Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název výukového materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název výukového materiálu"— Transkript prezentace:

1 Název výukového materiálu
Autor RNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník 6. Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Téma Elektrický obvod Název výukového materiálu Účinky elektrického proudu. Elektrické spotřebiče. Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa19 Anotace Prezentace určená výkladu učiva o účincích el. proudu a elektrických spotřebičích, k opakováni učiva.

2 Účinky elektrického proudu a elektrické spotřebiče

3 Účinky elektrického proud jsou:
pohybové tepelné světelné chemické Elektrické spotřebiče jsou vlastně všechna zařízení, která se připojují ke zdrojům el. napětí.

4 Pohybové účinky Nejčastějším zařízením, které převádí elektřinu na pohyb, nazýváme elektromotory. Tramvaj Metro Větrák

5 Tepelné účinky Prochází-li proud vodičem, volné elektrony narážejí do atomů vodiče; atomy se začnou pohybovat rychleji, vodič se zahřívá. Příklady el. spotřebičů:

6 Světelné účinky Pozorujeme např. prochází-li el. proud vláknem žárovky, dochází tak k intenzivnímu zahřátí vlákna, že vlákno začíná zářit. Příklady el. spotřebičů:

7 Chemické účinky Průchod el. proudu roztokem soli způsobuje změny látek. Chemické účinky se využívají k pokovování předmětů a výrobě některých látek (hliník, vodík, …). Příklady pokovování:

8 Použité materiály: Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, SPN Praha 1981
Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, Nakladatelství Prometheus, spol. s. r. o. 2003 Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2004 Obrázky – willhaben.at technet.idnes.cz jizdni-rady.maxinfo.cz top-bazar.cz growmarket.cz abudesvatba.cz chadt.cz svitime.eu zelenamanie.cz cez.cz firmy-praha.eu galva.cz cnb.cz


Stáhnout ppt "Název výukového materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google