Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky."— Transkript prezentace:

1

2 Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky

3 Formáty Standardizované Nativní
Obrazová data můžeme ukládat na paměťové media v různých formátech. Rozdělení formátů: Formáty Standardizované Nativní

4 Nativní formáty používají se v konkrétním programu. Splňují požadavky těchto programů. Příkladem je např. formát PSP programu Photoshop, XFC (Gimp), PDM (Paint.NET).. Standardizované formáty Vhodné pro přenos dat mezi různými systémy, platformami, k archivaci. (JPG, GIF, PNG, TIF..)

5 Formát JPG - JPEG Nejrozšířenější formát pro ukládání fotografií a složitější grafiky. Umí zobrazit velké množství barev. Údaj o počtu barev se udává v bitech (bit dvoustavová veličina, nabývá hodnoty 0 nebo 1). Příklad: U fotografie na obrázku je zapsáno: 3888 x 2892 x 24. První dva údaje se týkají počtu bodů, ze kterých je fotografie vytvořena. Třetí údaj je informace o barevné hloubce. Tato fotografie obsahuje 24bitů barev což je 224 barev = 16  barev.

6

7 Formát používá ztrátovou kompresy.
Pod pojmem komprese si představíme zmenšení původní velikosti dat. Ztrátová je proto, že dochází k degradaci kvality obrazu, ale při volbě menší kompresní úrovně je formát jpeg použitelný i pro náročnější tiskové účely. Využívá se zde určité nedokonalosti lidského zraku, kdy nepostřehneme změnu v případě, že komprese není příliš velká. Příklad: Uvedeme tři fotografie s různým stupněm komprese (samozřejmě také s různou velikostí)

8 Komprese je malá – obrázek zabírá 8MB (rozlišení 3888x2892)

9 Tento obrázek je již komprimovaný více. Zabírá 2MB. (Stejné rozlišení)
Tento obrázek je již komprimovaný více. Zabírá 2MB. (Stejné rozlišení). Nepoznáme však rozdíl oprati předchozímu.

10 Zde je již komprese tak vysoká, že degradace obrázku je viditelná (Zabírá 0,5 MB)

11 Formát jpg podporuje barevné režimy CMYK, RGB, stupně šedi, ale nepodporuje průhlednost.
Formát GIF Rozšířený formát pro publikování obrázků na webu. Využívá bezztrátovou kompresy. Formát GIF dokáže zobrazit pouze 256 barev. Není proto vhodný pro fotografie nebo složitější grafiku s jemnými přechody barev. Mezi výhody patří to, že umožňuje ukládání více obrázků v jednom souboru, můžeme jej proto využít pro zobrazení animací. Výhodou je také možnost určení průhlednosti částí snímků (bez nastavení míry průhlednosti).

12 Formát PNG Formát je vhodný pro přenos dat po síti. (Obrázek je rozdělený). Pro kompresi dat využívá metodu LZW a unikátní předzpracování pixelů pomocí několika bezeztrátových metod (nedochází k degradaci kvality obrazu). (Na stránkách WWW si lze povšimnou při pomalejším načítání, že se obrázek načítá postupně. Obrázek putuje rozdělený). Formát vznikla teprve nedávno. Mezi další výhody patří nastavení průhlednosti. Pracujeme-li ve formátu PNG, budeme mít možnost upravovat i vrstvy – výhodné při tvorbě ovládacích prvků pro WWW.

13 Formát TIFF Formát je složitý. Je velký, využívá se pro tvorbu tiskové grafiky, zaručuje vysokou kvalitu grafiky (za cenu velkého objemu dat). Formát BMP Formát byl použit již ve Windows 3 – program Malování. Nepoužívá kompresy. Obrázky jsou velké

14 Formát RAW Ukládání fotografií u digitálních zrcadlovek. Tento formát má zcela specifický způsob ukládání grafických dat, které tečou přímo ze záznamového čipu digitálního fotoaparátu. Data z čipu nejsou nijak upravována a jsou uložena v přesném sledu, jak z čipu vycházejí. Obrázek je následovně skládán až v počítači, pomocí specializovaného grafického editoru. Výhodou je zachování té nejvyšší kvality, kterou již kromě čipu fotoaparátu nic neovlivňuje. Formát RAW ovšem nemá jedinou příponu a liší se podle výrobce daného digitálního fotoaparátu (Olympus .orf, Canon .crw a .cr2, Nikon .nef apod.).


Stáhnout ppt "Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google