Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9"— Transkript prezentace:

1 Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
David Žákovec

2 Související právní úprava
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014, o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu a o zrušení směrnice (eIDAS) Účinnost: Použití od Zákon č. 297/16 Sb., o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce (ZSVD) Zákon č. 298/2016., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce, zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů Oba účinné od

3 Způsoby podání podle daňového řádu
§ 71 odst. 1 daňového řádu Podání lze učinit písemně, ústně do protokolu nebo datovou zprávou podepsanou způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu Datovou schránkou (§ 18 odst. 2 zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, v účinném znění: "Úkon učiněný osobou uvedenou v § 8 odst. 1 až 4 nebo pověřenou osobou, pokud k tomu byla pověřena, prostřednictvím datové schránky má stejné účinky jako úkon učiněný písemně a podepsaný, ledaže jiný právní předpis nebo vnitřní předpis požaduje společný úkon více z uvedených osob.“) Podepsanou elektronickým podpisem s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky

4 Způsoby podání podle ZDPH
§ 101a odst. 3 ZDPH Podání uvedená v odstavcích 1 a 2 lze učinit elektronicky pouze datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně podepsanou způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu, s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky, nebo dodatečně potvrzenou za podmínek uvedených v daňovém řádu.

5 Způsoby podání podle daňového řádu
§ 71 odst. 3 daňového řádu Účinky podání má rovněž úkon učiněný vůči správci daně za použití datové zprávy, která není podepsána způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu, nebo za použití jiných přenosových technik, které je správce daně způsobilý přijmout, pokud je toto podání do 5 dnů ode dne, kdy došlo správci daně, potvrzeno nebo opakováno způsobem uvedeným v odstavci 1; tuto lhůtu nelze prodloužit ani navrátit v předešlý stav.

6 Podání podepsané elektronickým podpisem
Uznávaný elektronický podpis ZSVD (§ 6 odst 1) K podepisování elektronickým podpisem lze použít pouze uznávaný elektronický podpis, podepisuje-li se elektronický dokument, kterým se právně jedná vůči veřejnoprávnímu podepisujícímu nebo jiné osobě v souvislosti s výkonem jejich působnosti. ZSVD (§ 6 odst. 2) definuje uznávaný elektronický podpis tak, že se jím rozumí zaručený elektronický podpis založený na kvalifikovaném certifikátu pro elektronický podpis nebo kvalifikovaný elektronický podpis.

7 Podání podepsané elektronickým podpisem
Kvalifikovaný elektronický podpis zaručený elektronický podpis, který je vytvořen kvalifikovaným prostředkem pro vytváření elektronických podpisů a který je založen na kvalifikovaném certifikátu pro elektronické podpisy Čl. 25 eIDAS mu výslovně přiznává účinky vlastnoručního podpisu.

8 Podání podepsané elektronickým podpisem
Zaručený elektronický podpis Zaručený elektronický podpis musí splňovat tyto požadavky (čl. 26 eIDAS): je jednoznačně spojen s podepisující osobou; umožňuje identifikaci podepisující osoby; je vytvořen pomocí dat pro vytváření elektronických podpisů, která podepisující osoba může s vysokou úrovní důvěry použít pod svou výhradní kontrolou; a je k datům, která jsou tímto podpisem podepsána, připojen takovým způsobem, že je možné zjistit jakoukoliv následnou změnu dat.

9 Podání podepsané elektronickým podpisem
Zaručený elektronický podpis Zda má zaručený el. podpis účinky vlastnoručního podpisu bylo předmětem dotazu Ministerstva financí na Ministerstvo vnitra. Citace z odpovědi doručené tento týden: „… pro účely podání v daňovém řízení má v elektronické dimenzi podání právní účinky vlastnoručního podpisu kvalifikovaný elektronický podpis a zaručený elektronický podpis založený na kvalifikovaném certifikátu pro elektronický podpis.“

10 Prostor pro diskusi.

11 Děkuji za pozornost. David.Zakovec@fs.mfcr.cz


Stáhnout ppt "Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9"

Podobné prezentace


Reklamy Google