Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2"— Transkript prezentace:

1 Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
Pavel Seknička

2 Hrubý domácí produkt HDP neboli hrubý domácí produkt vyjadřuje výkon národního hospodářství, tj. celkovou peněžní hodnotu zboží a služeb, které ekonomika za určitý čas (zpravidla za rok) vytvoří. Rozlišujeme: HDP a HNP, Hrubý domácí produkt a čistý domácí produkt, Reálný a nominální HDP.

3 Měření HDP Hrubý domácí produkt může být měřen třemi způsoby:
Produkční metoda, Výdajová metoda, Důchodová metoda.

4 Produkční metoda Základem pro výpočet HDP touto metodou je přidaná hodnota výroby, tedy hodnoty zboží a služeb, která byla v daném podniku k finálnímu statku přidána. Ta se stanoví tak, že se od celkové hodnoty produkce firmy odečte hodnota, tzv. meziproduktu, tj. zboží a služeb, které firmám slouží jako vstupy určené pro výrobní spotřebu.

5 Výdajová metoda Výdajová metoda výpočtu HDP je součtem peněžní hodnoty: Spotřeby (C) Hrubých investic (I) Vládních výdajů na zboží a služby (G) Čistých vývozů (X) HDP = C + I + G + X

6 Důchodová metoda Důchody z nichž metoda vychází zahrnují jen tzv. primární důchody výrobních faktorů. Zahrnuty nejsou tzv. transferové platby, tj. např. sociální důchody a další sociální dávky, které vznikají redistribucí (přerozdělením) primárních důchodů. Důchodová struktura HDP zahrnuje: HDP = mzdy + renty + úroky + zisky

7 Interpretace ukazatele HDP
Při interpretaci ukazatelů HDP je třeba brát v úvahu tyto okolnosti: Vliv změn cenové hladiny, Rozlišení „stavu a toku“, Změny počtu obyvatel, Změny kvality, Škodlivé zboží, Netržní produkce.

8 Souhrnná poptávka a souhrnná nabídka
Souhrnnou poptávku v NH chápe celkovou hodnotu zboží a služeb, které si spotřebitelé (domácnosti), stát, firmy a zahraniční subjekty chtějí v NH při daných cenách koupit. Souhrnná nabídka představuje celkovou hodnotu zboží a služeb, které domácí i zahraniční firmy jsou ochotny v NH při daných cenách nabídnout k prodeji.


Stáhnout ppt "Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2"

Podobné prezentace


Reklamy Google