Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodická porada zpracovatelů přestupkové agendy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodická porada zpracovatelů přestupkové agendy"— Transkript prezentace:

1 Metodická porada zpracovatelů přestupkové agendy 04.10.2016

2 Obsah metodické porady
Vystoupení právníka Kanceláře veřejného ochránce práv Mgr. Ivo Kousala - prezentace vybraných stanovisek a zpráv k přestupkové agendě Zákon č. 204/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů a některé další zákony změny účinné od Upozornění na pochybení zjištěná v rámci odvolacího řízení a poznatky z kontrolní činnosti Odpovědi na dotazy

3 Zákon č. 204/2015 Sb. KONKRÉTNĚ KE ZMĚNÁM
ÚČINNÝM OD

4 Evidence přestupků § 2 odst. 2 ZoRT - Rejstřík trestů vede evidenci osob, které byly pravomocně uznány vinnými spácháním přestupku, pokud tak stanoví zvláštní právní předpis, a osob uvedených v § 10 odst. 1 zákona o přestupcích, které byly pravomocně uznány vinnými spácháním jednání majícího znaky takového přestupku (součástí evidence přestupků nejsou údaje o pravomocných rozhodnutích o jednáních majících znaky přestupku, kterých se dopustil příslušník zpravodajských služeb ČR, nebo příslušník PČR vybraný v zájmu plnění závažných úkolů PČR ministrem vnitra). Pro účely vydávání opisu z evidence přestupků je Rejstřík trestů oprávněn ověřovat přesnost osobních údajů. § 16i ZoRT - V evidenci přestupků se evidují údaje o pravomocných rozhodnutích o přestupku, kterými byla vyslovena vina, o nichž tak stanoví zvláštní právní předpis, a o jednání majícím znaky takového přestupku. V evidenci se dále evidují údaje o rozhodnutích majících odkladný účinek ve vztahu k rozhodnutím podle věty první.

5 Evidence přestupků obsahuje tyto údaje o rozhodnutí o přestupku nebo o jednání majícím znaky přestupku: a) jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné příjmení pachatele přestupku, b) místo a okres narození pachatele přestupku; u pachatele přestupku, který se narodil v cizině, místo a stát, kde se narodil, c) rodné číslo nebo datum narození, pokud pachatel přestupku nemá rodné číslo, d) státní občanství pachatele přestupku, e) právní kvalifikaci přestupku, včetně formy zavinění; v případě blokového řízení se uvede, že byl přestupek spáchán z nedbalosti, nejde-li o přestupek, u něhož zákon vyžaduje úmyslné zavinění, f) druh a výměru sankce, popřípadě ochranného opatření, bylo-li uloženo, g) údaje o výkonu sankce zákazu činnosti a zákazu pobytu, pokud byla uložena, h) označení a sídlo správního orgánu, který projednal přestupek v prvním stupni a v odvolacím řízení, i) číslo jednací rozhodnutí o přestupku v prvním stupni a v odvolacím řízení, datum jeho vydání a nabytí právní moci, j) označení a sídlo správního orgánu a jméno a příjmení nebo služební nebo identifikační číslo oprávněné úřední osoby, která projednala přestupek v blokovém řízení, datum uložení blokové pokuty, evidenční číslo pokutového bloku nebo bloku na pokutu na místě nezaplacenou, k) označení a sídlo správního orgánu, který pravomocně rozhodl v přezkumném řízení o rozhodnutí o přestupku, pokud došlo ke změně údajů podle písmene e) nebo f), a číslo jednací tohoto rozhodnutí, datum jeho vydání a nabytí právní moci,

6 l) označení a sídlo správního orgánu, který na základě obnovy řízení o přestupku pravomocně rozhodl v novém řízení, pokud v novém řízení došlo ke změně údajů podle písmene e) nebo f), a číslo jednací tohoto rozhodnutí, datum jeho vydání a nabytí právní moci, m) označení a sídlo soudu, který rozhodl o žalobě proti rozhodnutí o přestupku, pokud došlo ke změně údajů podle písmene e) nebo f), a číslo jednací tohoto rozhodnutí, datum jeho vydání a nabytí právní moci, n) označení a sídlo správního orgánu nebo soudu, který vydal rozhodnutí mající odkladný účinek ve vztahu k rozhodnutím evidovaným podle odstavce 1 věty první, a číslo jednací tohoto rozhodnutí, datum jeho vydání a nabytí právní moci, o) označení a sídlo orgánu a jméno, příjmení a funkci nebo služební nebo identifikační číslo oprávněné úřední osoby, která zápis do evidence přestupků provedla. V evidenci přestupků se dále vedou údaje o a) datu zápisu pravomocného rozhodnutí o přestupku a jeho změnách, b) datu a času vydání opisu z evidence přestupků a o jeho obsahu, a údaj o tom, na čí žádost se tak stalo, a c) datu, času a důvodu zpracování osobních údajů obsažených v evidenci přestupků a údaje o osobě, která osobní údaje zpracovala.

7 § 16j ZoRT - Rejstřík trestů vydá opis z evidence přestupků na základě žádosti mimo jiné správnímu orgánu oprávněnému projednat přestupek pro účely jeho projednání - § 16j odst. 1 písm. a). Žádost o opis z evidence přestupků se podává prostřednictvím elektronické aplikace přístupné způsobem umožňujícím dálkový přístup nebo na formuláři, jehož náležitosti stanoví prováděcí právní předpis - vyhl. Ministerstva spravedlnosti č. 227/2016 Sb., o náležitostech formulářů žádosti o opis nebo výpis z evidence Rejstříku trestů a žádosti o opis z evidence přestupků. Podobu formuláře zveřejní Rejstřík trestů způsobem umožňujícím dálkový přístup. Opisy z evidence přestupků a žádosti o ně se předávají v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem nebo označené uznávanou elektronickou značkou, a to způsobem umožňujícím dálkový přístup. Není-li tento způsob předávání možný, předávají se opisy z evidence přestupků a žádosti o ně jiným způsobem umožňujícím ověřit jejich pravost. Opis z evidence přestupků vydá Rejstřík trestů bez zbytečného odkladu. V opise z evidence přestupků se uvádějí údaje o všech pravomocných rozhodnutích o přestupku podle § 16i odst. 2, jimiž byla vyslovena vina osoby, které se opis týká. Je-li obsahem evidence přestupků rozhodnutí mající odkladný účinek ve vztahu k rozhodnutí o přestupku, údaje o tomto rozhodnutí o přestupku se po dobu trvání odkladného účinku v opise z evidence přestupků neuvádějí. Opis z evidence přestupků je veřejnou listinou.

8 § 16k ZoRT - Údaje obsažené v evidenci přestupků se vyřazují z evidence po uplynutí 5 let ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o přestupku, kterým se pro tyto účely rozumějí i rozhodnutí o přestupku v přezkumném řízení a rozhodnutí soudu o žalobě ve správním soudnictví. Údaje o pravomocném rozhodnutí o přestupku se z evidence přestupků vyřadí též, je-li toto rozhodnutí zrušeno rozhodnutím správního orgánu nebo soudu. Údaje vyřazené podle odstavce 1 a údaje o zrušených pravomocných rozhodnutích o přestupku se ukládají v úschovně dokumentace. Údaje podle věty první se poskytnou na písemnou žádost osobě, které se týkají, soudu a Ministerstvu spravedlnosti pro účely rozhodování o nároku na náhradu škody způsobené nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Jinému orgánu se tyto údaje poskytnou, pokud tak stanoví zvláštní právní předpis.

9 Čl. II. , bod 2 přechodných ustanovení k z. č. 204/2015 Sb
Čl. II., bod 2 přechodných ustanovení k z. č. 204/2015 Sb.: Do evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů se zapisují pravomocná rozhodnutí o přestupcích uvedených v § 91 zákona č. 200/1990 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, pokud ke spáchání přestupku došlo ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona: Ustanovení týkající se evidence přestupků lze aplikovat jen na pravomocná rozhodnutí o přestupcích, které byly spáchány po Přestupky spáchané před , i když o nich bylo řízení zahájeno až po , se v evidenci přestupků neevidují.

10 Zápis do evidence přestupků
Kdo zapisuje: § 88 PřesZ - Údaje do evidence přestupků zapisuje správní orgán, který o přestupku rozhodoval v posledním stupni, prostřednictvím elektronického formuláře, jehož podobu zveřejní Rejstřík trestů způsobem umožňujícím dálkový přístup, nebo prostřednictvím elektronické aplikace přístupné způsobem umožňujícím dálkový přístup, kterou spravuje Rejstřík trestů. V případě, kdy o uložení pokuty v blokovém řízení rozhodovala obecní policie, provádí zápis obecní úřad; obecní policie sdělí obecnímu úřadu údaje pro provedení zápisu do pěti dnů ode dne uložení pokuty v blokovém řízení; v hlavním městě Praze a ve statutárních městech provádí zápis městská policie. Kdy zapisuje: Zápis údajů do evidence přestupků se provede nejpozději do pěti pracovních dnů od nabytí právní moci rozhodnutí o přestupku nebo ode dne, kdy příslušný správní orgán obdržel podklad pro provedení zápisu. Záznam se provede ke dni nabytí právní moci rozhodnutí nebo uložení blokové pokuty.

11 Co se zapisuje: § 91 PřesZ – V evidenci přestupků se evidují pravomocná rozhodnutí o přestupcích: na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi podle § 30, na úseku zemědělství a myslivosti podle § 35 odst. 1 písm. c) a f), na úseku obrany České republiky podle § 43, proti veřejnému pořádku podle § 47 odst. 1, proti občanskému soužití podle § 49 a proti majetku podle § 50. Dále se budou v evidenci přestupků evidovat taktéž pravomocná rozhodnutí o přestupcích a o jednáních majících znaky přestupku, o nichž tak stanoví zvláštní zákony: z. č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, z. č. 293/1993 Sb., o výkonu vazby, z. č. 169/1999 Sb., o výkonu trestu odnětí svobody a o změně některých souvisejících zákonů, z. č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, z. č. 449/2001 Sb., o myslivosti, z. č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních), z. č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, z. č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství). z č. 129/2008 Sb., o výkonu zabezpečovací detence a o změně některých souvisejících zákonů.

12 Oprava zápisů v evidenci přestupků
§ 88a PřesZ - Domnívá-li se fyzická osoba, že údaje vedené v evidenci přestupků o její osobě nejsou v souladu s provedeným řízením o přestupku anebo s rozhodnutím soudu, který rozhodl o žalobě proti rozhodnutí o přestupku, může podat u správního orgánu, který zápis provedl, námitku. Zjistí-li správní orgán, který zápis do evidence přestupků provedl, že námitka je oprávněná, údaje v evidenci přestupků bezodkladně opraví a osobu, která námitku podala, o tom vyrozumí (tedy nevydává rozhodnutí, ale provede opravu neformálním postupem dle části čtvrté správního řádu); jinak rozhodne o neoprávněnosti námitky (tedy pokud námitku neuzná, vydá správní orgán postupem dle části druhé správního řádu rozhodnutí o neoprávněnosti námitky, proti kterému se může fyzická osoba odvolat); o odvolání bude rozhodovat nadřízený orgán.

13 Žádost o opis z evidence přestupků
Opis z evidence přestupků – pouze pro potřeby OVM. Obligatorní žádost o opis z evidence přestupků: Opis z evidence přestupků bude sloužit u vybraných přestupků pro účely zpřísněného postihu recidivy (ust. § 47 odst. 1, 49 a 50 PřesZ). Správní orgán příslušný k projednání přestupku, jenž je předmětem evidence, a který pro účely jeho projednání zároveň potřebuje informace o přestupkové minulosti podezřelého z tohoto přestupku, bude povinen vyžádat si opis z evidence přestupků (viz § 69 PřesZ). Doba rozhodná pro přestupkovou recidivu – 12 měsíců – viz § 91a PřesZ. Fakultativní žádost o opis z evidence přestupků: U ostatních přestupků je žádost o opis u evidence přestupků fakultativní (možnost si opis vyžádat vyplývá z ust. § 16j ZoRT a § 12 PřesZ).

14 Opis z evidence přestupků bude dále sloužit také k posouzení spolehlivosti konkrétních osob dle zvláštních zákonů (ověření pravdivosti čestného prohlášení, prokázání spolehlivosti, apod.), např. dle z. č. 553/1991 Sb., o obecní policii, z. č. 6/1993 Sb., o České národní bance, z. č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky, z. č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních), z. č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, atd.

15 Přístup FO k údajům z evidence přestupků
Fyzická osoba nebude moci žádat o vydání opisu, avšak bude moci požádat Rejstřík trestů o informaci o zpracování svých osobních údajů podle § z. č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

16 § 8 odst. 2 PřesZ – působnost zákona
Nové znění § 8 odst. 2: Podle tohoto zákona se posuzuje též přestupek proti občanskému soužití podle § 49 odst. 1 písm. b) a c) a odst. 2 a přestupek proti majetku podle § 50, který spáchal v cizině státní občan České republiky anebo cizinec, který má trvalý pobyt na území České republiky, pokud takové jednání nebylo v cizině projednáno. Jiný přestupek spáchaný v cizině státním občanem České republiky anebo cizincem, který má trvalý pobyt na území České republiky, se posuzuje podle tohoto zákona nebo jiného zákona jen tehdy, jestliže jím uvedená osoba porušila povinnost, kterou má podle předpisů platných v České republice mimo území republiky, nebo jestliže to vyplývá z vyhlášených mezinárodních dohod, kterými je Česká republika vázána. Jde o legislativně technickou novelu v návaznosti na změnu § 49 (použití pro přestupky spáchané po ).

17 § 10 odst. 1 písm. b) PřesZ Nové znění § 10 odst. 1 písm. b):
Podle zvláštních předpisů se projedná jednání, které má znaky přestupku, jehož se dopustily a) osoby podléhající vojenské kázeňské pravomoci, příslušníci bezpečnostních sborů, b) osoby během výkonu vazby, výkonu trestu odnětí svobody nebo zabezpečovací detence. Použití pro přestupky spáchané po

18 Změny u skutkových podstat přestupků
Změny u § 47 PřesZ: Oproti stávající úpravě § 47, který má 3 odstavce, nová úprava § 47 obsahuje odstavců. Dochází k přemístění jednotlivých skutkových podstat. Je zpřesněna problematická skutková podstata obsažená v odstavci pod písm. g) – tj. maskování obličeje cestou na organizované sportovní utkání, v místě takového utkání nebo cestou zpět z takového utkání. Zvýšení horní hranice pokut za přestupky podle § 47 odst. 1 písm. a) – d), f) a g) ( Kč). Odstavec 4 upravuje zvýšení sankce v případě recidivy. Samostatně je v odstavci 5 upravena možnost uložit za přestupky podle § 47 odst. 1 písm. c) – h) též sankci zákazu pobytu. V odstavci 6 je vymezena doba nočního klidu a dochází ke zpřesnění textu ve významu rozhodování obce o jiném vymezení doby nočního klidu (zkrácení) – OZV.

19 § 47 odst. 1 písm. b) PřesZ: Nová skutková podstata, podle níž se přestupku dopustí ten, kdo maří vykázání z obydlí provedené podle jiného právního předpisu nebo rozhodnutí soudu o předběžném opatření podle zákona č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, kterým se ukládá povinnost dočasně opustit společné obydlí a jeho bezprostřední okolí a zdržet se vstupu do něj nebo povinnost zdržet se styku s ohroženou osobou a navazování kontaktů s ní. Korespondující trestný čin - § 337 odst. 2 trestního zákoníku, k naplnění skutkové podstaty TČ je nutný úmysl, aby se pachatel úmyslně dopustil závažného nebo opakovaného jednání, aby zmařil vykázání nebo předběžné opatření soudu. U přestupku se nevyžaduje úmyslné jednání ani závažné nebo opakované jednání. přičemž k maření musí na rozdíl od trestného činu dojít.

20 Změny u § 49 PřesZ: Zvýšení horní hranice pokuty např. u přestupku urážky na cti (stávající úprava umožňuje uložit pokutu do Kč, nová právní úprava do Kč). Stávající úprava obsahuje 2 odstavce, nová jich obsahuje 5. Dochází k systematizaci jednotlivých skutkových podstat. Dochází k odstranění stávajícího rozlišení ublížení na zdraví z nedbalosti (§ odst. 1 písm. b) a úmyslného drobného ublížení na zdraví (§ 49 odst. 1 písm. c). Odstavec 5 upravuje zvýšení sankce v případě recidivy, za přestupek podle odstavce 2 lze s pokutou uložit zákaz pobytu.

21 Změny u § 50 PřesZ: Skutkové podstaty byly rozčleněny do jednotlivých odstavců (5 odstavců, namísto stávajících 2) a písmen. Zvýšení horní hranice pokuty z Kč na Kč. Pokus je nově upraven v samostatném odstavci 3. Odstavec 5 upravuje zvýšení sankce v případě recidivy a zachovává možnost uložit za přestupky proti majetku spolu s pokutou sankci zákazu pobytu .

22 Zákaz retroaktivity Nové znění § 47, § 49 a § 50 PřesZ se vztahuje na přestupky spáchané po Řízení o přestupcích, která nebyla k pravomocně skončena, budou dokončena podle předpisů platných do O přestupcích spáchaných do , i když řízení o nich bude zahájeno po , se bude rozhodovat podle předpisů platných do , včetně uložení sankce.

23 Recidiva § 91a PřesZ Přestupek je spáchán opakovaně, jestliže ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o stejném přestupku, z něhož byl obviněný uznán vinným, do jeho spáchání neuplynulo dvanáct měsíců. Zavádí se tím zpřísněný postih recidivy vybraných přestupků (§ 47 odst. 4, § odst. 5 a § 50 odst. 5 PřesZ). V případě přestupků proti občanskému soužití podle § 49 a přestupků proti majetku podle § 50 se recidiva posuzuje ve vztahu k přestupkům podle téhož paragrafu a téhož odstavce (nikoliv písmene, a nemusí tedy nutně jít o naplnění stejné skutkové podstaty). V případě přestupků proti veřejnému pořádku podle § 47 odst. 1 se recidiva posuzuje vždy ke konkrétní skutkové podstatě (ke konkrétnímu písmeni), a to podle jejich seskupení v § 47 odst. 4 PřesZ. O stejný přestupek se jedná tehdy, lze-li za něj uložit stejnou sankci. Viz metodika MV ze dne

24 Povinnost vyžádat si opis z evidence přestupků - § 69 PřesZ
Správní orgán příslušný k projednávání přestupku podle § 47 odst. 1, § 49 nebo § 50 si po zahájení řízení o těchto přestupcích nebo před vydáním příkazu o uložení pokuty, pokud je prvním úkonem v řízení, nebo před rozhodnutím o uložení pokuty v blokovém řízení opatří opis z evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů týkající se obviněného z přestupku. Povinnost opatřit si opis z evidence přestupků před uložením blokové pokuty před vydáním příkazu o napomenutí i o pokutě při zahájení správního řízení před vydáním rozhodnutí ve správním řízení (dle délky řízení). Opis z evidence přestupků správní orgán vloží do spisu, podléhá § 36 odst. 3 SŘ. Nové znění § 69 PřesZ se vztahuje na přestupky spáchané po

25 Odložení věci - § 66 PřesZ Podle dosavadní úpravy se o odložení věci rozhodnutí nevydávalo, s výjimkou návrhových přestupků, kde povinnost vydat usnesení, které se oznamuje navrhovateli, dovodila judikatura (např. rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne , čj. 9 As 57/ ). Podle nové úpravy bude třeba od vydávat usnesení o odložení věci, které se pouze poznamená do spisu, odvolání NELZE podat – viz § 76 odst. 5 SŘ. O odložení věci bude vyrozuměna osoba dotčená jednáním osoby podezřelé ze spáchání přestupku, kterou bude především poškozený. Tyto osoby však budou vyrozuměny pouze v případě, že budou správnímu orgánu známy a takový postup nebude pro správní orgán znamenat neúměrné zatížení (například v případě velkého množství těchto osob).

26 Návrhové přestupky - § 68 PřesZ
Dochází k odstranění definice osoby blízké z PřesZ (stávající § 68 odst. 4) – definice: § 125 TZ (analogicky nejbližší, resp. stejná) X § 22 NOZ (širší). MV doporučuje definici v § 22 NOZ (Osoba blízká je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel nebo partner podle jiného zákona upravujícího registrované partnerství; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké, pokud by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní. Má se za to, že osobami blízkými jsou i osoby sešvagřené nebo osoby, které spolu trvale žijí.) NOVĚ – Přestupky podle § 49 odst. 1 písm. b) a § 49 odst. 2 spáchané mezi osobami blízkými se projednávají i bez návrhu, jestliže je postiženou osobou dítě mladší 15 let. NOVĚ – Vyjde-li v řízení o přestupku zahájeném na návrh podle najevo, že skutek nebyl spáchán mezi osobami blízkými, pokračuje se v řízení z moci úřední. Správní orgán o této skutečnosti a o tom, že v pokračujícím řízení není navrhovatelem, vyrozumí toho, kdo podal návrh. Nové ustanovení § 68 se použije i na přestupky spáchané před , pokud řízení bylo zahájeno po

27 Nový účastník řízení - § 72 písm. b) PřesZ
NOVĚ se za účastníka řízení v přestupkovém právu považuje též osoba, které byla přestupkem způsobena nemajetková újma. Závěr poradního sboru ministra vnitra ke SŘ č. 147: Osoba, která tvrdí, že jí byla přestupkem způsobena nemajetková újma, a z toho titulu se přihlásí do řízení o přestupku jako jeho účastník ve smyslu § 72 písm. b) zákona č. 200/1990 Sb., ve znění zákona č. 204/2015 Sb., musí své tvrzení prokázat. Osoba, které byla přestupkem způsobena nemajetková újma a která je účastníkem řízení o přestupku, nemůže uplatnit nárok na odčinění nemajetkové újmy a nemůže podat odvolání proti rozhodnutí o přestupku. Ostatní procesní práva může uplatňovat v rozsahu, v jakém je v řízení o přestupku uplatňuje poškozený. Pokud se způsobení nemajetkové újmy spácháním projednávaného přestupku neprokáže, vydá správní orgán usnesení o tom, že taková osoba účastníkem není, (srov. § 28 odst. 1 větu první správního řádu). Nové znění písm. b) se použije i na přestupky spáchané před , pokud řízení bylo zahájeno po

28 Doručování veřejnou vyhláškou - § 80 PřesZ
Dosavadní znění § 80 PřesZ: „Rozhodnutí o přestupku nelze doručit veřejnou vyhláškou“. NOVĚ: Doručuje-li správní orgán písemnosti v řízení veřejnou vyhláškou, vyvěsí na úřední desce pouze oznámení o možnosti převzít doručovanou písemnost. Doručování se bude provádět dle § 25 SŘ. Podle § 25 odst. 1 SŘ se doručuje veřejnou vyhláškou osobám neznámého pobytu nebo sídla a osobám, kterým se prokazatelně nedaří doručovat, jakož i osobám, které nejsou známy – těmto osobám (např. obviněný nebo vlastník věci, která má být nebo byla zabrána) musí být ve vazbě na § 32 odst. 3 SŘ vždy ustanoven opatrovník; tomu se pak bude doručovat. Nové ustanovení § 80 se použije i na přestupky spáchané před , pokud řízení bylo zahájeno po

29 § 84 odst. 2 a 4 PřesZ Nové znění § 84 odst. 2:
Proti rozhodnutí o uložení pokuty v blokovém řízení se nelze odvolat. Nové znění § 84 odst. 4: V blokovém řízení nelze projednat přestupek, který lze projednat jen na návrh V blokovém řízení rovněž nelze projednat přestupek, je-li spáchán opakovaně (§ 91a) a za spáchání takového přestupku se ukládá vyšší sankce. Použije se jen na bloková řízení o přestupcích spáchaných po

30 § 86 písm. a) a b) PřesZ Nové znění oprávnění PČR a Vojenské policie k projednávání přestupků v blokovém řízení. Nové znění písm. a) a b) se použije jen na blokové řízení o přestupcích spáchaných po

31 § 87 odst. 2 PřesZ Záměna slov „zbaven způsobilosti k právním úkonům“ za slova „svéprávnost obviněného je omezena“. Jde o legislativně technickou úpravu reagující na změny v občanském právu. Nové znění ustanovení odst. 2 se použije i na přestupky spáchané před , pokud příkaz byl doručen po

32 Pochybení zjištěná v rámci odvolacího řízení a poznatky z kontrolní činnosti

33 Vedení spisu dle ust. § 17 SŘ
Spis musí obsahovat zejména: záznam o oprávněné úřední osobě (§ 15 odst. 4 SŘ), soupis všech svých součástí (§ 17 odst. 1 SŘ), hlasovací protokol (§ 134 odst. 3 SŘ), příslušný díl bloku v případě blokové pokuty (příp. kopii), vydaná písemná vyhotovení rozhodnutí opatřená slovy „Vypraveno dne:“, řádně založené doručenky, přijaté písemnosti řádně označené datem a způsobem doručení.

34 Usnesení o odložení věci – náležitosti dle § 68 SŘ
Výrok výrokové části usnesení musí obsahovat zejména: popis projednávaného (odkládaného) skutku, právní kvalifikaci přestupku, právní ustanovení, dle něhož je přestupek odkládán. Odůvodnění usnesení musí obsahovat: důvody výroku o odložení.

35 Poučení – ust. § 68 odst. 5 SŘ V poučení je třeba vždy výslovně uvést, kdo z účastníků má právo se proti rozhodnutí odvolat a v jakém rozsahu.

36 Dodržování lhůt Při projednávání přestupků je nutno dodržovat lhůty:
pro zahájení řízení (§ 67 odst. 2 PřesZ), pro vydání rozhodnutí (§ 71 odst. 2 SŘ).

37 Poskytování informací o přestupcích projednaných na základě VPS jinou obcí
Závěr poradního sboru ministra vnitra ke SŘ č. 148: Obec, která uzavřela VPS o přenosu působnosti k projednávání přestupků, nemá právo nahlížet do spisů o přestupcích, k jejichž projednání by byla jinak příslušná, ledaže prokáže právní zájem nebo jiný vážný důvod ve smyslu § 38 odst. 2 SŘ; vážným důvodem však bez dalšího není samotná kontrola vyúčtování nákladů spojených s výkonem přenesené působnosti. Obec, která uzavřela VPS o přenosu působnosti k projednávání přestupků, má právo získat zobecňující informace o projednaných přestupcích jinou obcí v takovém rozsahu, aby mohla zkontrolovat oprávněnost vystavené faktury za projednané přestupky, např. informace o počtu jednotlivých řízení, způsobu vyřízení nebo počtu spáchaných přestupků ve vztahu k určitým skutkovým podstatám bez uvedení jmen účastníků těchto řízení.

38 Krajský úřad Jihomoravského kraje
Děkujeme za pozornost. Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor správní a Krajský živnostenský úřad oddělení přestupků, správy poplatků a vymáhání


Stáhnout ppt "Metodická porada zpracovatelů přestupkové agendy"

Podobné prezentace


Reklamy Google