Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Eva Cigániková NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,7_06_STÁT TEMA: STÁT ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Výukový materiál: EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,7_06_Stát Šablona: III/2 Sada: OV,7 Autor: Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno: prosinec 2011 Ověřeno: – VII.třída Ročník: 7 Druh učebního materiálu: Prezentace Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Tematický okruh: ŘÍZENÍ SPOLEČNOSTI Téma: Stát Anotace: Stát, jeho náležitosti, státní symboly a formy státu jako součást výchovy k vlastenectví. Křížovka může sloužit k ústnímu i písemnému opakování, případně lze použít jako pracovní list. Poznámky:

3 Stát Je organizované společenství lidí žijících na určitém ohraničeném území. Vymezuje pravidla platná pro všechny a pečuje o rozvoj, pořádek a bezpečí svých občanů.

4 + Stát má tyto náležitosti : 3. administrativní aparát 1. občany
2. ohraničené území 4. ozbrojenou moc + 5. právní aparát (zákony) 6. státní svrchovanost, kterou dává najevo st. symboly

5 státní symboly státní vlajka státní hymna státní barvy trikolóra velký
státní znak malý státní znak státní pečeť standarta prezidenta republiky

6 Státní moc se dělí na tři samostatné, na sobě nezávislé části :
Co víš o státní moci ? Státní moc se dělí na tři samostatné, na sobě nezávislé části : 1.moc zákonodárnou (jediný zákonodárný orgán státu) Poslanecká sněmovna Parlament ČR Senát 2. moc výkonnou - (správa a řízení státu) prezident ČR vláda ČR 3.moc soudní (justice) dohlíží na dodržování zákonů, chrání práva občanů

7 Formy státu 1. Podle toho, kdo v nich vykonává moc :
demokracie ( účast všech občanů na správě a řízení ) autokracie ( vládcové jedinci ) diktatura ( účast občanů je omezena, dokonce znemožněna ) 2. Podle toho, kdo stojí v čele státu : teokracie – vládce pochází od Boha(Egypt - faraón) monarchie – doživotní vláda jednoho panovníka (král) republika – účast všech občanů prostřednictvím voleb (prezident)

8 Krátké opakování o státu ze 6.třídy
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 . - Česká republika je Přítomnost prezidenta oznamuje … Autorem slov hymny je Josef …… Tyl Státní barvy v sobě má ………. Hlavou České republiky je ……. Ve standartě prezidenta republiky je nápis Začátek názvu našeho státu……… Jedním ze st.symbolů je česká ….. Píseń naší hymny se jmenuje Lev i orlice ve státním znaku jsou v ………….. postavení. Státní hymna poprvé zazněla v divadelní hře ……… Mezi dvě barvy st. vlajky je vsunut modrý …..

9 Řešení P R K E A Z V D F J I Č S T H O L Á N Í - Y M B Ě Ů É Ó
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 P R K E A Z V D F J I Č S T H O L Á N Í - Y M B Ě Ů É Ó Česká republika je Přítomnost prezidenta oznamuje … Autorem slov hymny je Josef …… Tyl Státní barvy v sobě má ………. Hlavou České republiky je ……. Ve standartě prezidenta republiky je nápis Začátek názvu našeho státu……… Jedním ze st.symbolů je česká ….. Píseń naší hymny se jmenuje Lev i orlice ve státním znaku jsou v ………….. postavení. Státní hymna poprvé zazněla v divadelní hře ……… Mezi dvě barvy st. vlajky je vsunut modrý …..


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"

Podobné prezentace


Reklamy Google