Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 -Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0458 TEMA: Stylové rozvrstvení jazykových a syntaktických prostředků

2 Stylové rozvrstvení jazykových a syntaktických prostředků Spisovný jazyk má reprezentativní funkci. Běžnější je užívání hovorové češtiny a nespisovných jazykových útvarů – slang, profesní mluva aj. Z hlediska užití slov v daném funkčním stylu dělíme jazykové prostředky na: a) slova slohově neutrální (bezpříznaková)- bez citového zaujetí b) slova slohově zabarvená (příznaková)

3 Prostředky stylově bezpříznakové (neutrální) jádro slovní zásoby (voda, matka), využitelné ve všech funkčních stylech kratší větné celky, VH na počátku souvětí, VV přívlastková nejčastější

4 Prostředky stylově příznakové (zabarvené) užíváme v mluveném i písemném projevu řadíme zde slova: 1) hovorová (holka) 2) knižní (poceloval děvu) 3) básnická(luna) 4) slova dobové platnosti – historismy (řemdich), archaismy (kšaft), neologismy (robot) Úkol : Na základ ě rozd ě lení stylov ě p ř íznakových slov p ř i ř a ď vhodný funk č ní styl a projev.

5 klíč 1) mluvený, prostě sdělovací styl 2) psaný projev, odborný, publicistický styl 3) psaný, umělecký styl 4) převážně psaný projev, umělecký styl

6 Vyhledej slova příznaková. Pokus se je určit. Vydoloval z kredence otlučenou plechovou bandasku na mléko, na důle ji vymyl, přelil do ni polévku: „A hotovo. Koukej, je to šikovnější. Má to ucho a pukličku. S tím můžeš jet kilometry a nevybryndáš nic.“ (Zelňačka, René Fallet)

7 klíč kredenc – archaismus (skříň na nádobí, kuchyňská skříňka, příborník bandaska – nádoba na tekutiny důle – hovorový tvar (dole, dno) koukej – hovorově podívej puklička – poklice (kotouč na přikrývání hrnů), hovorový výraz nevybryndat – hovorově, nevhodně rozlévat

8 Metodický list Zpracoval: Mgr. Naděžda Tománková Cílová skupina: žáci středních škol Rok vytvoření: 2012 Anotace: Materiál slouží k opakování a rozšíření učiva českého jazyka ZŠ. Probírané pojmy: slova bezpříznaková a příznaková. Obsahuje úlohu k procvičení a klíč Předpokládaný přínos (výstup): rozšíření a upevnění učiva základní školy Pomůcky: dataprojektor, počítač Předpokládaný čas: 25 minut Postup: Teoretický základ představuje definování učiva, úkol v materiálu je určen k jeho pochopení a k procvičení. Souhlasím se zveřejněním mého příspěvku v knižní či elektronické podobě jako metodického materiálu.

9 zdroj MARIE SOCHROVÁ. Český jazyk v kostce. 1996. vyd. Praha: Fragment, 1996. ISBN 08-089- 8380-7200041-1.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google