Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebních oborů – např. tesař, mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, apod. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Stavební sklo - výrobky ze skla pro stavebnictví Ve stavebnictví se používají : Skleněné tvárnice VITRABLOK- jsou duté (tzv. „luxfery“) Plné skleněné tvárnice (pevné -stěnové a dlaždicové – stropy, střechy, klenby)

4 Skleněné trouby (pro potravinářský a chemický průmysl, průměr do 150 mm, v minulosti i pro vodovody) Skleněné tašky (prosvětlení půdních prostor) Skleněná mozaika (malé výlisky nalepené na papírovém podkladu – užití k vnějším i vnitřním obkladům stěn – dekorace i ochrana před povětrnostními vlivy)

5 Stavební sklo - výrobky ze skelných vláken Výrobky ze skelných vláken vyrábějí se z roztavené skloviny rozfoukáním a tažením, vznikne skleněná příze a vata – použití jako tepelná a zvuková izolace - rohože, matrace, desky (např. ROTAFLEX) spojením skelných vláken syntetickými pryskyřicemi vznikají po vytvrzení skelné lamináty (krytiny – vlnité desky)

6 Stavební sklo - pěnové sklo Pěnové sklo je to izolační hmota – tep. izolace vyrábí se tavením skleněných jemně rozptýlených střepů, smíšených s plynotvornými látkami (uhlí, koks) má pórovitou strukturu nehořlavé nenasákavé poměrně měkký povrch

7 Opakování: Co rozumíme pojmem „skleněné tvárnice“ a k čemu se používají? Vyjmenujte další výrobky ze skla pro stavebnictví. K čemu se využívají výrobky ze skelných vláken?

8 Použité zdroje: L. Hamák, E. Gregorová, O. Tibitanzl – Stavební materiály II pro 2. a 3. ročník SOU, Praha, SOBOTÁLES,2003,ISBN 80-85920-95-6 Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."

Podobné prezentace


Reklamy Google