Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje"— Transkript prezentace:

1 Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,

2 Právní předpisy § 30 stavebního zákona
(1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje možná řešení vybraných problémů, případně úprav nebo rozvoj některých funkčních systémů v území, například veřejné infrastruktury, územního systému ekologické stability, které by mohly významně ovlivňovat nebo podmiňovat využití a uspořádání území nebo jejich vybraných částí. (2) Pořizovatel pořizuje územní studii v případech, kdy je to uloženo územně plánovací dokumentací, z vlastního nebo jiného podnětu. V zadání územní studie určí pořizovatel její obsah, rozsah, cíle a účel. (3) Pořízení územní studie z jiného podnětu může pořizovatel podmínit úplnou nebo částečnou úhradou nákladů od toho, kdo tento podnět podal. (4) Pořizovatel územní studie podá poté, kdy schválil možnost jejího využití podle § 25, návrh na vložení dat o této studii do evidence územně plánovací činnosti.

3 Právní předpisy § 25 stavebního zákona
Územně plánovací podklady tvoří územně analytické podklady, které zjišťují a vyhodnocují stav a vývoj území a územní studie, které ověřují možnosti a podmínky změn v území; slouží jako podklad k pořizování politiky územního rozvoje, územně plánovací dokumentace, jejich změně a pro rozhodování v území. § 166 odst. 3 stavebního zákona Územní studii ukládá její pořizovatel; poskytuje ji tomu, na jehož návrh nebo žádost byla pořízena, obci a stavebnímu úřadu. Místa, kde je do územní studie možné nahlížet, oznámí jednotlivě dotčeným orgánům.

4 Postavení ÚS zpracování může i nemusí být stanoveno v územním plánu.
územně plánovací podklad k pořizování politiky územního rozvoje, územně plánovací dokumentace, jejich změně a pro rozhodování v území. zpracování může i nemusí být stanoveno v územním plánu. po zaevidování představuje nezávazný podklad pro územní plánování i rozhodování v území.

5 Obsah obsah územní studie není v právních předpisech nijak specifikován obsah by měl být dán především tím, co je třeba v území řešit základní obsah by měl být stanoven v územním plánu (je-li ÚS podmínkou pro rozhodování)

6 Proces pořízení vyhodnocení potřebnosti územní studie (podnět vlastníků nemovitostí, vnitřní potřeba obce řešit území…) lhůta v územním plánu (4 roky) obec zajistí zpracování územní studie. přiměřené projednání (konzultace) územní studie s dotčenými orgány či vlastníky pozemků (není nijak právně upraveno) „schválení“ ze strany obce (bere na vědomí) obec požádá příslušného pořizovatele o vložení územní studie do evidence.

7 Náklady bez podmínky – obec nebo investor
podmínka zpracování územní studie stanovena v územním plánu - náklady na její zpracování hradí obec. bez podmínky – obec nebo investor

8 Platnost nezávazný podklad - možnost nerespektování, nutné řádné zdůvodnění podmínka pro rozhodování v území - je nutné stanovit přiměřenou lhůtu na její zaevidování (4 roky, přechodná ustanovení bod 5 – jestliže není lhůta v ÚP, platí 4 roky od nabytí účinnosti novely SZ – ) podmínka zpracování územní studie pozbývá platnosti marným uplynutím lhůty povinnost stavebního úřadu přihlížet k zaevidované územní studii není časově omezena, ledaže by se dostala územní studie do rozporu se změněným územním plánem

9 Závěr pořízení, projednání i obsah územní studie je právně neupravené
územní studie není závazná, existuje riziko (výhoda?) jejího nerespektování dotčené orgány a veřejnost (pokud budou dotčené orgány opomenuty v procesu pořizování územní studie, nemusí jí v navazujících procesech respektovat, veřejnost nemusí být seznámena řešením) riziko nejistoty a dohadů –náklady na zpracování studie, nutnosti „schválení“ (vzetí na vědomí) územní studie obcí, nutnosti respektovat studii v navazujících řízeních (závaznost)

10 oddělení územního plánování
Děkuji za pozornost Mgr. Jaroslav Kovanda oddělení územního plánování tel. 


Stáhnout ppt "Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje"

Podobné prezentace


Reklamy Google