Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Monika Příkazská 23. 11. 2015 Základy obchodního práva.
Vybrané smluvní typy. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.

2 Koupě věci movité

3 Podstata Závazek prodávajícího dodat kupujícímu určitou movitou věc a umožnit mu nabytí vlastnického práva k věci. Závazek kupujícího věc převzít a zaplatit za ni kupní cenu. Nízké formální požadavky – může být uzavřena ústně i konkludentně. V praxi časté využívání obchodních podmínek. Dohoda o ceně, případně určení způsobu, jak bude cena určena později, případně cena obvyklá.

4 Kupní smlouva vs. smlouva o dílo
Kupní smlouva může být uzavřena i na věc, která ještě nebyla vyrobena – pak je podstatné, která strana dodala podstatnou část zboží. Pokud dodal objednatel, jedná se o smlouvu o dílo (tzv. kritérium materiálu). Pokud převážná část dodavatel spočívá v činnosti, jedná se o smlouvu o dílo.

5 Povinnosti prodávajícího (x práva kupujícího)
Dodat zboží (odevzdat věc) – včetně předání dokladů, ve sjednaném čase a na sjednaném místě, v jakosti, jakou určuje smlouva, případně tak, aby vyhovovalo účelu ve smlouvě, případně účelu obvyklému. Věc musí být opatřena k přepravě obvyklým způsobem. Zákonná odpovědnost za vady (vady, které existovaly v okamžiku přechodu nebezpečí škody na zboží). Zákonná záruka pouze v případě, že ji prodávající převezme.

6 Povinnosti kupujícího (x práva prodávajícího)
Zaplatit kupní cenu Převzít zboží Poskytnout součinnost Prohlédnout zboží V obchodní vztazích zvláštní úprava splatnosti dle § 1963 OZ.

7 Odpovědnost za vady Zákonná odpovědnost za vady (rozhodující okamžik přechodu nebezpečí škody na věci – prodávající odpovídá jen za ty vady, které zde byly k tomuto okamžiku) Záruční odpovědnosti za vady (zákonná, smluvní, jednostranně převzatá). Zákonná se v obchodních vztazích nevyskytuje – prodávající musí dobrovolně převzít! Rozhodující pro běh je okamžik dodání zboží! Délka není zákonem určena ani podpůrně, takže nutno určit ve smlouvě, jinak neplatné právní jednání pro neurčitost). Oba typy vad je třeba včas zjistit a uplatnit (reklamovat u prodávajícího)!!

8 Reklamační proces – vybrané aspekty
Pod hrozbou oslabení práva musí kupující vady řádně a včas uplatnit u prodávajícího. Nedodržení zákonných lhůt nemá za následek zánik práva, ale jeho oslabení (soud práva z vad kupujícímu nepřizná). Rozlišujeme podstatné a nepodstatné porušení smlouvy a od toho odvozujeme reklamační nároky (dodávka náhradního zboží, oprava, přeměřená sleva, odstoupení). Volba nároku při včasné reklamaci leží na kupujícím. Mimoreklamační nároky – nárok na náhradu škody, smluvní pokutu…

9 Přechod nebezpečí škody, přechod vlastnického práva
Dva velmi významné okamžiky. Přechod nebezpečí škody – přechází z prodávajícího na kupujícího zásadně převzetím věci, případně okamžikem, kdy je kupujícímu umožněno s věcí nakládat. Přechod vlastnictví – dnes v OZ obecně princip konsensní – vlastnické právo přechází podpůrně účinností smlouvy (x tradiční – po předání zboží).

10 Koupě závodu, pacht závodu
Nejedná se o samostatné smluvní typy, ale o zvláštní případy samostatných smluvních typů, které se odlišují předmětem. Závod je věc hromadná a jako s věcí s ním mohu disponovat. Ani pro jeden zvláštní případ není předepsaná písemná forma. Při koupi závodu přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů v plném rozsahu na kupujícího závodu, který je novým zaměstnavatelem. Také pohledávky a závazky přecházejí s určitými výjimkami na kupujícího (prodávající má informační povinnost vůči věřitelům a zákonné ručení za závazky kupujícího).

11 Smlouva o díle.

12 Podstata Smlouvou o díle se zhotovitel zavazuje provést na svůj náklad a nebezpečí pro objednatele dílo a objednatel se zavazuje dílo převzít a zaplatit cenu (§ OZ). Výsledek činnosti zhotovitele nemusí být hmotně zachycen – úklid domácnosti. Předmětem závazku je závazek k provedení určitého díla a nikoliv k zajištění (obstarání) určitého díla. Smlouva nemusí mít písemnou formu.

13 Rozlišení od kupní smlouvy
Smlouva o dodání věci, která má být teprve vyrobena, pokud se strana, které má být věc dodána, zavázala obstarat (předat) druhé straně podstatnou část toho, co je třeba k vyrobení věci (tzv. kritérium materiálu). Smlouva, podle níž převážná část plnění dodavatele spočívá ve výkonu činnosti (projektová dokumentace). Smlouva o údržbě, opravě nebo úpravě věci nebo činnosti s jiným výsledkem (oprava telefonu). Vždy smlouva o zhotovení, údržbě, opravě nebo úpravě stavby nebo její části.

14 Povinnosti zhotovitele (x práva objednatele)
Zhotovitel je na základě smlouvy o díle povinen provést dílo: na svůj náklad (zásadně nese náklady na provádění díla až do zaplacení ceny za dílo zhotovitel) na své nebezpečí (nebezpečí řádného dokončení díla nese až do převzetí díla objednatelem zhotovitel – nebezpečí škody: poškození zaměstnancem, vyšší moc…). Smrt zhotovitele zánik závazku zhotovit dílo nezaniká, ledaže provedení díla záleží v osobních schopnostech zhotovitele).

15 Povinnosti objednatele (x práva zhotovitele)
Objednatel je na základě smlouvy o díle povinen: Převzít dílo (v případě, že je dokončeno, tedy je předvedena jeho způsobilost sloužit svému účelu, a to s výhradami nebo bez výhrad. Pokud převezme dílo bez výhrad, výrazně zhorší své postavení, pokud se jedná o zjevné vady. Zvláštní režim převzetí u stavby) Zaplatit cenu za dílo. Smrt objednatele sama o sobě závazek neruší, ledaže se tím splnění závazku stane nemožným nebo zbytečným.

16 Cena za dílo Pevná cena (již v době uzavírání smlouvy je zcela jasná konkrétní částka) Cena podle rozpočtu (zejména stavby – obecně zhotovitel nemůže požadovat zvýšení ceny, pokud má rozsah či nákladnost prací za následek překročení rozpočtu; rozlišujeme, pokud zhotovitel zaručí úplný x neúplný rozpočet, dále závazný x nezávazný). V obou případech, pokud se zvýší úsilí či jiné náklady na provedení díla, než bylo předpokládáno při uzavírání smlouvy, nemůže žádná ze smluvních stran žádat změnu ceny z tohoto důvodu. V případě mimořádných nepředvídatelných okolností může cenu spravedlivě zvýšit soud.

17 Cena za dílo II Stanovení způsobu určení ceny (vzorec)
Odhadem (pokud bude třeba podstatně překročit, zhotovitel musí oznámit a objednatel může i odstoupit a např. zaplatit poměrnou část, pokud z ní má částečný prospěch) Strany si cenu na základě jejich vůle nedohodnou (cena obvyklá) Právo na zaplacení ceny vzniká provedením díla. Smluvně je vhodné řešit zmenšení a zvětšení rozsahu díla ve vztahu k výši ceny (tzv. méněpráce a vícepráce)

18 Způsob provádění díla Osobně nebo jinou osobou (subdodavatelem) pod svým osobním vedením. S potřebnou péčí v ujednaném čase, případně na etapy. Pokud je třeba součinnost objednatele, určí zhotovitel přiměřenou lhůtu k plnění; pokud objednatel součinný není, může zhotovitel zajistit náhradní plnění na náklady objednatele, anebo odstoupit od smlouvy. Zhotovitel postupuje při provádění díla samostatně a zásadně není vázán pokyny objednatele. Musí upozornit na nevhodnou povahu věci nebo příkazu – pokud je to překážkou, může až přerušit provádění díla a doba dokončení díla se prodlužuje. Objednatel má právo kontroly, případně může požadovat nápravu, ev. odstoupit.

19 Vlastnické právo k předmětu díla. Provedení díla.
V zásadě – věc určená jednotlivě, nabývá vlastnické právo objednatel, věc určená podle druhu, nabývá zhotovitel. Výjimky se mohou odvíjet podle toho, zda pozemek, na němž byla věc zpracována, patří zhotoviteli či objednateli, a dále od hodnoty věci. Dílo je provedeno, pokud je dokončeno a předáno. Dokončeno = předvedena způsobilost sloužit svému účelu. Předáno = převzato s výhradami nebo bez. Provedením vzniká zhotoviteli právo na zaplacení ceny za dílo.

20 Odpovědnost za vady díla
Zákonná odpovědnost za vady díla (obdobně platí ustanovení o kupní smlouvě, zhotovitel odpovídá za vady díla, které má dílo při předání, případně pokud přechází nebezpečí škody na věci později, pak až v tomto okamžiku. Pokud objednatel převezme dílo bez výhrad, nepřizná mu soud právo ze zjevné vady, pokud zhotovitel namítne, že právo nebylo uplatněn včas, v ostatních případech, pokud neoznámí vadu ve lhůtě a zhotovitel to namítne). Smluvní odpovědnost za vady díla (= záruka za jakost, zhotovitel se zavazuje, že věc bude po určitou dobu způsobilá k použití pro obvyklý účel či si zachová obvyklé vlastnosti – běží od předání).

21 Zvláštní právní úpravy
Zvláštnosti v případě, kdy je předmětem díla stavba (práv na průběžné vyúčtování za určitých podmínek, právo na kontrolu v určitém stupni rozpracovanosti, drobné vady nezakládají právo odmítnout převzetí stavby…) Zvláštnosti v případě, kdy je předmětem dílo s nehmotným výsledkem

22 Přenechání věci k užívání jinému.

23 Úplatné přenechání užívání věci jinému má mnoho variant.
Nájem – užívat věc Pacht – užívat a požívat věc Licence – oprávnění k výkonu práva duševního vlastnictví Franchising – nepojmenovaná smlouva, která vykazuje znaky licence i obchodního zastoupení Úvěr - závazek poskytnout peněžité prostředky s úrokem Leasing – nepojmenovaná smlouva, která vykazuje znaky nájmu, koupě či úvěru

24 Tichá společnost.

25 Smluvní typ – nikoliv subjekt!
V praxi forma financování obchodních společností. Závazek tichého společníka poskytnout vklad a jeho práva na podíl na zisku a na ztrátě (ve stejném poměru, nelze se odchýlit), případně některá další práva (kontrolní). Např. v situaci, kdy společnost nezíská úvěr pro start svého podnikání; tichý společník se může účastnit vkladem; nese investiční riziko. Podnikatel a tichý společník jsou dva zcela nezávislé subjekty – tichý společník není oprávněn za podnikatele jednat, ani nenese odpovědnost za jeho závazky. V určitých případech však může ze zákona ručit.

26 Děkuji Vám za pozornost!
Dotazy…?


Stáhnout ppt "Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva."

Podobné prezentace


Reklamy Google