Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_PRAVO_01 Základní pojmy teorie práva Téma sady: Právo Obor, ročník: Veřejnosprávní činnost, 1. ročník Datum vytvoření: květen 2013 Anotace: Právo, právní vědomí, funkce práva, subjektivní a objektivní právo, právo veřejné a soukromé, zvykové právo, psané právo. Metodický obsah: Výklad nového učiva vztahujícího se k úvodu do teorie práva, vysvětlení základních pojmů z teorie práva s uvedením příkladů z praxe.

2 „Před zákonem jsou si všichni rovni“.
VYSVĚTLI: „Před zákonem jsou si všichni rovni“. „Neznalost zákona neomlouvá“. Lat. „Ignorantia iuris non excusat“. Obr. 1 Znak spravedlnosti (1)

3 „Ubi societas, ibi ius“.(Kde je společnost, je i právo.)
POJEM PRÁVO Motto: „Ubi societas, ibi ius“.(Kde je společnost, je i právo.) římská zásada PRÁVO - DEFINICE Soubor závazných pravidel (norem), podle kterých se organizuje a řídí lidské spolužití. Právní normy - vynutitelné státní mocí pod hrozbou sankce ze strany státu (tzn., že právo nemůže existovat bez státu). Úkol: Znáte ještě jiné normy, které řídí náš život?

4 FUNKCE PRÁVA FUNKCE PRÁVA Udržuje sociální pořádek (prevence sporů).
Vymezuje práva a povinnosti v sociálních vztazích. Legitimizuje výkon veřejných funkcí. Je nástrojem řešení konfliktů. Zajišťuje přenos kulturních způsobů chování. Trestá nežádoucí jednání.

5 PRÁVNÍ VĚDOMÍ PRÁVNÍ VĚDOMÍ - DEFINICE
Znalost právního řádu a představy o spravedlnosti a účelnosti právních norem (co je v souladu s právem, co je protiprávní), přesvědčení o nutnosti dodržovat právní normy. !! Není totéž co znalost práva. Zásady pomáhající k zajištění zákonnosti Před zákonem jsou si všichni rovni. Neznalost zákona neomlouvá. Úkol: Uveďte rozdíly mezi znalostí práva a právním vědomím.

6 DĚLENÍ PRÁVA SUBJEKTIVNÍ A OBJEKTIVNÍ
OBJEKTIVNÍ PRÁVO - CHARAKTERISTIKA Právo jako soubor norem (vymezení práv a povinností) – státem uznávaný jako prameny práva. V praxi v podobě obecně závazných právních předpisů, právní řád – dle nichž se organizuje a řídí život. SUBJEKTIVNÍ PRÁVO - CHARAKTERISTIKA Právo jako oprávnění, možnost chovat se určitým způsobem - „mít právo na něco“ (na život, vzdělání…) Úkol: Zkuste vysvětlit rozdíl mezi právem a nárokem.

7 PRÁVO DLE ÚLOHY STÁTU VEŘEJNÉ PRÁVO – CHARAKTERISTIKA
Platí vztah nadřazenosti (stát – mocí si vynutit určité jednání) a podřazenosti (občan, organizace – musí dle zákona poslechnout). SOUKROMÉ PRÁVO – CHARAKTERISTIKA Rovné postavení účastníků – stejná práva i povinnosti. Obr.2 Nerovné postavení(2)

8 VÝVOJ PRÁVA PRÁVO ZVYKOVÉ
ZVYKOVÉ PRÁVO – DEFINICE První systém práva. Zvykové právo – obyčejové, nepsané právo - pravidla předávaná z generace na generaci, uplatnění v rodových společenstvích před vznikem prvních států, především ustanovení trestního práva. Úkol: Jakým způsobem se předávaly pravidla zvykového práva z generace na generaci? Obr.3 Rodina (3)

9 VÝVOJ PRÁVA PSANÉ PRÁVO
PSANÉ PRÁVO – DEFINICE Normativní akty – vynucené státem. Normativní právo - existence písemného dokumentu, který vznikl normotvorným právním aktem - zákony. NEJZNÁMĚJŠÍ PRÁVNICKÁ DÍLA STAROVĚKU Chammurabiho zákoník (1 800 př.n.l.) – princip „oko za oko, zub za zub“ Zákon dvanácti desek (5 stol.př.n.l.) - souhrn římských zákonů (základních pravidel soudního procesu) např. „co není zakázáno je povoleno, presumpce neviny …“

10 Jaké má právo znaky a jaké funkce plní ve společnosti?
KONTROLNÍ OTÁZKY Co je právo? Jaké má právo znaky a jaké funkce plní ve společnosti? Co je právní vědomí? Jak dělíme právo? Vysvětlete základní rozdíly? Uveďte na příkladech, jaký je základní rozdíl mezi veřejným a soukromým právem? Charakterizujte zvykové právo? Co to je psané právo a kdy vzniklo? Co to je právní řád?

11 ZDROJE OBRÁZKŮ Obr.č.1 Pixabay [online] [cit ]. Dostupné z: Obr.č.2 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.č.3 [online]. [cit ]. Dostupné z:

12 AUTORSKÁ PRÁVA A CITACE
Kolektiv autorů. Právo pro každého: učebnice programu "Právo pro každý den - Street Law" [online]. Vyd. 4. se zapracovanými změnami v zákonech Praha: Partners Czech, 2010, 1 CD-ROM [cit ]. ISBN ŠÍMA, Alexander a SUK Milan. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 12., dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2012, xviii, 406 s. [cit ] ISBN ZLÁMAL Jaroslav, BELLOVÁ Jana, HALUZA Jakub. Občanský a společenskovědní základ. PRÁVO. 1. vyd. Praha: Computer Media s.r.o., 2011, 112 s ISBN Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google