Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01B_10_Vladislav Vančura: Rozmarné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01B_10_Vladislav Vančura: Rozmarné."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01B_10_Vladislav Vančura: Rozmarné léto TEMA: Česká literatura 20. století ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY:30. ‎března ‎2013

2 ANOTACE Tento materiál slouží k výuce v hodinách české literatury ve 3. ročníku 4letého studia a 5. ročníku 6letého studia, časově je koncipován na jednu vyučovací hodinu. Cílem je seznámit žáky s nezaměnitelným stylem Vančurova vyprávění, s jeho originálním využitím jazykových prostředků a v neposlední řadě žáky motivovat k tomu, aby se nenechali odradit náročností Vančurových děl. Jeden z úkolů je zaměřen na opakování interpunkce ve složitém souvětí, což úzce souvisí s pochopením textu. Žáci pracují ve dvojicích, v textu přímo na tabuli digitálním perem nebo fixem označují příslušné části nebo slova, významy slov vyhledávají na internetu, nebo ve slovníku. Celý materiál může být vytištěn jako pracovní list pro individuální práci. Materiál je určen k interaktivní výuce.

3 ROZMARNÉ LÉTO VLADISLAV VANČURA

4 Antonín Důra Dozpívav svoji písničku, veliký Antonín složil ruce na zádech a maní dýchal na kuličku teploměru. Sloupec téměř neúplatný sotva se pohnul a Důra znamenaje tuto řádnost měl několik myšlenek, jež se vystřídaly v sledu míšených karet. „Tento způsob léta,“ děl vposled, odvraceje se od přístroje Celsiova, „zdá se mi poněkud nešťastným. Je chladno a můj dech, jakkoliv jsem nepozřel vody, je mrazivý. Který měsíc nám zbývá, jestliže ani červen není dost vhodný, abychom pečovali o zdraví a o tělesnou čistotu? Nuže, ať je podnebí příznivé čili nic, tyto věci nesnesou odkladu." Řka to, ujal se mistr řemene, svlékl svůj šat a dívaje se dolů do vody, jež zrcadlila jeho dlouhé zarostlé nohy, roubení bazénu a nebeskou báň, znamenal obraz obrácené nádoby, kterou kdosi neuměle postavil právě na okraj, a dodal: „Ach, plovárna a tato číška jsou prázdny."

5 1)Přečtěte nahlas a řekněte, jak na vás text působí a proč. 2)Vyhledejte a podtrhejte přechodníky. 3)Vyhledejte a podtrhejte archaismy, slova knižní a básnická. 4)Najděte 5 slohově neutrálních slov. 5)Převeďte text do současného jazyka.

6 Vzpomínka panina Můj manžel plkává dosti často pravila paní Důrová ach Je mi to snášeti od sedmnáctého roku neboť vězte že jsem se provdala mláda. Ano mohla jsem voliti mezi lepšími chlapíky než je mistr avšak Antonín zbil ženichy a zmocniv se klíčů jež jako s uděláním se hodily k mým dvířkám obtěžoval mě tak dlouho až bylo nutné slaviti svatbu. Je to pravda Antonín býval velmi zamilován a velmi zdráv chci se vsaditi že toho měli ti kluci dost když je zmlátil. 1)Doplňte interpunkci, zdůvodněte.

7 ŘEŠENÍ Vzpomínka panina „Můj manžel plkává dosti často,“ pravila paní Důrová, „ach! Je mi to snášeti od sedmnáctého roku, neboť vězte, že jsem se provdala mláda. Ano, mohla jsem voliti mezi lepšími chlapíky, než je mistr, avšak Antonín zbil ženichy a zmocniv se klíčů, jež jako s uděláním se hodily k mým dvířkám, obtěžoval mě tak dlouho, až bylo nutné slaviti svatbu. Je to pravda, Antonín býval velmi zamilován a velmi zdráv, chci se vsaditi, že toho měli ti kluci dost, když je zmlátil."

8 2) Knižní spojky nahraďte spojkami slohově neutrálními. 3) Najděte další slohově zabarvené výrazy. 4) Popište vztah paní Důrové k manželovi.

9 CITACE VANČURA, Vladislav. Rozmarné léto. 5. Praha: Československý spisovatel, 1971, str. 11, 20, edice české klasické prózy a poezie 19. a 20. století. ISBN 22-007-71.


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01B_10_Vladislav Vančura: Rozmarné."

Podobné prezentace


Reklamy Google