Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Elektromagnetická indukce Fyzika 9. ročník Mgr. Miroslav Vašica

3 Zákon elektromagnetické indukce je fyzikální zákon, který vyslovil Michael Faraday.Michael Faraday (22. září 1791 – 25. srpna 1867) - významný anglický chemik a fyzik. roku 1831 objevil elektromagnetickou indukci, magnetické a elektrické siločáry. Jeho objev byl významný v tom, že doposud se elektrická energie vyráběla pouze chemickou metodou z baterií. - tímto dal teoretický základ pro všechny elektromotoryelektromotory a dynama.dynama Zavedl také důležité pojmy: anodaanoda, katoda, elektroda a iont.katodaelektroda

4 Podstata Při změně magnetického pole v okolí cívky vzniká – indukuje se na svorkách cívky elektrické napětí. Pokud je elektrický obvod uzavřen, prochází jím elektrický proud.

5

6 Velikost indukovaného napětí závisí na rychlosti změny magnetického pole

7 Místo magnetu nebo feromagnetického jádra lze použít i cívku druhého obvodu se zdrojem napětí a ten nazýváme primární.

8 Změny magnetického pole Způsobuje: pohyb magnetu zapínání a vypínání primárního obvodu

9 Otázky: 1/ Za jakých podmínek vzniká indukované napětí? 2/Kde využíváme elekromagnetickou indukci v praxi? 3/ Zkus jmenovat příklady strojů pracujících na jejím principu.

10 Příklad - dynamo

11 Zdroje: Výukové materiály pro ZŠ www.google.cz www.seznam.cz www.wikipedie.cz


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google