Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005."— Transkript prezentace:

1 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005

2 Implementace ICT do vzdělávacích oblastí a oborů Umístění prezentací : www.1zsfm.cz

3 Vzdělávací obor: Aplikovaná informatika Třída: 7. D Vyučující: Mgr. Zbyněk Šostý Datum: 2005-12-13 Téma vyučovací hodiny : „ Rastrová grafika„ „ Rastrová grafika„ Vybavení učebny : připojení na INTERNET připojení na školní síť – výukové programy PC – notebook PC – notebook dataprojektor dataprojektor digitální fotopřístroj

4 Zdroje informací Počítačová grafika pro úplné začátečníky. Pavel Roubal. Computer Press 2003. Počítačová grafika pro úplné začátečníky. Pavel Roubal. Computer Press 2003.

5 Rastrová grafika Kolik místa zabírají digitální fotografie?

6 Obrázek v rastrové grafice je uložený bod po bodu. Obrázek v rastrové grafice je uložený bod po bodu. O každém bodu víme informaci o jeho barvě, jasu a kontrastu. O každém bodu víme informaci o jeho barvě, jasu a kontrastu. Ze všech bodů vzniká celkový obraz ( např. fotografie). Ze všech bodů vzniká celkový obraz ( např. fotografie).

7 a co dál ? Každý bod obrázku může nabývat jednu z barev barevné palety. Každý bod obrázku může nabývat jednu z barev barevné palety. RGB ( red – green – blue, červená- zelená – modrá). Paleta RGB obsahuje 16,7 mil. barev. RGB ( red – green – blue, červená- zelená – modrá). Paleta RGB obsahuje 16,7 mil. barev. Mícháním barev v RGB vzniká téměř libovolná barva. Mícháním barev v RGB vzniká téměř libovolná barva.

8

9 Jak to vše souvisí ? Chcete vypočítat, kolik obrázků se vám vejde např. na paměťovou kartu o velikosti 128 MB ?

10 Příklad : a) rozměr fotografie je např. 1600 x 1200 pixelů( bodů) = 1 920 000 pixelů, tzn. přibližně 2 milióny pixelů b) pro každý pixel (bod) je uložena informace o poměru třech základních barev „RGB“, musíme tuto hodnotu vynásobit třemi, tzn. 2 milióny pixelů x 3 = 6 miliónů bytů /bajtů/ 6 000 000 bytů = 6 MB

11 Kolik takových snímků uložíme na paměťovou kartu ? Paměťová karta má např. velikost 128 MB. Jeden snímek zabírá velikost v plné kvalitě 6 MB. Výpočet : 128 : 6 = 21,….. tzn, že na danou kartu uložíme 21 snímků.

12 Je to hodně nebo málo ? Měli bychom vědět, k čemu nám fotografie budou sloužit. Měli bychom vědět, k čemu nám fotografie budou sloužit. Budeme fotografie tisknout ? Pokud ano, pak v jaké velikosti ? Budeme fotografie tisknout ? Pokud ano, pak v jaké velikosti ? Budeme fotografie používat jen na naše www stránky ? Budeme fotografie používat jen na naše www stránky ?

13 Proč se vejde na paměťovou kartu více fotografií než jsme vypočítali ?

14 Komprese snímků K ukládání fotografií na paměťovou kartu lze u přístroje nastavit kompresi, tzn. snížení datového objemu souboru. Pokud víme, že fotografie budou sloužit jen pro prezentace na našich www, lze nastavit přístroj na velký počet snímků, avšak v menší kvalitě, která pro naše www bude plně postačující.

15 Úkoly Zjisti na digitálním fotopřístroji, jaké stupně komprese vám nabízí. Jak jsou označeny stupně komprese ve vašem přístroji ? Jaké nastavení komprese využíváte nejčastěji ?

16 Poznámky k prezentaci Celá problematika digitální fotografie byla probírána ve třídě s rozšířenou výukou matematiky a přírodních věd. Celá problematika digitální fotografie byla probírána ve třídě s rozšířenou výukou matematiky a přírodních věd. Prezentace však umožňuje vyučujícímu vhodně volit rozsah učiva. Prezentace však umožňuje vyučujícímu vhodně volit rozsah učiva. Učivo je vhodné i jako náplň 2 vyučovacích hodin. Učivo je vhodné i jako náplň 2 vyučovacích hodin. Odkazy na Internet ( www.grafika.cz, apod.) Odkazy na Internet ( www.grafika.cz, apod.)www.grafika.cz


Stáhnout ppt "Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005."

Podobné prezentace


Reklamy Google