Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA"— Transkript prezentace:

1 PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES HOLČIČKA ONA JE SMUTNÁ SE STAL PRŮVODČÍM JE NEJHEZČÍ SLUNCE SPOJ SLOVA V ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE Autor: Mgr. Kateřina Polívková

2 Po 3 1 7 5 9 4 8 2 6 10 Jakým slovním druhem bývá podmět vyjádřen?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už znám? Po Jakým slovním druhem bývá podmět vyjádřen? 3 1 7 5 9 Ona nepřišla. NENÍ VĚTNÝM ČLENEM Pes štěká. Běhat je zdravé. 4 8 Tvé ano je odpověď. 2 6 10 První vyhrává. Červený plave. Každé proč má své proto. Ozvalo se tiché mňau.

3 Rozvitý Strakatá kočka mňouká.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Podmět Holý Kočka mňouká. Rozvitý Strakatá kočka mňouká. Několikanásobný Maminka a tatínek sekali trávu. Vyjádřený Pavel hraje hokej. Nevyjádřený Viděli jste Pavla? (vy) Hraje hokej. (on, Pavel) Všeobecný Během letu nekuřte. Hlásili to v rádiu. Ptáme se otázkou KDO, CO ? a přísudkem.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk
Procvičení VŠEOBECNÝ podmět – podmětem se rozumí všeobecný okruh lidí, kteří nejsou přesně určeni (ve všech pádech kromě 1. p. čj.) Co dnes dávají v televizi? Po souhlásce R píšeme tvrdé y. Hlavou zeď neprorazíš. Nenahýbejte se z oken vlaku! Vyhledej ve větách podměty a urči, o jaké podměty jde: Petr a Pavel hrají házenou. Jsem vítězem tohoto kola. Venku prší. Připoutejte se! Neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Kreslení mapy je moc bavilo. Dojímá nás krása tohoto kraje. To nemyslíš vážně! Daruj krev!

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk
Procvičení Urči, jakým slovním druhem je vyjádřen podmět: Na místě tohoto zámku stávala tvrz. Zelená je barvou jara. Zmýlená neplatí. On nám ještě ukáže. Tři se připraví na start. Žádný není doma prorokem. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Včera přišly i Mirka s Janou. Který z vás je Honza? Vyhledej přísloví a vyjádři jejich význam svými slovy.

6 Elektronické učební materiály – II. stupeň Český jazyk
Něco navíc pro šikovné Vytvoř z daných slov příběh (min 12 vět). Daná slova užij ve větách jako podměty. papoušek koupaliště kdo ona Petr druhý horko strom skok žlutá nic frrr

7 Česky English Doplň vhodné podměty do vět: …… cooks dinner.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Česky English podmět subject Doplň vhodné podměty do vět: …… cooks dinner. …… will go to the cinema. …… won the gold medal at the Olympics. Jakým slovním druhem bývá nejčastěji vyjádřen podmět v angličtině? Používá angličtina podmět nevyjádřený?

8 Zpětná vazba Podtrhni podmět a urči, o jaký druh podmětu se jedná:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba Podtrhni podmět a urči, o jaký druh podmětu se jedná: Tomáš byl svědkem dopravní nehody. VŠEOBECNÝ Nikomu o něm neříkej. NĚKOLIKANÁSOBNÝ Podej mi to. VYJÁDŘENÝ Mému dokonalému plánu nic nebrání. NEVYJÁDŘENÝ Neklepejte, vyčkejte příchodu sestry. ROZVITÝ Zúčastnily se jenom Jitka s Petrou. HOLÝ

9 Obrázky - clipart office Microsoft
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - clipart office Microsoft


Stáhnout ppt "PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google