Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a."— Transkript prezentace:

1 Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

2 Návraty k přírodě Příroda jako prostředí archetypických symbolů. Příroda jako prostředí archetypických symbolů. Cesta jako novodobé rituály. Cesta jako novodobé rituály. Setkání s přírodou jako očistná lázeň. Setkání s přírodou jako očistná lázeň.

3 Prognózy obliby aktivit v přírodě Aplikovatelnost výsledků prognostických studií v USA na poměry v ČR. Aplikovatelnost výsledků prognostických studií v USA na poměry v ČR. Narůstání zájmu o celou škálu aktivit v přírodě. Narůstání zájmu o celou škálu aktivit v přírodě. Předpokládaný vzestup zájmu o pozorování přírody. Předpokládaný vzestup zájmu o pozorování přírody. Předpokládá se růst počtu zájemců o kratší pobyty v přírodě - vycházky, výlety. Předpokládá se růst počtu zájemců o kratší pobyty v přírodě - vycházky, výlety. Další růst zájmu o sporty realizující se v přírodě (běh na lyžích, orientační běh, jízda na kole…). Další růst zájmu o sporty realizující se v přírodě (běh na lyžích, orientační běh, jízda na kole…).

4 Přínos pobytu v panenské přírodě pro rozvoj člověka Spirituální přínosy nelze vyčíslit penězi. Spirituální přínosy nelze vyčíslit penězi. Nutnost podporovat lidi, aby objevovali přírodu a získávali k ni kladný vztah. Nutnost podporovat lidi, aby objevovali přírodu a získávali k ni kladný vztah. Nové metody a prostředky objevování přírody. Nové metody a prostředky objevování přírody. Kvalita vztahu k přírodě je posilována individuální zkušeností (sám v přírodě). Kvalita vztahu k přírodě je posilována individuální zkušeností (sám v přírodě).

5 Od environmentální výchovy k výchově k udržitelnému rozvoji Udržitelný rozvoj zahrnuje širší problematiku než ochranu přírody. Udržitelný rozvoj zahrnuje širší problematiku než ochranu přírody. Obsahuje zlepšování kvality života (zdraví, výchova, právo, práce, volný čas, demokracie). Obsahuje zlepšování kvality života (zdraví, výchova, právo, práce, volný čas, demokracie). Udržitelný rozvoj se týká všech vrstev společnosti a všech zemí. Udržitelný rozvoj se týká všech vrstev společnosti a všech zemí. Nová etika vztahů založená na kooperaci místo soutěžení. Nová etika vztahů založená na kooperaci místo soutěžení.

6 Výchova k udržitelnému rozvoji Řada modelů jak vychovávat, aby to vedlo ke změnám jednání. Řada modelů jak vychovávat, aby to vedlo ke změnám jednání. Porozumění skrze znalosti a vlastní prožitky. Porozumění skrze znalosti a vlastní prožitky. Povzbuzování na základě růstu sebevědomí a sebedůvěry. Povzbuzování na základě růstu sebevědomí a sebedůvěry. Rozhodnutí k jednání. Rozhodnutí k jednání. Porozumění, povzbuzení a rozhodnutí jsou třemi základními bloky vedoucí k akci podporující udržitelný rozvoj. Porozumění, povzbuzení a rozhodnutí jsou třemi základními bloky vedoucí k akci podporující udržitelný rozvoj.

7 Základní kompetence důležité pro udržitelný rozvoj I. Sebevědomí, sebedůvěra a motivace. Sebevědomí, sebedůvěra a motivace. Kooperace, důvěra a vcítění. Kooperace, důvěra a vcítění. Komunikace, dovednost jednat a rozhodovat se. Komunikace, dovednost jednat a rozhodovat se. Schopnost kritického myšlení, kreativní myšlení a řešení problémů. Schopnost kritického myšlení, kreativní myšlení a řešení problémů. Schopnost přebírat odpovědnost. Schopnost přebírat odpovědnost.

8 Základní kompetence důležité pro udržitelný rozvoj II. Myšlení zaměřené na budoucnost. Myšlení zaměřené na budoucnost. Cit pro hodnoty přírodního světa. Cit pro hodnoty přírodního světa. Kreativita, představivost a osobní odpovědnost k životnímu prostředí. Kreativita, představivost a osobní odpovědnost k životnímu prostředí. Znalost ekologických, sociálních a politických systémů. Znalost ekologických, sociálních a politických systémů. Schopnost reflexe a zpětného hodnocení. Schopnost reflexe a zpětného hodnocení.

9 Literatura KRATOCHVÍL, Z. Filosofie živé přírody. Praha : Hermann a synové, 1994 KRATOCHVÍL, Z. Filosofie živé přírody. Praha : Hermann a synové, 1994 LOMBORG, B. Skeptický ekolog.Jaký je LOMBORG, B. Skeptický ekolog.Jaký je skutečný stav světa? Praha : Dokořán a Liberální Institut, 2006. skutečný stav světa? Praha : Dokořán a Liberální Institut, 2006. PAPOUŠEK, J. Hovory o ekologii. Cesty k trvale udržitelnému Česku. Praha : Portál. 2000. PAPOUŠEK, J. Hovory o ekologii. Cesty k trvale udržitelnému Česku. Praha : Portál. 2000. REED, P., ROTHENBERG, D. (Eds.) Wisdom in the Open Air. The Norwegian Roots of Deep Ecology. Mineapolis : University of Minesota Press, 1993. REED, P., ROTHENBERG, D. (Eds.) Wisdom in the Open Air. The Norwegian Roots of Deep Ecology. Mineapolis : University of Minesota Press, 1993.


Stáhnout ppt "Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a."

Podobné prezentace


Reklamy Google