Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Autoelektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Martin Fojtík
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Téma - AEI 7.4 Využití Elektromagnetické indukce Obor: Autoelektrikář Ročník: Vypracoval: Bc. Martin Fojtík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 Elektrické stroje nás provázejí na každém kroku
- Generátory nás zásobují elektrickou energií. - Elektromotory nám šetří práci, a to jak v továrnách, tak i doma. Mění el. energii na mechnickou. - Transformátory slouží k přeměně velikosti střídavého napětí, a proto jsou součástí mnoha přístrojů (promítačka, televize, rádia). Všechny tyto přístroje využívají jev elektromagnetické indukce.

4 Elektromagnetická indukce
Cívku položíme na magnet a pak prudce oddálíme. Budou-li splněny uvedené podmínky, ručka se na okamžik vychýlí, možná jen nepatrně, na jednu stranu. V tomto případě tekl obvodem proud, kterému říkáme indukovaný el. proud.

5 Generátory - Přeměňují mechanickou práci na elektrickou energii.
- Jsou také založeny na elektromagnetické indukci

6 Motory - Přeměňují el. energii na mechanickou práci.

7 Transformátory - Transformátor je jednoduché a účinné zařízení na zvyšování, nebo snižování střídavého napětí. Má tři hlavní části : železné jádro, vstupní (primární) vinutí, výstupní (sekundární) vinutí.

8 Použitá literatura O. KAPOSVARY – F.TOKOLY: Elektrotechnologie I , SNTL Praha DLOUHÝ, J., ARENDÁŠ, V.: Materiály a technologie. 2001 KOLEKTIV AUTORÜ: Dílenská příručka II,Česká Budějovice: dona, ISŠE-COP Hluboká nad Vltavou cz.wikipedia.org

9 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google