Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_ENERGIE_SLUNCE Název materiálu:Energie Slunce Předmět:FyzikaRočník:8. Časová dotace:45 min.Datum ověření:11. 1. 2013 Jméno autora:PaedDr. Dalibor Přibyla Klíčová slova: Tepelné záření, elektromagnetické záření, vzdálenost Země od Slunce, termojaderná reakce, jaderná fůze. Intenzita tepelného záření, sluneční kolektor, fotovoltaický článek, kosmonautika Výchovné a vzdělávací cíle: Abstrakci pojmů převést do praktického myšlení, vyjádřit princip interakce vztahů mezi energetickým výkonem Slunce, spotřebou energie naší planety a možností užití sluneční energie v praxi Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení – orientuje se v užívaných termínech, značkách, symbolech Kompetence k řešení problémů – samostatně řeší problémy a ověřuje správnost jejich řešení Kompetence pracovní – využívá teoretické poznatky k vlastnímu poznávání fyzikálních procesů v praxi Anotace, metodický list: Interaktivní prezentace zapojuje a rozvíjí percepci smyslů žáka, usnadňuje fixaci poznatků a chápání podstaty fyzikálních jevů s využitím animačních procesů. Použité zdroje: Učebnice Fraus - 8. třída, Wikipedie, obrázky Google, texty – vlastní http://aboutfacts.net/Science161.html http://www.celysvet.cz/v-zime-je-zeme-ke-slunci-nejblize-proc-neni-v-zime-tepleji-nez-v-lete.php http://www.chargeursolairesyssen.com/fr/content/trouverez-vous-le-lien-entre-cette-image-et- l%E2%80%99%C3%A9nergie-solaire http://solargis.info/doc/_pics/freemaps/1000px/ghi/SolarGIS-Solar-map-Europe-en.png http://www.fotovoltaicke-clanky.cz/solarni-elektrarny-v-cr/ http://www.enza.cz/solarni-technika.htm www.office.microsoft.com http://www.energierinnovabili10.it/pannelli-fotovoltaici-quanta-energia-producono-dinverno-995.html http://www.regaloempresas.pt/calculadora-solar-transparente-clearal_trit3791.aspx http://www.fortechiesonly.com/2013/04/international-space-station-web-traffic.html

2 Fyzika 8. třída Tepelné záření - energie Slunce Slunce je naše nejbližší hvězda, která dodává životadárnou energii v podobě elektromagnetického záření. Průměrná vzdálenost Slunce od Země je asi 150 000 000 km a světlo ze Slunce urazí tuto vzdálenost přibližně za 8 minut a 20 sekund.

3 Fyzika 8. třída Slunce považujeme za nevyčerpatelný zdroj energie neboť tato vzniká termojadernými reakcemi (fúzí) vodíku ve slunečním jádře. Doba života Slunce se odhaduje ještě na 4,5 mld. let

4 Fyzika 8. třída Energetický výkon Slunce za jednu sekundu je tak veliký, že by pokryl spotřebu naší Zeměkoule na 1000 let. Dopadající energie Slunce na Zeměkouli činí 1 300 W/m². Z celkového množství dopadající sluneční energie však dokážeme využít asi jen 6-9%.

5 Fyzika 8. třída Rozložení intenzity tepelného záření Slunce na Zeměkouli

6 Fyzika 8. třída Teplotní mapka sluneční energie v Evropě

7 Fyzika 8. třída Teplotní mapka sluneční energie ČR

8 Fyzika 8. třída Využití tepelné sluneční energie -přímé : ohřev vody slunečními kolektory

9 Fyzika 8. třída skleníky a pařeniště v zemědělství využívající energii Slunce

10 Fyzika 8. třída Elektrická energie vyráběná fotovoltaickými články. 1 dm² plochy může dodávat elektrický výkon až 1,25 W.

11 Fyzika 8. třída V současnosti najdeme fotovoltaické články jako zdroje v kalkulačkách, kapesních svítilnách, ale hlavně na ropných plošinách, železničních vagónech a v telekomunikačních zařízeních. fotovoltaický článek

12 Fyzika 8. třída Neodmyslitelným zdrojem energie se staly v kosmonautice. Fotovoltaické články


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google