Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Další programy národní i komunitární Tzv. Norské fondy – zatím rozpracovány Národní programy TAČR Technologická agentura ČR (nár. zdroje) – projekty aplikovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Další programy národní i komunitární Tzv. Norské fondy – zatím rozpracovány Národní programy TAČR Technologická agentura ČR (nár. zdroje) – projekty aplikovaného."— Transkript prezentace:

1 Další programy národní i komunitární Tzv. Norské fondy – zatím rozpracovány Národní programy TAČR Technologická agentura ČR (nár. zdroje) – projekty aplikovaného výzkumu GAČR Grantová agentura ČR (národní zdroje) – základní výzkum SGS Studentská grantová soutěž (institucionální podpora z národních zdrojů – spravují VŠ např. ČVUT) MPO – program Efekt Státní fond životního prostředí Státní fond rozvoje bydlení – mnoho programů Komunitární programy: LIFE 2014 – 2020, životní prostředí COSME 2014 – 2020, komunitární program EU Program nadnárodní spolupráce Interreg CENTRAL EUROPE, koordinátor MMR Operační program nadnárodní spolupráce Danube,, koordinátor MMR Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE,, koordinátor MMR ESPON 2020 HORIZON 2014 – 2020, komunitární program EU Investice na úsporu energií pořízené metodou EPC 1

2 Tzv. Norské fondy - Dohoda o Finančním mechanismu EHP a Norska (2009-14) Info na stránkách MF ČR česky: http://www.eeagrants.cz/ Momentálně pouze výzvy z Fondu pro bilaterální spolupráci. Fond byl zřízen za účelem posílení bilaterálních vztahů mezi donorskými státy (Norsko, Island, Lichtenštejnsko) a Českou republikou V r. 2009 – 2014 bylo podporováno : (a) environmental protection and management; (b) climate change and renewable energy; (c) civil society; (d) human and social development; (e) protecting cultural heritage.

3 MPO: Program EFEKT 2014 - národní Vyhlašován každoročně od r. 2000. Program EFEKT podporuje energetické úspory a využití obnovitelných zdrojů energie v ČR a doplňuje energetické programy podporované ze strukturálních fondů Evropské unie. Rozpočet programu EFEKT pro rok 2016 je 80 mil. Kč Dotace jsou poskytovány na osvětovou činnost a poradenství, energetický management, a menší investiční akce - na snížení energetické náročnosti v oblasti veřejného osvětlení. http://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/44886

4 Státní fond životního prostředí – pro r. 2016 zatím spí ROK 2015 program pro rozvoj obce v národních parcích na podporu rozvoje infrastruktury, environmentálního vzdělávání, ekologické dopravy apod. Spravuje SFŽP. Vyčleněno 50 milionů Kč. program na ekologické zpracování autovraků (vyčleněno 40 milionů Kč). Určeno pro právnické a fyzické osoby, které mají oprávnění podnikat v oboru nakládání s nebezpečnými odpady a mají souhlas k provozování autovrakoviště. Žádosti o dotaci až do 31. prosince 2015 přijímá SFŽP.

5 Další národní programy – Státní fond Rozvoje bydlení – Panel 2013+: Úvěry na opravy a modernizace (stále otevřen, poskytuje zvýhodněné úvěry a záruky, pro r. 2016 630 mil. Kč) – Program 150: Úvěry na opravy a modernizace - (určen pro mladé lidi do 36 let, úvěr 150.000 Kč) – Program Živel - Program na obnovu obydlí postiženého živelní pohromou – Program úvěry obcím na opravy a modernizaci bytového fondu – Program JESSICA - novinka pro rekonstrukce a modernizace bytových domů – Úvěry na výstavbu nájemních bytů – Program úvěry obcím na opravy a modernizaci bytového fondu Atd.

6 Komunitární program LIFE 2014 - 2020 Skládá se z Podprogramu pro životní prostředí a Podprogramu pro oblast klimatu. Žádosti jsou předkládány přímo Evropské komisi, která zajišťuje i jejich hodnocení. Národní kontaktní místo - MŽP. Applications can be submitted in any official EU language, but preferably in English. Maximální dotace 70 % uznatelných nákladů. Jeden LEAD PARTNER a další partneři podmínkou. Lead partner projekt podává a komunikuje s EU, inkasuje peníze a profinancovává partnery.

7 Komunitární program COSME 2014-2020 (Programme for the Competitiveness of Enterprises and small and medium—sized enterprises) Nadnárodní program COSME je implementován a financován Evropskou komisí přímo z rozpočtu EU. V ČR má gesci Odbor inovačního podnikání a investic MPO. Program je určen zejména pro malé a střední podniky za účelem zvýšení jejich konkurenceschopnosti a zaměstnanosti v členských státech Unie. Do programu COSME věnováno 2,3 miliard EUR, které mohou být využity v rámci podpory lepšího přístupu k financování MSP, snadnějšího přístupu firem na trhy členských států Unie i třetích zemí, na posílení podnikatelské kultury a zlepšení podmínek pro zakládání podniků a jejich růst.

8 Program nadnárodní spolupráce Interreg CENTRAL EUROPE Zasahuje na území 9 států Strategie programu se zaměřuje řešení společných problémů nadnárodního významu. Do projektů se mohou zapojit subjekty z veřejného i soukromého sektoru. Projekty mají být spolufinancovány z ERDF (EFRR) do výše 85% způsobilých výdajů. Prioritní osa 1 Spolupráce v oblasti inovací s cílem zvýšit konkurenceschopnost Střední Evropy Prioritní osa 2 Spolupráce v oblasti nízkouhlíkových strategií ve Střední Evropě Prioritní osa 3 Spolupráce v oblasti přírodních a kulturních zdrojů pro udržitelný růst ve Střední Evropě Prioritní osa 4 Spolupráce v oblasti dopravy s cílem zajistit lepší spojení ve Střední Evropě

9 Danube – státy Dunajské nížiny Priority: 1.Research and innovation 2.Environment and culture 3.Better connected and energy responsible (low- carbon and safe transport systems) 4.Well governed (Institutional cooperation)

10 program Meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE Určen k podpoře vzájemného učení mezi veřejnými orgány. Priority: 1. Výzkum, technologický rozvoj a inovace 2. Konkurenceschopnost malých a středních podniků 3. Nízkouhlíkové hospodářství 4. Životní prostředí a účinné nakládání se zdroji

11 Program ESPON (European Spatial Observation Network) - Evropská monitorovací síť pro územní rozvoj a soudržnost ESPON je výzkumným programem, který podporuje územní plánování a regionální rozvoj. Jeho cílem je poskytnout informace, analýzy, scénáře, mapy, databáze, indikátory aj., které přispívají k vyváženému rozvoji regionů.

12 HORIZON/Horizont 2014 - 2020 Program pro podporu výzkumu a inovací -Podpora výzkumných CENTRE OF EXCELENCE -Podpora inovací v průmyslu/průlomové technologie (mikro a nano elektronika, nanotechnologie, vývoj materiálů, biotechnologie, …) -Společenské výzvy (Zdraví, demografické změny a životní pohoda (wellbeing), Potravinové zabezpečení, udržitelné zemědělství a lesnictví, mořský výzkum a bioekonomika, Zajištěná, čistá a účinná energie, Inteligentní, ekologická a integrovaná doprava, Ochrana klimatu, životní prostředí, účinné využívání zdrojů a suroviny…).

13 Pořízení investice Metodou EPC: Smlouva o energetických službách (Energy Performance Contracting) Investice vynaložená na energeticky úsporná opatření zafinancuje sám dodavatel a objednatel projektu postupně hradí formou splátek, které jsou odvozeny z dosažených úspor nákladů na energii. Asociace poskytovatelů energetických služeb ČR (APES) byla založena v roce 2010. Sdružuje společnosti Energ (AB Facility), ENESA, SIEMENS, Středisko pro úspory energie, EVČ, Dalkia Česká republika, Martia, MVV Energie CZ, SEVEn a ENVIROS.

14 Zdroj: APES – Asociace poskytovatelů energetických služeb

15 Hlavní přednosti metody dosažení úspor bez zatížení výdaji na investici (investici zajišťuje na své náklady dodavatel), získání nových moderních technologií a tedy zhodnocení majetku objednatele/veřejného sektoru, snížení provozních nákladů, zlepšení ekonomiky energetického provozu a snížení nároků na obsluhu, garance minimálních dosažených úspor, zlepšení životního prostředí.

16 The National Theatre Symbol of the cultural traditions of our country An example of a system approach to energy savings and the protection of the living environment

17 Energy System Reconstruction Investice do rekonstrukce energetického systému historické budovy, Nové scény a Technického zázemí a restaurace byla CZK 32 million/1,3 mil EUR. Při modernizaci byla využita metoda EPC (Energy Performance Contracting), kdy dodavatel (sdružení firem ENESA a.s. a EVČ s.r.o.) projekčně navrhnul možná řešení, realizoval investici, kterou divadlo splácí postupně výhradně z úspor energetických provozních nákladů.

18 Projekt – redukce nákladů na vytápění (kondenzační kotle, tepelná čerpadla z Vltavy), instalován automatický systém řízení vytápění a větrání), s maximem využití odpadní energie. Projekt spuštěn v r. 2006.

19 Fotovoltaické panely instalovány na dvou střechách Při rekonstrukci střechy na Technickém zázemí a Nové scéně instalována multi-funkční hydroizolace s integrovanými fotovoltaickými panely. Plocha panelů 550 m 2 a 577 m 2.

20 Projekt ekonomického osvětlení Installed energy efficient fluorescent lamps making savings up to 80 %. At the place where was a request for gradual lighting calibration, there were installed halogenic lamps which have 30% lower consumption. In some places there are LED diod lighting devices. Investment of CZK 2 million (80,000 EUR) paying for itself in two years Annual energy savings 460 MWh and 542 t CO2

21 Hydraulika Modernizace hydrauliky scény. Voda pumpovány z Vltavy – úspora pitné vody, odpadní teplo z chlazení využito pro vytápění.

22 Úspory přesáhly očekávání Pro r. 2008 byly plánovány úspory 22% energetických nákladů. Dosaženo bylo úspor 33%. Celková Investice stála 32 mil. Kč. Garance úspor za 10 let minimálně 50,4 mil. Kč.


Stáhnout ppt "Další programy národní i komunitární Tzv. Norské fondy – zatím rozpracovány Národní programy TAČR Technologická agentura ČR (nár. zdroje) – projekty aplikovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google