Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2 Finanční gramotnost AUTOR:Müllerová TEMATICKÁ OBLAST:Matematika NÁZEV DUMu:Daně, daně a zase daně POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu:18 KÓD DUMu:DM_FIN_MAT_18 DATUM TVORBY:2.8.2013 ANOTACE (ROČNÍK):Prezentace určena pro 4.ročník gymnázií(oktáva). Jedná se o prezentaci, která informuje studenty o základních typech daní, které občan platí. Jsou v ní uvedeny i jednoduché příklady daní s výpočty.

2 Daně, daně a zase daně

3 Zdá se, že nenajdeme nic, z čeho bychom neplatili daně. Pojedu na návštěvu k tetě vlakem a zaplatím daň dopravci… Koupím si housku a zaplatím tak daň prodejci… Použiji veřejné WC a zaplatím daň provozovateli… A jak je to s tím neveřejným WC?

4 Voda ve městě: platíme vodné a stočné, pro teplou vodu platíme ohřev a ze všech odběrů platíme daně Úkol číslo 1: Pokuste se najít životní situaci, kdy neplatíte daně. Několik nápadů: Procházka lesem možná, ale když si nasbíráte borůvky nebo houby v lese NĚKOHO, pak se vám houby a borůvky pěkně prodraží, protože jste odcizili věc… Půjčím kamarádovi sešit a ten ho ztratí. Je-li to sešit, kde mám vypracované maturitní otázky, pak platím dokonce NEVYPOČITATELNOU daň. Možná právě odsud mohlo vzniknout přísloví: „Za každou chybu se platí.“

5 Jaké nejdůležitější daně tedy platíme? a) Denně platíme v obchodech daně z přidané hodnoty obchodníkům. b) Pokud si uložíme peníze do banky, platíme státu daně z připsaných úroků. c) Každý rok platíme daň z nemovitosti (bytu, domu, pozemku). d) Budete-li podnikat a budete-li vlastnit vůz, budete ročně platit silniční daň. e) Pokud budete dědit, či vám někdo dá dar, budete muset zaplatit daň dědickou, darovací, či z převodu nemovitosti. f) Každý měsíc platíte státu daň z příjmů (pokud tedy dostáváte mzdu).

6 My se zaměříme jen na výpočty dvou daní a to daně darovací a daně z nemovitosti. (daň z příjmů jsme už počítali dříve, viz dům č. 3)

7 Příklad 2: Váš bratr vám daroval svoji chalupu v hodnotě 500 000 Kč. Kolik Kč zaplatíte bratrovi na dani? Řešení: 0 Kč… Jelikož jde o vašeho bratra, spadáte v zákoníku o daních do skupiny II. tj. druhé příbuzenské linie, takže jste od daně osvobozeni.

8 Poznámka: Při platbě daně darovací, dědické a z převodu nemovitostí vymezuje zákoník o daních 3 skupiny: 1.skupina: rodiče – děti; manžel – manželka 2. skupina: sourozenci; synovci, neteře, strýcové a tety; zeťové a snachy; atd… 3. skupina: ostatní fyzické a právnické osoby

9 Příklad 3: Teď ale máte chalupu (čili nemovitost) a vaší povinností je zaplatit z ní daň. Daň z nemovitosti se skládá ze dvou částí a to z daně vlastní stavby a z pozemku. Platí se jedenkrát ročně. Závisí vždy na výměře nemovitosti a dalších koeficientech. Tak např. záleží na tom, zda zastavěnou plochou je jedno podlažní obytný dům (daň 2 Kč/m²), či vícepodlažní, například dvougenerační dům nebo chalupa používaná pro rekreaci. (daň 6 Kč/m²). Dále záleží, v jak velkém městě žijete a tedy jakým koeficientem budete násobit rozměry pozemku. (Praha má koeficient 5 ale Jablonec nad. Nisou 2,5)

10 zpět k příkladu… Vaše chalupa, za kterou jste bratrovi nemuseli zaplatit ani korunu se nachází v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory v okolí Josefova Dolu. Pozemek má rozlohu 500 m². Koeficient pro obec je 1,2. Vypočítejte, jakou daň z nemovitosti zaplatíte místnímu úřadu. daň z chalupy + daň z pozemku Řešení Z jednopodlažní chalupy, sloužící k rekreaci a nacházející se v CHKO zaplatíme roční daň zhruba 2 100 Kč

11 Poznámka: Příklad byl pouze ilustrační

12 Zdroje: Vlastní (z absolvovaných školení a vlastních výpočtů) osobní finanční poradce


Stáhnout ppt "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google