Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"— Transkript prezentace:

1 Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUM  Drahomír Havlíček Název DUM Jazykovy projev a vypoved Kód DUM VY_32_INOVACE_ Datum vytvoření   Předmět  Český jazyk a literatura Tematická oblast  Základní vlastnosti textu Výstup ŠVP  Žák získané poznatky aplikuje při tvorbě vlastních textů. Anotace DUM  Jazykový projev, věta, výpověď, komunikační situace. Metodický popis  Prezentace určená k výkladu pojmů uvedených v anotaci. Praktické příklady. Hodnocení  Prezentace se osvědčila, žáci pochopili jednotlivé pojmy a vztahy mezi nimi. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Jazykový projev a výpověď

3 Věta základní skladební jednotka
definována mluvnickou a významovou stavbou základním stavebním prvkem sloveso v určitém tvaru ve funkci přísudku sloveso předurčuje základ věty

4 Výpověď jednotka funkční a komunikační
realizována v určité situaci a s určitým záměrem obvykle forma věty nebo podřadného souvětí

5 Výpovědi nevětné absence slovesa v určitém tvaru
základem tzv. větný ekvivalent označovány též jako věty jednočlenné Sbohem. Postavit. Nádhera.

6 Věta a výpověď v jazykovědě
pojmy věta a výpověď v jazykovědě základními skladebními termíny jasně vymezen slovní význam i jejich vztah pojem výpověď mladší

7 Jazykový projev = komunikát, text
výsledek řečového jednání mluvčího nebo pisatele v konkrétní komunikační situaci složen z výpovědí

8 Výpověď = základní komunikační jednotka s určitým obsahem, formou a komunikační funkcí komunikační funkce = důvod, proč byla výpověď pronesena (odpověď na otázku, výzva, povzdechnutí…)

9 Komunikační situace tvořena: autorem adresátem
jejich vzájemnými vztahy okolnostmi kde, kdy, jak a proč se projev uskutečňuje 5. řečovým kontextem (tím, co bylo dosud řečeno a tím, co bude následovat)

10 Komunikační situace jako zadání písemné maturitní práce
Bez signálu Výchozí text Čekám na signál ten z nebe nepřichází, a tak čekám dál. Tisíce družic, vysílačů, vedení a přijímačů jak pilné včelky rozsévají signál z květu na květ. V zemi české čtrnáct miliónů funkčních SIM karet krom naší vsi je všude moderní svět (Nightwork) Zpracování: vypravování o tom, jak se vám zkomplikuje život, když ztratíte signál mobilního operátora (role výchozího textu inspirativní)

11 Komunikační situace jako zadání písemné maturitní práce
Úspěšný zásah policistů a hasičů Zpracování: zpráva do regionálního zpravodaje o události, kterou museli řešit policisté a hasiči

12 Seznam použitých zdrojů:
MARTINEC, Ivo, Jana Marie TUŠKOVÁ a Ludmila ZIMOVÁ. Mluvnice: učebnice českého jazyka pro střední školy. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2009, 264 s. ISBN [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google