Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! D Ý H Y P Ř E K L I Ž K Y Dýhy jsou tenké listy dřeva. Dýhy se vyrábějí v tloušťce od 0,1 do 3 mm a to krájením nebo loupáním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! D Ý H Y P Ř E K L I Ž K Y Dýhy jsou tenké listy dřeva. Dýhy se vyrábějí v tloušťce od 0,1 do 3 mm a to krájením nebo loupáním."— Transkript prezentace:

1

2 Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! D Ý H Y P Ř E K L I Ž K Y Dýhy jsou tenké listy dřeva. Dýhy se vyrábějí v tloušťce od 0,1 do 3 mm a to krájením nebo loupáním. Překližky jsou vrstvy nejméně tří dýh lepených na sebe tak, aby se jejich vlákna křížila v pravém úhlu. Tloušťka překližky závisí na počtu použitých vrstev, kterých musí být vždy lichý počet. Křížení vrstev umrtvuje pracování dřeva.

3 Překlad z encyklopedického slovníku „Překližka“ – dřevěná deska složená ze tří i více vrstev dýh překlížených na sebe tak, aby vlákna jednotlivých dýh byla na sebe kolmá. Vyloučí se tím kroucení desky.

4 Krásná kresba dýhy

5 Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! Výroba dýh loupáním

6 Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! Výroba dýh loupáním a krájením

7 Různé druhy dýh – zažehlování dýh na povrch dřevotřískové desky Lze koupit i dýhu umělou Různé barvy a kresby dýh – červená - mahagon Zažehlování dýh po boku desky

8 Druhy dýh

9 Kde lze použít různé druhy dýh – intarzie – hudební nástroje

10 Kde lze použít různé druhy dýh - intarzie

11 Nenič i obyčejnou tužku - její výroba je pracná !!! Poznáš sám.

12 Technologický postup výroby obyčejné tužky

13 Až si vyrobíš sám obyčejnou tužku, tak ji přidělej na naši nástěnku. „Važ si každé věci, která byla někým vyrobena i když se zdá sebeobyčejnější“

14 Kontrolní test 1 / Jakého původu je dřevo, je to zdroj obnovitelný nebo neobnovitelný? 2/ Jak se jmenuje pila na rozřezávání stromů ? 3/ Co nám říkají letokruhy na kmeni stromu ? 4/ Proč sušíme dřevo, jak a kde ? 5/ Co je dýha, jak se zpracovává ? Uveď příklady, kde dýhy využíváme. 6/ Proč neničíme ani obyčejnou tužku ?

15 Použitá literatura a obrázky: Učebnice „Pracovní vyučování“ Doc. Dr. Zdeněk Rádl,CSc.; Stanislav Doležal; Dr.Ing. Otto Janda; Doc. Ing. František Mošna,CSc; PaeDr. Ing. Otto Janda; Štefan Náhlík; PaeDr. Josef Nováček; PhDr. Ivan Škára; PhDr. Zdeněk Pavlíček; Štefan Brezovský; Doc. Ing. Vladimír Horák; CSc. František Tyllich; PaeDr. Otto Janda. Volně stažitelné obrázky – internet – Google - obrázky


Stáhnout ppt "Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! D Ý H Y P Ř E K L I Ž K Y Dýhy jsou tenké listy dřeva. Dýhy se vyrábějí v tloušťce od 0,1 do 3 mm a to krájením nebo loupáním."

Podobné prezentace


Reklamy Google