Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předložky s, z Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předložky s, z Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší."— Transkript prezentace:

1 Předložky s, z Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření8. 1. 2013 RočníkNižší ročníky osmiletého gymnázia Stručný obsahPrezentace obsahuje úkoly určené k procvičení předložek s a z. Způsob využitíDoporučuje se postupně procházet s žáky jednotlivé úkoly (spojovačky, vyřazování, doplňování), po cvičení následuje řešení. Strana čtyři obsahuje vysvětlení učiva. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_14_CSVI13

2 Kdy se jedná o předložku a kdy o předponu? Přepište správně. zkrátitsesebouseskokshořetsjezdzměstaznovuzpoleznás

3 Řešení 1 zkrátitse sebouseskokshořetsjezdz městaznovuz polez nás

4 Učivo Předložky s, se se pojí se 7. pádem. s bratrem, s penězi, s radostí Předložky s, se se pojí také s 2. pádem ve významu z povrchu pryč. setřel prach se stolu Předložka s se pojí i se 4. pádem (pouze v knižních výrazech). být s to, kdo s koho Předložky z, ze se pojí s 2. pádem. z půdy, setřel prach ze stolu, vyndal sešit ze zásuvky Co to znamená?

5 Odpověď být s to být s to splnit úkol Co to znamená? být schopen

6 Doplň s, se, z, ze kniha __ obrázky mluvil __ pódia pracoval __ radostí jeden __ nich chléb __ máslem vstát __ židle milovat __ celého srdce jako __ vln kdo __ koho __ keře na keř vyšel __ málem spadnout __ stromu pochází __ Olomouce nejsem __ to

7 Řešení 2 kniha s obrázky mluvil z pódia pracoval s radostí jeden z nich chléb s máslem vstát ze židle milovat z celého srdce jako z vln kdo s koho z keře na keř vyšel s málem spadnout ze stromu pochází z Olomouce nejsem s to

8 Oprav chyby Sklízela se stolu. Zacházej opatrně z ostrým nožem. S Ještědu je pěkný víhlet. Herec odešel z jeviště. Zpadl mu kámen se srdce. Dívali se z rozhledny. Vzal mu vítr s plahet. Z vípravy se vrátil z prázdnou.Petr studuje s viznamenáním. Vkvětnu přilétají vlaštovky z Jihu.

9 Řešení 3 Sklízela se/ze stolu. Zacházej opatrně s ostrým nožem. Z Ještědu je pěkný výhled. Herec odešel z jeviště. Spadl mu kámen ze srdce. Dívali se z rozhledny. Vzal mu vítr z plachet. Z výpravy se vrátil s prázdnou. Petr studuje s vyznamenáním. V květnu přilétají vlaštovky z jihu.

10 Vytvoř báseň s předložkou z/s S mamkou, taťkou, Eliškou vydal bych se za liškou, s Pavlem, Petrem, Janem byl bych vždy svým pánem, z testu, slohu, písemky nenosím nikdy čtverky, z kroužku, sportu, ze školy nosím vždycky pochvaly.

11 Pramen HARTMANNOVÁ, V. a kol. Pravidla českého pravopisu. 5. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2001. ISBN 80- 7182-073-3.


Stáhnout ppt "Předložky s, z Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší."

Podobné prezentace


Reklamy Google