Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA. D EFINICE Pedagogická disciplína zabývající se celkovým rozvojem jedince s postižením (handicapem - znevýhodněním, defektem), jeho.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA. D EFINICE Pedagogická disciplína zabývající se celkovým rozvojem jedince s postižením (handicapem - znevýhodněním, defektem), jeho."— Transkript prezentace:

1 SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

2 D EFINICE Pedagogická disciplína zabývající se celkovým rozvojem jedince s postižením (handicapem - znevýhodněním, defektem), jeho výchovou, vzděláváním, socializací… Předmětem SP jsou: děti, mládež, dospělí i senioři s handicapem.

3 DEFEKT = postižení, vada, odchylka Orgánový – změny na orgánu (chybí celý, její části) Funkční – nedostatečně fungující orgán (např. člověk má oko, ale nevidí) Lehký, střední, těžký – viz dále Získaný – důsledek nemoci, úrazu Vrozený – VVV (vrozená vývojová vada)

4 Defektivita – porucha sociálních vztahů, nedostatečná, odchylná adaptace na prostředí.  Narušení pocitu identity  Změny v hodnotovém systému  Změny ve schopnosti správného sebehodnocení  Změny v sociální adaptaci Normalita – stav jedince, který odpovídá normě po stránce fyziologické, psychické a sociální.

5 Handicap a jeho prožívání závisí na řadě faktorů.  Vnitřní podmínky – věk, zkušenosti, postoje, aj.  Vnější podmínky – rodinné, sociální, studijní

6 HANDICAP = NEDOSTATEK ???????

7 DRUHY HANDICAPU LEHKÝ - Nehrozí bezprostřední narušení sociální vztahů. Výchova – v rodině. Vzdělávání – v běžné škole. Pracovní uplatnění – běžné pracoviště. Zaměření speciální výchovy: prevence defektivity a optimálních životních podmínek.

8 STŘEDNÍ - Vznikla porucha společenských vztahů. Výchova – v rodině, popř. ústavní. Vzdělávání – odpovídající typ speciální školy, nebo integrace v běžné škole. Pracovní uplatnění – uzpůsobené pracoviště nebo přímo zřízené pro osoby se sníženou prac. schopností. Zaměření speciální výchovy – adaptace, odstraňování sekundárních h.

9 TĚŽKÝ - zcela uzpůsobena výchova v rodině nebo ústavní. Vzdělávání – speciální škola (i běžná – inkluze) nebo zařízení (př. stacionář ) Pracovní zařazení – velmi obtížné nebo nemožné.

10 DISCIPLÍNY SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Somatopedie - výchovou a vzděláváním jedinců s poruchou pohybového aparátu, s chronickým onemocněním. Psychopedie - výchovou a vzděláváním jedinců s mentálním postižením. (včetně PAS – porucha autistického spektra) Oftalmopedie (optopedie, tyflopedie) - výchovou a vzděláváním jedinců se zrakovým postižením Surdopedie - výchovou a vzděláváním jedinců se sluchovým postižením Logopedie - výchovou a vzděláváním jedinců s narušenou komunikační schopností (NKS – poruchy řeči) Etopedie - výchovou a vzděláváním jedinců se sociálně patologickým (rizikovým) chováním SPU – specifické poruchy učení

11 HANDICAP Z HLEDISKA VÝVOJE V RODINĚ 1. FÁZE ŠOKU Projev negativních emocí Iracionální jednání (nerozumné) Podpora – vyjádření emocionální podpory, sympatie, vyjádřit naději – možnosti řešení. 2. FÁZE REAKTIVNÍ Psychosomatické potíže (nespavost, nevolnosti) Odmítání skutečnosti, pocit viny… Podpora – emocionální, léčba obtíží

12 3. FÁZE ADAPTAČNÍ Pokus o racionální hodnocení situace, shromažďování faktů a daném postižení. 4. FÁZE REORIENTACE Akce Rodina začíná jednat, změny v živ.stylu rodiny Mění se sociální vztahy, vyrovnání se s krizí

13 VÝZNAM RODINY RODINA utváří sebepojetí Důležité jsou vzory v rodině, životní perspektiva Nevzdat se, pracovat na sobě, hledat nové možnosti Naplnění citové a sociální potřeby

14 M ETODY S PECIÁLNÍ PEDAGOGIKY 1. DIAGNOSTICKÉ ANAMNÉZA  Osobní – vývoj jedince, poruchy, fyzický stav, emocionalita  Rodinná – dědičné faktory, živ.styl, typ výchovy, situace v rodině  Živ.postředí – soc. vztahy, vnější prostředí o POZOROVÁNÍ o DOTAZNÍK o ROZHOVOR o TESTY o ANALÝZA VÝSLEDKŮ ČINNOSTI (kresba…)

15 2. PROGNOSTICKÉ Vychází ze zkušenosti a zobecňuje… Jak se pravděpodobně bude stav jedince vyvíjet v budoucnosti. 3. TERAPEUTICKÉ (nápravné) REEDUKCE – zdokonalování postižené fce, zaměřuje se na vlastní nedostatek (znovu výchova) KOMPENZACE – náhrada postižené fce jinou náhradní fcí - Zdokonaluje se výkonnost náhradní fce - (př. Braillovo písmo, aj kompenzační pomůcky)

16 REHABILITACE - návratná péče, souhrn postupů, které upravují možnosti jedince Techniky PSYCHOTERAPIE  Arteterapie – výtvarným uměním, malbou,apod.  Muzikoterapie – hudbou  Ergoterapie – pracovní činností  Teatroterapie – dramatizací  Aromaterapie - vůní

17 SOCIALIZACE ?

18

19 SOCIALIZACE Utváření vztahů ve společnosti, přizpůsobení se požadavkům okolí, osvojení si norem RESOCIALIZACE o Opětné začlenění do společnosti o Po narušení začít co nejdříve s resocializací. o Např. po výkonu trestu odnětí svobody, po dlouhodobé nemoci, úrazu atd.

20 STUPNĚ SOCIALIZACE 1. INTEGRACE / INKLUZE chápána jako úplné splynutí se společností - Jedinec je samostatný, rovnocenný - Defektivita je překonána, někdy je třeba trpělivosti (…viz dále…) (SEGREGACE – vyčleňování – opak integrace) 2. ADAPTACE Způsobilost handicapovaného přizpůsobit se spol.podmínkám Záleží na individuálních potřebách, podmínkách, vlastnostech Optimální spec.výchova vede k samostatnosti Vyžaduje porozumění, přiměřenou náročnost

21 3. UTILITA = sociální upotřebitelnost Není samostatný, je závislý na pomoci druhých (těžký handicap) 4. INFERIORITA Nevytvoření soc. vztahů, vyčlenění ze společnosti Závislý na zabezpečení základních životních potřeb. Důraz je kladen na kvalitu života, důstojnost.

22 O BDOBÍ SOCIALIZACE ELEMENTÁRNÍ 1. rok života, důležité je radostné a harmonické prostředí RODINNÁ 1. – 4. rok života, dítě dává přednost dospělým před vrstevníky, utváření pravidel, dítě potřebuje dobré zkušenosti, pocit jistoty a bezpečí, laskavý příklad rodičů, rozumná omezení VEŘEJNÁ po 4. roce života, potřeba vrstevníků, mění se sociální kontakty – vnímání odlišnosti od ostatních, zajistit optimální podmínky pro život, posilování kladných reakcí

23 VÝCHOVNÉ STYLY 1. nadměrně ochranný Brání samostatnosti, objevování světa – vede k pasivitě Doporučení: Aktivizovat dítě, klást nižší nároky – tím u dítěte zvýšíme klid 2. rozmazlující Ovládá okolí, je aktivní Doporučení: Dávat dítěti hranice, soustavnost ve výchově 3. lhostejný Výsledek rezignace, orientace na zdravé dítě (sourozence), dítě si dělá, co chce Doporučení: soustavnost

24 4. přehnaně přísný Chyba je v nesoustředění Doporučení: zážitek úspěchu, klid 5. přiměřený Vychází z potřeb dítěte, z porozumění, usměrňuje, klade přiměřené nároky, jednota ve výchově. Soustavnost, důslednost.

25 INTEGRACE / INKLUZE DEFINICE??? ROVINY Rodinná Školní Volnočasová Pracovní Sociální

26

27

28 INTEGRACE/ INKLUZE Je závislá na třech základních pilířích : JEDINEC S POSTIŽENÍM RODINA ŠKOLA ?Je integrace/inkluze vhodná pro každého? Pozn. Existuje několik stupňů integrace.

29 ŠKOLNÍ INTEGRACE/INKLUZE ČINITELÉ Pedagog, speciální pedagog – určuje způsoby, cíle, metody integrace Spolužáci – učitel by měl děti zasvětit do problému Žák s handicapem - stimulace Rodiče žáka s h. – spolupráce se školou, s odborníky, domácí příprava. Přijmutí zdarů i nezdarů. Rodiče ostatních žáků – vysvětlit jim možný přínos integrace/inkluze. Uvést na pravou míru danou situaci, skutečnosti.

30 VÝZNAM INTEGRACE / INKLUZE

31 ZDRAVÍ ŽÁCI Pochopení jiného stavu, ohleduplnost, ochrana slabšího, akcelerace vývoje, rozvoj samostatnosti, uvědomění si sám sebe, osobnosti ŽÁK S HADICAPEM Možnost socializace v běžném životě, podpora sebevědomí, rozvoj vlastního potencionálu

32 PRO DOBROU INTEGRACI JSOU DŮLEŽITÉ PODMÍNKY EKONOMICKÉ- pomůcky, počet žáků ve třídě PSYCHOSOCIÁLNÍ – překonání předsudků, stereotypů PRÁVNÍ, POLITICKÉ – legislativa, sociální politika státu, atd.  Září 2016 – novela Školského zákona o inkluzivním vzdělávání  O umístění žáka do běžné školy rozhodují rodiče na základě doporučení speciálního pedagoga. Každá škola musí vytvořit takové podmínky, aby byla inkluze možná a zdárná. Dotace od MŠMT.

33 PORADENSKÁ PRACOVIŠTĚ VÝCHOVNÝ PORADCE, ŠKOLNÍ PSYCHOLOG, SPECIÁLNÍ PEDAGOG – na běžné škole PPP – pedagogicko - psychologická poradna - Poskytuje ambulantní vyšetření, konzultace - pomoc rodičům i škole SPC – speciálně pedagogické centrum - Poskytuje speciální ambulantní péči - Od 3 let - - depistáž, diagnostika, terapie - - pomoc rodičům i škole (i samotnému dítěti)

34 SRP – středisko rané péče novorozenci – 3 roky. Pomoc rodičům, terapie, spec. pedagog. péče. SVP - středisko výchovné péče - Sociálně patologické jevy (rizikové chování) Psychoterapeutická péče

35


Stáhnout ppt "SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA. D EFINICE Pedagogická disciplína zabývající se celkovým rozvojem jedince s postižením (handicapem - znevýhodněním, defektem), jeho."

Podobné prezentace


Reklamy Google