Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Co nám říká Archimédův zákon? (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Co nám říká Archimédův zákon? (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_02.03.51

2 Název výukového materiálu: Co nám říká Archimédův zákon? (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní školy LEDEN 2013

3 Použité zdroje: Měření objemu: Fotoarchiv autorky Obrázky (bez popisu) Microsoft Jiří Grossmann: Píseň Archimédův zákon: http://www.youtube.com/watch?v=p4B0vlpSVjAhttp://www.youtube.com/watch?v=p4B0vlpSVjA (on line) 1/2013 foto Miloslav Šimek a Jiří Grossmann: http://www.ceskatelevize.cz/porady/899536-navstevni-den- miloslava-simka-a-jiriho-grossmanna-v-semaforu/ (on line) 1/2013 http://www.ceskatelevize.cz/porady/899536-navstevni-den- miloslava-simka-a-jiriho-grossmanna-v-semaforu/ Archimédes: http://cs.wikipedia.org/wiki/Archim%C3%A9d%C3%A9s (on line) 1/2013: http://cs.wikipedia.org/wiki/Archim%C3%A9d%C3%A9s Jiří Bureš: http://www.converter.cz/fyzici/archimedes.htm on line) 1/2013http://www.converter.cz/fyzici/archimedes.htm Archimédes ze Syrákús http://www.aldebaran.cz/famous/people/Archimedes.htmlhttp://www.aldebaran.cz/famous/people/Archimedes.html (on line) 1/2013

4 Anotace Materiál slouží k zopakování a upevnění znění Archimédova zákona. Připraví žáky k lepšímu pochopení důsledků zákona, oživí žákům vědomosti z dějepisu a z fyziky v šestém ročníku. Na 12 snímku si můžeme pomocí odkazu poslechnout Archimédův zákon ve známé hudební podobě.(kliknutím na ). Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

5 CO NÁM ŘÍKÁ ARCHIMÉDŮV ZÁKON? http://upload.wikimed ia.org/wikipedia/com mons/2/21/Stomachio n.JPG A JEŠTĚ NĚCO NAVÍC

6 ARCHIMÉDŮV ZÁKON =. g.

7 JAK SI MATEMATICKÝ VZTAH ZAPAMATOVAT A HLAVNĚ POUŽÍT ?

8 ZOPAKUJEME SI MĚŘENÍ OBJEMU Těleso vytlačilo 12 ml vody

9 VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ KAŽDÁ LÁTKA MÁ SVOU HUSTOTU. NA ČÁSTICE PŮSOBÍ GRAVITAČNÍ SÍLA. ČÁSTICE SE NAVZÁJEM SNADNO POHYBUJÍ. KAPALINA A PLYN KOPÍRUJE TVAR NÁDOBY.

10 GRAVITAČNÍ SÍLA ZEMĚ Gravitační síla Gravitační zrychlení Hmotnost

11 VÝPOČET HMOTNOSTI TĚLESA m=.V

12 ARCHIMÉDŮV ZÁKON =. g. HMOTNOST VYTLAČENÉ KAPALINY. g = G TÍHA VYTLAČENÉ KAPALINY TROCHU HUDEBNÍ HISTORIE:

13 ZOPAKUJEME SI REFRÉN TĚLESO PONOŘENÉ DO KAPALINY JE NADNÁŠENO SILOU, KTERÁ SE ROVNÁ TÍZE KAPALINY TĚLESEM VYTLAČENÉ. http://img2.ceskatelevize.cz/progra m/porady/899536/foto09/01.jpg ARCHIMÉDŮV ZÁKON

14 Zkusíme to ještě jinak: Na těleso v kapalině (nebo plynu) působí vztlaková síla, která je přímo úměrná objemu ponořené části tělesa a hustotě okolního prostředí. =. g.

15 ARCHIMÉDŮV ZÁKON KONSTRUKTÉŘI ZÁMOŘSKÝCH LODÍ MUSÍ POČÍTAT S TÍM, ŽE JEJICH LOĎ BUDE MÍT VELKOU TÍHU. MUSÍ POSTAVIT LOĎ TAK, ABY MĚLA CO NEJVĚTŠÍ PONOR.

16 NĚCO VÍC O SLAVNÉM UČENCI ZNÁME PŘÍBĚH PODVEDENÉHO CÍSAŘE A NEPOCTIVÉHO ZLATNÍKA. ACHIMÉDES V NĚM DOKÁZAL, ŽE VYROBENÁ KORUNA NENÍ ZE ZLATA. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Archimedes_water_balance.gif

17 VYMYSLEL, JAK POMOCÍ ZRCADEL ZAPALOVAT ŘÍMSKÉ LODĚ. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Archimed es_water_balance.gif

18 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Archimedes-screw_one-screw-threads_with-ball_3D- view_animated_small.gif Archimédův šroub (čerpadlo)

19 Ozubená kola http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gears_animation.gif

20 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Archimedes_pi.svg Opsal pětiúhelník okolo kruhu. Potom vepsal šestiúhelník do kruhu. Tak postupoval dále, až k 96úhelníku. Změřil délku jeho stran.

21 Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu celou Zemí“ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Archimedes_lever_(Small).jpg PÁKA

22 TO NENÍ ZDALEKA VŠECHNO, DOKÁŽEŠ SI ZJISTIT NĚCO NAVÍC? http://cs.wikipedia.org/wiki/Archim%C3%A9d%C3%A9s http://www.converter.cz/fyzici/archimedes.htm http://www.aldebaran.cz/famous/people/Archi medes.html V KNIHOVNĚ URČITĚ NAJDEME NĚKOLIK ENCYKLOPEDIÍ. MŮŽEME HLEDAT NA INTERNETU, VŽDYCKY SI VYHLEDÁMĚ VÍCE ZDROJŮ A TY POROVNÁME. NAPŘÍKLAD:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Co nám říká Archimédův zákon? (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová."

Podobné prezentace


Reklamy Google