Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Setkání členů k projektovým možnostem z Operačního programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Setkání členů k projektovým možnostem z Operačního programu"— Transkript prezentace:

1 Setkání členů k projektovým možnostem z Operačního programu
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Ostrava,

2 Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
2014 – 2020 (OP PIK) Celková alokace OP PIK: 4,331 mld. EUR OP PIK je klíčovým nástrojem pro podporu českých podniků z fondů Evropské unie v programovacím období v následujících oblastech: PO 1 Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovaci (35,96 mld. Kč) PO 2 Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků (24,01 mld. Kč) PO 3 Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin (32,71 mld. Kč) PO 4 Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií (19,95 mld. Kč) PO 5 Technická pomoc (3,37 mld. Kč)

3 Alokace ESI fondů mezi programy v období 2014-2020

4 Celková alokace: 4,331 mld. EUR (cca 120 mld. Kč)

5 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
APLIKACE příjemcem podpory jsou podnikatelské subjekty a organizace pro výzkum a šíření znalostí BTKlastr usiluje o zařazení mezi organizace pro výzkum a šíření znalostí dotace je určena na realizaci průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje minimální dotace: 1 mil. Kč maximální dotace: 100 mil. Kč míra podpory: A) průmyslový výzkum – 70% (MP), 60% (SP), 50% (VP) B) průmyslový výzkum v případě spolupráce /konsorcium/ - 80% (MP), 75% (SP), 65% (MP) C) experimentální vývoj – 45% (MP), 35% (SP), 25% (VP) D) experimentální vývoj v případě spolupráce /konsorcium/ - 60% (MP), 50% (SP), 40% (VP) - III. výzva - 11/2016

6 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
ICT A SDÍLENÉ SLUŽBY příjemcem podpory jsou podnikatelské subjekty (malé, střední a velké podniky nebo mikropodniky – dle příslušné výzvy dotace je určena podnikům, které chtějí vyvíjet vlastní softwarová řešení, vytvářet tzv. centra strategických služeb nebo vybudovat datové centrum AKTUÁLNÍ VÝZVY: Budování a modernizace datových center – výzva II. - podporovaná aktivita: budování a modernizace datových center způsobilé výdaje: pořízení pozemků, budov, staveb, rekonstrukce staveb, hardware, software, ostatní stroje a zařízení a služby expertů - výše dotace: 10 mil. – 120mil. Kč - max. výše podpory: malý podnik 45% ZV, střední podnik 35% ZV, velký podnik 25% ZV zahájení příjmů žádostí: ukončení příjmů žádostí:

7 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
Tvorba nových IS/ICT – výzva II. podporovaná aktivita: tvorba nových IS/ICT řešení – tzn. tvorba moderních digitálních služeb, aplikací a firmware např. v oblasti komunikace, zábavy, obchodování, vzdělávání, zdravotnictví, přístupu k zaměstnání nebo i v oblasti kulturních a kreativních průmyslů včetně související implementace - způsobilé výdaje: osobní náklady (ve výši minimálně 50% všech způsobilých výdajů), nájemné, služby expertů, hardware, software, atd. - výše dotace: 1 mil. – 50 mil. Kč - max. výše podpory: malý podnik 45% ZV, střední podnik 35% ZV, velký podnik 25% ZV zahájení příjmů žádostí: ukončení příjmů žádostí:

8 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
Zřizování a provoz center sdílených služeb – výzva II. podporovaná aktivita: zřizování a provoz center sdílených služeb způsobilé výdaje: osobní náklady (ve výši minimálně 50% všech způsobilých výdajů), nájemné, služby expertů, hardware, software, atd. - výše dotace: 1 mil. – 100 mil. Kč - max. výše podpory: malý podnik 45% ZV, střední podnik 35% ZV, velký podnik 25% ZV zahájení příjmů žádostí: ukončení příjmů žádostí:

9 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
ICT a sdílené služby – výzva III. (pro začínající podniky) - podporované subjekty: podnikající právnická či fyzická osoba, která nemá uzavřené více než jedno účetní období a splňuje definici mikropodniku - podporovaná aktivita: tvorba nových IS/ICT řešení - způsobilé výdaje: osobní náklady ve výši min. 50% všech ZV, nájemné služby poradců a expertů (max. 399 999 Kč), hardware a software (max. 399 999 Kč) - výše dotace: 0,5mil. Kč – 4mil. Kč - max. výše podpory: 60 % zahájení příjmů žádostí: ukončení příjmů žádostí:

10 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
INOVACE příjemcem podpory jsou malé a střední podniky, veřejné výzkumné instituce a vysoké školy dotace je určena na ochranu práv průmyslového vlastnictví k posílení inovační výkonnosti domácích firem prostřednictvím účinnější ochrany duševního vlastnictví, zvláště na zahraničních trzích a rovněž zvýšení intenzity využívání nástrojů ochrany práv průmyslového vlastnictví AKTUÁLNÍ VÝZVA: Inovace – výzva II. - podporovaná aktivita: zajištění ochrany průmyslového vlastnictví v České republice a zahraničí (vynálezy/patenty, ochranné známky, užitné vzory, průmyslové vzory) způsobilé výdaje: služby oprávněných zástupců, překlady, poplatky - výše dotace: 40 tis. – 1 mil. Kč - max. výše podpory: 50% zahájení příjmů žádostí: ukončení příjmů žádostí:

11 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
INOVAČNÍ VOUCHERY příjemcem podpory jsou malé a střední podniky dotace je určena na rozvoj komunikace a sdílení poznatků a know-how mezi podnikovou a výzkumnou sférou AKTUÁLNÍ VÝZVA: Inovační vouchery podporovaná aktivita: nákup poradenských, expertních a podpůrných služeb v oblasti inovací od organizací pro výzkum a šíření znalostí a certifikovaných zkušeben s cílem zahájení či zintenzivnění inovačních aktivit MSP způsobilé výdaje: poradenské, expertní a podpůrné služby v oblasti inovací, tj. zejména měření, diagnostika, testování, zkoušky, rozbory, analýzy, ověřování, výpočty, návrhy nových systémů, unikátních konstrukčních řešení, modelování, vývoj softwaru, hardwaru, materiálu, zařízení, atd. - výše dotace: 40 tis. – 250 tis. Kč - max. výše podpory: 75% zahájení příjmů žádostí: ukončení příjmů žádostí:

12 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
MARKETING příjemcem podpory jsou malé a střední podniky dotace je zaměřena na rozvoj aktivit českých exportérů na zahraničních trzích a zvýšení využití exportních příležitostí, které na světovém trhu existují AKTUÁLNÍ VÝZVA: Marketing – výzva II. - podporovaná aktivita: účast na zahraničních výstavách a veletrzích, doprava exponátů, stánku a jeho vybavení na veletrh a výstavu v zahraničí a zpět, marketingové propagační materiály - způsobilé výdaje: cestovné, poplatky za expozici, návrh a výroba stánku, doprava, montáž, propagační materiály, inzeráty, překlady materiálů, atd. (max. 15 veletrhů a výstav/projekt) - výše dotace: 20 tis. – 5 mil. Kč - max. výše podpory: 50% zahájení příjmů žádostí: ukončení příjmů žádostí:

13 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
NEMOVITOSTI příjemcem podpory jsou malé a střední podniky dotace je zaměřena na modernizaci podnikatelské nemovitosti, rekonstrukci zastaralé infrastruktury či přeměnu brownfield na podnikatelský objekt AKTUÁLNÍ VÝZVA: Nemovitosti – výzva II. - podporovaná aktivita: projekt rekonstrukce objektu, projekt revitalizace plochy pro vlastní podnikání - způsobilé výdaje: dlouhodobý hmotný majetek, úprava pozemků, rekonstrukce objektů, modernizace, úpravy, výstavba či odstranění stavby, inženýrské sítě, komunikace ke stavbám, hardware a sítě, pokud jsou bezprostředně nutné pro bezpečný provoz budovy, technická zařízení budov, další náklady související se stavbou (studie, projektová a inženýrská činnost, atd.) - výše dotace: 1 mil. – 50 mil. Kč - max. výše podpory: malý podnik 45% ZV, střední podnik 35% ZV zahájení příjmů žádostí: ukončení příjmů žádostí:

14 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
NÍZKOUHLÍKOVÉ TECHNOLOGIE - příjemcem podpory jsou malé, střední a velké podniky, podniky vlastněné státní správou - dotace je zaměřena na udržitelnost české ekonomiky prostřednictvím zaváděním inovativních technologií v oblasti elektromobility, nakládání s energií a využití druhotných surovin - podpora je rozdělena do těchto oblastí: a) Elektromobilita (pořízení elektromobilů a dobíjecích stanic) – 70 % malý podnik, 60 % střední podnik, 50 % velký podnik - dotace 50 tis. až 3 mil. Kč b) Akumulace energie (pilotní technologie akumulace energie) 60 % malý podnik, 50 % střední podnik, 40 % velký podnik dotace 50 tis. až maximální výše de-minimis (200 tis. €) c) Druhotné suroviny (zavádění technologií k získávání druhotných surovin a technologií a technologií na výrobu inovativních výrobků vyrobených z druhotných surovin) 45 % malý podnik, 35 % střední podnik, 25 % velký podnik dotace 1 mil. až 100 mil. Kč - II. výzva - 12/2016

15 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE - příjemcem podpory jsou malé, střední a velké podniky dotace je zaměřena na podporu výroby a distribuce energie pocházející z obnovitelných zdrojů - podpora je rozdělena do těchto oblastí: a) vyvedení tepla ze stávajících bioplynových stanic pomocí tepelných rozvodných zařízení do místa spotřeby b) výstavba a rekonstrukce zdrojů kombinované výroby elektřiny a tepla z biomasy a vyvedení tepla do výměníkové stanice c) výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla z biomasy a vyvedení tepla do výměníkové stanice d) výstavba a rekonstrukce a modernizace malých vodních elektráren - míra podpory: 30 – 80 % dle příslušné oblasti - výše dotace: 1 mil. až 100 mil. dle příslušné oblasti II. výzva - 12/2016

16 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
PARTNERSTVÍ ZNALOSTNÍHO TRANSFERU příjemcem podpory jsou MPS se zapojením výzkumné organizace podpora si klade za cíl vytvoření partnerství mezi podniky a organizací pro výzkum a šíření znalostí za účelem transferu znalostí, souvisejících technologií a dovedností AKTUÁLNÍ VÝZVA: Partnerství znalostního transferu – výzva II. podporovaná aktivita: znalostní transfer je realizován za účasti absolventa magisterského či doktorského studia přímo v provozovně podniku za dohledu vybraného expertního pracoviště; musí mít za cíl a) zlepšení výrobních procesů, b) vývoj/inovace nových produktů a služeb nebo inovace procesu při vývoji a zavádění nových produktů a služeb, c) zlepšení podnikových procesů včetně procesu produktové certifikace - způsobilé výdaje pro MSP: hardware a sítě, stroje a zařízení, software a data, mzdy a pojistné, cestovné - způsobilé výdaje pro znalostní organizaci: mzdy a pojistné, cestovné, semináře, workshopy, služby expertů, přístup k informacím, databázím - výše dotace: 0,5 mil. – 3,5 mil. Kč - max. výše podpory: 70% zahájení příjmů žádostí: ukončení příjmů žádostí:

17 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
PORADENSTVÍ příjemci podpory jsou provozovatelé inovační infrastruktury, jako jsou podnikatelské inkubátory, vědeckotechnické parky a inovační centra působící v regionech ČR dotace je určena na poskytování základních poradenských služeb a služeb prostřednictvím externích poradců pro začínající firmy v oblasti výroby, stavebnictví, obchodu a služeb minimální dotace: 5 mil. Kč maximální dotace: 20 mil. Kč míra podpory: 50% - I. výzva – podzim, zima 2016

18 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
POTENCIÁL - příjemci podpory jsou provozovatelé VT parku, inovačního centra nebo podnikatelského inkubátoru, o.p.s., sdružení právnických osob, municipality, vysoké školy - podporované aktivity: a) Poskytování služeb inovačním podnikům b) Provozování stávajícího VT parku nebo PI nebo inovačního centra c) c) rozšíření prostor VTP a pořízení nového vybavení (v odůvodněných případech d) výstavba nové sdílené infrastruktury v regionu (v ojedinělých případech) - minimální dotace: 1 mil. Kč (5 mil. u projektů, jež obsahují stavební práce) maximální dotace: 75 mil. Kč (300 mil. u projektů, jež obsahují stavební práce) míra podpory: 25% - 75% (dle aktivity) - III. výzva – 11, 12/ 2016

19 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
SMART GRIDS I., SMART GRIDS II. - podporované aktivity: nasazení automatizovaných dálkově ovládaných prvků v distribučních soustavách, nasazení technologických prvků řízení napětí a výběrové osazení měření kvality elektrické energie v distribučních soustavách, řešení lokální bilance řízením toků výkonu mezi odběrateli a provozovatelem distribuční sítě výše dotace: 5 – 80 mil. Kč míra podpory: 40% - II. výzva – 12/2016

20 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA - příjemcem podpory jsou MPS a podnikající fyzické osoby - dotace má za cíl podpořit budování infrastruktury určené pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů v podnikatelském sektoru AKTUÁLNÍ VÝZVA: Školící střediska – výzva II. - podporovaná aktivita: výstavba nových školicích center, rekonstrukce školicích center, pořízení vybavení školících prostor – nábytek, IT vybavení, pomůcky, atd. - způsobilé výdaje: dlouhodobý hmotný majetek (rekonstrukce, výstavba či odstranění staveb, inženýrské sítě, inženýrská činnost, projektová dokumentace související se stavebními úpravami, hardware a sítě, technické zařízení, ostatní stroje a zařízení nezbytné pro zajištění vzdělávání), dlouhodobý nehmotný majetek (školicí program, software a data), včetně drobného majetku - výše dotace: 0,5 mil. – 5 mil. Kč - max. výše podpory: 50% zahájení příjmů žádostí: ukončení příjmů žádostí:

21 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
TECHNOLOGIE příjemci podpory jsou MSP dotace je určena napořízení nových strojů, technologických zařízení a vybavení minimální dotace: 1 mil. Kč maximální dotace: 30 mil. Kč míra podpory: 35 % střední podnik, 45% malý podnik - IV. a V. výzva – 11, 12/2016

22 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
ÚSPORY ENERGIE - příjemci podpory jsou malé, střední i velké podniky - podporované aktivity: a) modernizace a rekonstrukce rozvodů elektřiny, plynu a tepla v budovách a v energetických  hospodářstvích výrobních závodů b) zavádění a modernizace systémů měření a regulace modernizace, rekonstrukce stávajících zařízení na výrobu energie pro vlastní spotřebu c) modernizace soustav osvětlení budov a průmyslových areálů (LED) d) realizace opatření ke snižování energetické náročnosti budov e) využití odpadní energie ve výrobních procesech f) snižování energetické náročnosti/zvyšování energetické účinnosti výrobních a technologických procesů g) instalace OZE pro vlastní spotřebu podniku (biomasa, solární systémy, tepelná čerpadla a fotovoltaické systémy) h) instalace kogenerační jednotky s využitím elektrické a tepelné energie pro vlastní spotřebu podniku - minimální dotace: 0,5 mil. Kč - maximální dotace: 250 mil. Kč - míra podpory: 50% MP, 40% SP, 30% VP - II. výzva – 11/2016

23 Programy podpory v OP PIK (2014-2020)
VYSOKORYCHLOSTNÍ INTERNET - příjemci podpory jsou podnikatelé v elektronických komunikacích Dle zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích - podporované aktivity: a) modernizace, resp. rozšiřování stávající infrastruktury pro vysokorychlostní přístup k internetu využitím optických prvků s cílem umožnit vysokorychlostní přístup k internetu přenosovou rychlostí alespoň 30 Mbit/s, b) zřizování nových sítí sestávajících z části nebo plně z optických vedení pro vysokorychlostní přístup k internetu umožňující přenosovou rychlost alespoň 30 Mbit/s; v případě zřizování nových sítí s pevným připojením do jednotlivých domácností musí tato síť umožnit přenosovou rychlost až 100 Mbit/s, c) vytváření pasivní infrastruktury pro podporu budování sítí vysokorychlostního přístupu k internetu zejména v lokalitách předpokládaného budoucího stavebního rozvoje - minimální dotace: 1 mil. Kč - maximální dotace: 200 mil. Kč - I. výzva – 12/2016

24 Počet žádostí přijatých do OP PIK – stav k 15. 9. 2016

25 Celkový finanční objem přijatých žádostí – stav k 15. 9. 2016
36,5 mld. Kč (dotace)

26 Objem žádostí o dotaci vs. alokace – stav k 15. 9. 2016

27 SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III.
- alokace programu je 410 mil. Kč - příjemcem podpory jsou klastry a výzkumné organizace - cílem programu je podpořit rozvoj inovačních sítí – klastrů jako nástroje pro zvýšení intenzity společných výzkumných, vývojových a inovačních aktivit mezi podnikatelskými subjekty a výzkumnou sférou - podporované aktivity: 3.1 a) kolektivní výzkum 3.1 b) sdílená infrastruktura 3.1 c) internacionalizace klastru 3.1 d) rozvoj klastrové organizace PŘEDBĚŽNÉ ŽÁDOSTI: – ŽÁDOSTI O PODPORU: –

28 SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III.
KOLEKTIVNÍ VÝZKUM Kolektivní výzkum – výzkumné a vývojové aktivity, které odpovídají inovačním potřebám zejména MSP daného průmyslového odvětví nebo specifické technologické oblasti v rámci klastru - výsledky projektu jsou vždy využitelné více podniky, které na jejich základě mohou vyvinout vlastní specifická řešení pro nové produkty, procesy a služby - projekty kolektivního výzkumu musí splňovat následující podmínky: a) jedná se o společné projekty klastru v souladu s odvětvovým zaměřením nebo technologickou oblastí členských podniků, b) projekty mají předkonkurenční charakter, c) výsledky jsou využitelné především malými a středními podniky a představují pro ně ekonomický přínos, d) klastr poskytne výsledky všem zájemcům za běžných nediskriminujících podmínek e) není povoleno exkluzivní využití výsledků pro jednoho nebo více subjektů

29 SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III.
KOLEKTIVNÍ VÝZKUM - výše dotace: min. 0,5 mil./jeden projekt, max. 20 mil. Kč (10 mil. Kč na jeden podprojekt) - míra dotace: Experimentální vývoj - 45% ze způsobilých výdajů pro malé podniky a 35% ze způsobilých výdajů pro střední podniky Průmyslový výzkum - 70% ze způsobilých výdajů pro malé podniky a 60% ze způsobilých výdajů pro střední podniky

30 SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III.
KOLEKTIVNÍ VÝZKUM způsobilé výdaje: - mzdy a pojistné, externě pořizované služby ve výzkumu a vývoji (smluvní výzkum, konzultační služby), materiál, dodatečné režijní náklady - zakázky na externě pořizované služby ve výzkumu a vývoji nelze zadat personálně ani ekonomicky propojené osobě - výdaje pro tuto aktivitu jsou způsobilé pouze za podmínky, že projekt či jeho podpořená část zcela spadá do kategorie průmyslového výzkumu, resp. experimentálního vývoje - výdaje musí být přiřazeny ke konkrétní kategorii – průmyslový výzkum, experimentální vývoj - dodatečné režijní náklady jsou uplatňovány paušální sazbou ve výši až 15% z rozpočtové položky Mzdy a pojistné.

31 SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III.
SDÍLENÁ INFRASTRUKTURA - výše dotace: min. 0,5 mil./jeden projekt, max. 10 mil. Kč - míra dotace: 50% způsobilých výdajů - způsobilé výdaje: - nákup staveb, technické zhodnocení staveb, stroje a zařízení včetně hardware a sítí, software a data, práva duševního vlastnictví, nájem

32 SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III.
Každý žadatel (1 IČ) je v této Výzvě oprávněn předložit maximálně čtyři projekty (tzn. čtyři aktivní žádosti, ve kterých vystupuje jako příjemce), a to vždy pouze 1 projekt na každou podporovanou aktivitu. Projekt, který je podáván v rámci aktivity 3.1a) (kolektivní výzkum) může obsahovat v jedné žádosti o podporu 3 podprojekty VaV u klastrové organizace, která byla zařazena do kategorie rozvinutý klastr. Projekty kolektivního výzkumu předpokládají dosažení alespoň jednoho z výsledků: funkční vzorek, poloprovoz, ověřená technologie, software, užitný nebo průmyslový vzor. Projekty klastru musí být schváleny nadpoloviční většinou všech členů. Aktivitu 3.1b) (sdílená infrastruktura) je možné realizovat pouze na 1 místě realizace. Výzkumné a vývojové pracoviště jako řešitel či spoluřešitel projektu nesmí být ekonomicky ani personálně propojené s příjemcem podpory.

33 SPOLUPRÁCE – KLASTRY – VÝZVA III.
Přístup do provozoven klastru a k jeho zařízení a činnostem musí být umožněn více uživatelům za transparentních a nediskriminačních podmínek. Podniky, které financovaly alespoň 10 % investičních nákladů na inovační klastr, mohou získat přednostní přístup se zvýhodněnými podmínkami. Tento přístup musí být přiměřený příspěvku daného podniku na investiční náklady a tyto podmínky musí být zveřejněny, aby nedocházelo k nadměrné kompenzaci.


Stáhnout ppt "Setkání členů k projektovým možnostem z Operačního programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google