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Olomouc, 1980, ISBN BENEŠOVÁ, Marika. Odmaturuj z biologie. Brno: Didaktis, 1980, ISBN NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Voda"

Podobné prezentace


Reklamy Google