Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV."— Transkript prezentace:

1 VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV

2 Autor DUM Mgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP „Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Spektrum, barva, světlo, bílé světlo, míchání, duha Očekávaný výstup Žák se dozví informace ohledně barevného spektra. Zjistí, které barvy patří mezi základní, podle popisu si sestrojí jednoduchý pokus, učivo si procvičí na úlohách. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuse, odpovídá na otázky související s prezentací. Žáci si dle popisu sestrojí jednoduchou pomůcku a učivo si vyzkouší na závěrečných úlohách. Velikost 636 kB

3 SPEKTRUM BAREV

4 Isaac Newton objevil v roce 1665, že světlo je tvořeno různými barvami:
Všiml si svazku slunečního světla, který procházel malou dírkou v roletě na jeho okně. Tento svazek nechal dopadat na skleněný hranol. Hranol rozložil světlo do pruhu barev na stěně. Tento pruh Newton nazval „SLUNEČNÍ SPEKTRUM“.

5 SPEKTRUM BAREV

6 Míchání barev Máme tři základní barvy: ČERVENÁ ZELENÁ MODRÁ
Jestliže smícháme tyto tři barvy, dostaneme barvu: BÍLOU

7 Míchání barev ŽLUTÁ Jestliže smícháme barvu ZELENOU ČERVENOU
Výsledná barva je: ŽLUTÁ

8 Míchání barev AZUROVÁ Jestliže smícháme barvu ZELENOU MODROU
Výsledná barva je: AZUROVÁ

9 Míchání barev FIALOVÁ Jestliže smícháme barvu MODROU ČERVENOU
Výsledná barva je: FIALOVÁ

10 DUHA Když svítí slunce a zároveň prší, může vzniknout duha.
Sluneční světlo se při vstupu do dešťové kapky láme. Potom se odrazí od jejího zadního povrchu, přičemž se zase láme na výstupu z kapky. Každá barevná složka světla se tak láme pod jiným úhlem a světlo se rozkládá na spektrum.

11 MIXÉR BAREV Vystřihni si ze čtvrtky kolečko o průměru 8 cm. Rozděl kolečko na sedm stejně velkých částí a vybarvi je barvami podle obrázku. Ve středu kotouče udělej otvor, do kterého vlož pastelku. Zatoč, při rychlém otáčení by měla být vidět bílá barva.

12 Děkuji Vám za pozornost. Následuje úkol k procvičení učiva.

13 Pomíchané barvy Honzíkovi se pomíchaly barvy z barevného spektra. Pomůžeš mu dát barvy do správného pořadí?

14 Použité zdroje informací:
Quark67, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Poon Wing-Ch, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Romanov, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Zdroj obrázků – mixér barev: vlastní fotografie autorky DUM: Mgr. Jarmila Borecká


Stáhnout ppt "VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV."

Podobné prezentace


Reklamy Google