Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět v autě.

2 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 2. Co o tématu znám Jestliže těleso mění svou polohu vzhledem k jinému tělesu, říkáme že je těleso v pohybu. (letící fotbalový míč, vzhledem k fotbalistovi) Jestliže těleso nemění svou polohu vzhledem k jinému tělesu, říkáme, že je těleso v klidu. (letící letadlo, vzhledem k pilotovi) Jedno těleso může být zároveň v klidu i v pohybu. Záleží na tom k jakému tělesu daný pohyb vztahujeme. (jedoucí automobil, vzhledem k řidiči a vzhledem k silnici)

3 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 3. Jaké si řekneme nové termíny TRAJEKTORIE Je to čára, kterou opisuje pohybující se těleso Nemá začátek ani konec DRÁHA Délka trajektorie za určitý čas Značíme ji s Základní jednotkou je metr (m) Odvozené jednotky jsou km, …..

4 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 4. Co si řekneme nového Dělení pohybu podle trajektorie Přímočarý pohyb —Trajektorie je část přímky (úsečka) Křivočarý pohyb —Trajektorie není rovná čára Dělení pohybu podle dráhy bodů tělesa Posuvný pohyb —Každý bod tělesa se pohybuje po trajektorii stejného tvaru Otáčivý pohyb —Každý bod se pohybuje po kružnici se středem na jedné přímce

5 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 5. Procvičení a příklady Přiřaď správný druh pohybu OTÁČIVÝ POSUVNÝ KŘIVOČARÝ PŘÍMOČARÝ

6 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 6. Něco navíc Je nějaké těleso úplně v klidu? Odpověz na následující otázky: Co můžeš říct o částicích, ze kterých jsou složeny látky? Co se děje ve Sluneční soustavě s planetami? Tělesa jsou v relativním klidu a vždy musíme uvést vzhledem k jakému tělesu!

7 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 7. CLIL MOTION OF A BODY Dividing by trajectory  Linear motion  Curvilinear motion Dividing by track points  Sliding motion  Rotary motion

8 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 8. Zpětná vazba - test Zakroužkuj tělesa, která konají přímočarý pohyb. PES, BĚŽEC PŘI ZÁVODU NA 60 M, VČELA, KAPKA DEŠTŠĚ PŘI BEZVĚTŘÍ, HODINOVÁ RUČIČKA, ŠÍP VYSTŘELENÝ Z LUKU Popiš, které části automobilu konají posuvný a které otáčivý pohyb. POSUVNÝ – OTÁČIVÝ – Uveď příklady těles, která se zároveň posouvají a otáčejí.

9 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 9. Použité zdroje http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět."

Podobné prezentace


Reklamy Google