Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2 Finanční gramotnost AUTOR:Müllerová TEMATICKÁ OBLAST:Matematika NÁZEV DUMu:Základní pojmy z finanční matematiky I POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu:01 KÓD DUMu:DM_FIN_MAT_01 DATUM TVORBY:7.7.2013 ANOTACE (ROČNÍK):Prezentace je určena pro 4.ročník gymnázií (oktáva).Jedná se o úvodní prezentaci,v níž si studenti zopakují základní pojmy z finanční matematiky, probírané též v předmětu základy společenských věd. Tato prezentace slouží společně s druhou prezentací „ Vkládáme peníze do banky, kupujeme dluhopisy“ k úvodu do ucelené sady, kterou se snažím studentům poskytnout alespoň základní přehled finanční gramotnosti,s nímž se během svého života určitě setkají.

2 Základní pojmy z finanční matematiky I

3 Úrok je: a) částka, kterou platí věřitel dlužníkovi. b) částka, kterou platí podnikatel státu. c) činí ve státní správě vždy 15‰. d) částka, kterou platí dlužník věřiteli.

4 Jistina je: a) půjčený finanční obnos, z něhož jsou dlužníkovi připisovány úroky. b) půjčený finanční obnos, který si občan uloží v bance. c) půjčený finanční obnos, z něhož jsou věřiteli připisovány úroky. d) cenný papír, který musí být opatřen kolkem.

5 Daň je: a) zákonem určená povinná platba, kterou musí občan zaplatit prodejci. b) zákonem určená povinná platba, kterou musí občan zaplatit státu. c) 15% příplatek k nákupu jakéhokoliv zboží. d) zákonem určená platba, kterou smí občan zaplatit státu.

6 Kapitál: a) jsou prostředky, které nespotřebováváme, ale využíváme jich k vytváření zisku. b) jsou prostředky, které má občan na účtu v kapitalistické společnosti. c) je rozdíl mezi výnosy a náklady. d) jsou prostředky, které vlastní podnikatel v kapitalistické společnosti.

7 Zisk je: a) to, co občan získá během života. (dům, auto, firma atd.) b) všechny finance, které občan vlastní ať doma, v bance nebo i v zahraničí. c) rozdíl mezi výnosy a náklady. d) rozdíl mezi předpokladem a výsledkem.

8 Opakování: K dané větě přiřaďte jeden z pěti právě objasněných pojmů: a) Částka, ze které se vypočítá úrok se nazývá ………. b) Jako občan musím státu při koupi zboží, převodu nemovitostí atd. platit ………. c) Podnikám, a když si ze svých výnosů odečtu náklady zbyde mi ………. d) Když mi banka půjčí peníze, např. na stavbu domu či koupi auta, musím bance pravidelně platit ………. e) Vše co vlastním (auto, firmu, stroje atd.) a co mi pomáhá zvyšovat moje finance se nazývá ………. jistina daň zisk úrokykapitál úrokyjistinadaňkapitálzisk

9 Zdroje: vlastní (z absolvovaných školení)


Stáhnout ppt "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google